Drveni okvir za suhozid

Ovaj članak opisuje kako pričvrstiti suhozidom za drvene rešetke i učiniti instalaciju suhozidom na drvenom okviru svijetlo i brzo.

Može li se gipsana ploča montirati na drveni okvir

Sučeljavanje sa zidovima i stropovima interijera je brza, jeftina i prilično radna suvremena metoda uređenja interijera građevina i javnih zgrada.

Postoji nekoliko varijanti gipsanih ploča (GKL):

 • Izravna ugradnja, može se obaviti uporabom gipsanog morta ili posebnih ljepljivih kitova, pod uvjetom da zidovi i stropovi imaju dobro pripremljenu podlogu
 • Drveni ili metalni okvir ispod suhozida mora se koristiti ako radna površina ima izobličenja, jaku valovitost, hrapavost i druge nejednakosti
 • .

Kao strukture okvira mogu poslužiti kao profili od metalnog pocinčanog lima, a drveni elementi - stalak, greda, ploča. Mogući kostur pod suhozidom od stabla može biti najbolji profil metala, budući da ugradnja suhozida vlastitim rukama na drveni okvir ne predstavlja posebnu složenost i ne zahtijeva posebne vještine. Drvo je lako rukovati - bušiti, piliti.

Mogu li montirati suhi zid na drveni okvir? Da, i osim toga, to vam omogućuje da spremite na obradu, odbijajući kupiti prilično skupe metalne profile. Međutim, okvir gipsanog kartona se ne preporučuje za uporabu kada je soba povišenavlažnost - u kupaonicama, kotlovnicama, tuševima i kupaonicama.

Drveni okvir ispod gipsanih ploča vlastitim rukama

Kako napraviti drveni okvir za suhu gradnju? Ako je pregrada prekrivena, to je obično troslojna konstrukcija od krnje ploče debljine 25-30 mm. Vanjski slojevi su izrađeni od vertikalnih ploča, a unutarnji sloj je iz horizontale. Ako se instalacija particije obavlja uredno i ispravno, bez izobličenja, onda ova pregrada zapravo čini okvir za suhu gradnju od ploča, na koje se bez ikakve pripreme s vijcima mogu pričvrstiti paneli s GKL.

Uporaba ploče za konstrukciju okvirnih konstrukcija u drugim slučajevima nije primjerena jer će dovesti do prekomjerne potrošnje materijala i povećanja troškova i intenziteta rada. Za oblaganje betona, opeke, trupaca, kao i starih opečenih zidova i stropova, bolje je koristiti okvir od drva za suhu gradnju.

Mnogi se pitaju je li moguće pričvrstiti zid na drvenim ogradama? Budući da je razlika između drvnih proizvoda (drva i tračnica) beznačajna u primjeni na GKL instalaciji, ugradnja suhozida na drvene tračnice i ugradnja suhozida na šipke praktički se ne razlikuju.

Učvršćivanje suhozida na zid na drvenom okviru

Mogu li pričvrstiti suhozid na drvene šipke, ako se jednostavno učvrste na zidove ili stropove? Ova opcija je moguća, ali je bolje napraviti kostur za suhu gradnju iz drvenih šipki. Kako popraviti drvo na suhozidu pomoći će malo podukeUgradnja suhozidom na drveni okvir s drveta.

Za najčešće korištenih ploča od gipsa sa slijedećim dimenzijama: 1.200 mm širine i dužine 2500 mm. Ova montaža panela na drvenog okvira izgradnji različitih tipova i karakteristika (otporan otvrdnu, itd) ima isti sastav rad.

Priprava potrebnih materijala, uređaja i instrumenata

Kako bi se utvrdilo potreban broj ploča treba udariti gips nacrt plana pomesti zidove i strop sa svim vrata i prozorskih otvora, padinama i tehnoloških niše (kao što su grijanje radijatorima). Nakon prebrojavanja radni prostor treba njegova vrijednost podijeliti u području koje ima jednu od gipsanih ploča. Ova vrijednost treba povećati na 20% (za obrezivanje i nepredviđene), koji je broj potrebnih ploča.

preporučena veličina (u presjeku), barovima na okvir pod gips

 • za montiranje susjedne ploče - dimenzija 80 x 25 mm (jedan tip)
 • za srednje vertikalnim i horizontalnim nosačima - dimenzija 40 x 25 mm (drugi tip)

Potrebno je staviti plan na vertikalnoj i horizontalnoj osi, koji će biti instaliran na zidu okvira elemenata koji osiguravaju suhozidom učvršćivanje na drva palicama. Njegov konstruktivni plan će biti

 • dvije vertikalne grede prvog tipa duljine 2500 mm na rubovima ploče s udaljenosti linije osi 1.200 mm
 • dvije vertikalne grede duljine drugog tipa 2500 mm, razmak između njih i šipki iz prve osi u 400mm
 • šest horizontalnih šipki drugog tipa, montiranih na vrhu i dnu ploče
 • tri intermedijera, koja moraju biti postavljena duž osi, smještena na udaljenosti od 1250 mm od gornjeg i donjeg ruba ploče; duljina krajnjih šipki bit će 400-80 /2-40 /2 = 340 mm, prosječna dužina - 400 - 40/2 - 40/2 = 360 mm

Osim toga, drugu vrstu greda treba koristiti za uokvirivanje otvora prozora i vrata i tehnoloških niša. Ako visina prostorije prelazi 2500 mm, gornja vodilica se zamjenjuje gredom s presjekom 80 x 40 mm i postavlja se tako da dodatnih 40 mm služi za pričvršćivanje gornje ploče od odsječenog do odgovarajuće duljine GKL ploče, također duljine vertikalnih šipki prvog i drugog sloja tip i gornja traka drugog tipa.

Nakon izračuna ukupne duljine potrebnog broja greda i povećanja za 20%, mogu se kupiti na građevinskom tržištu ili u radionici koja se bavi preradom drva. Pogotovo je potrebno obratiti pozornost, da su bili odsutni dimljeni i povišeni zucchakostost.

Prije uporabe najmanje jedan tjedan, cijeli prostor drvenih greda mora se čuvati u prostoriji koja se koristi. Nakon toga, potrebno je izvršiti odbacivanje, a preostale obraditi posebne sastave - antiseptici, spriječiti truljenje i poraz s gljivama i plijesni, usporivači gorenja, koji dodaju vatrootporna svojstva. Trenutno je u prodaji duboka impregnacija koja pružaštiti drvo i sprječava izobličenja kada se vlaga u unutrašnjosti mijenja u širokim granicama.

Pri izradi i ugradnji okvira potrebno je slijediti navedeni plan.

potrebni alati

Alati i oprema koji će biti potrebni za izvođenje radova:

 • drvosječa
 • nož za izgradnju
 • gradilište
 • dužina 1200-1500 mm željezničke tračnice
 • razina mjehurića
 • vodostaj (kada je okrenut prema stropu)
 • nagib
 • čekić
 • električni odvijač
 • ljestve, ljestve, dopušteno je graditi i koristiti samostalne građevinske skele-skele
 • zaštitne naprave (rukavice za ruke, naočale, respiratori)

opće odredbe

Sklapanje okvira i njegova ugradnja iz zasebnih ubranih elemenata rukama izravno na stropu ili na zidu predstavlja neke složenosti - potrebno je stalno poravnavanje i ugradnju u horizontalnim i vertikalnim ravninama uz stalno korištenje nagiba, razine, ugla zgrade i pravilnika.

Ako dopuštaju duljinu i širinu prostorije, uvećani sklop velikih fragmenata okvira može se izvesti izravno na podu. Bit će znatno lakše montirati okvir, kako na zid, tako i na strop, te poravnati i pričvrstiti u vertikalnim i horizontalnim ravninama.

Horizontalni i vertikalni elementi dobro se kombiniraju s upotrebom zakrivljenog u pravom kutu traka trake od kositrametal potreban širina (25 mm) ili kroz male brusochki. I oni i drugi su fiksirani u potrebnim mjestima pomoću vijaka.

Ugradnja dijelova kostura na zidove i stropove može se obavljati pomoću drvenih vijaka, ako su zidovi i stropovi drveni, pomoću takozvanih "čepova", kada se buši u cigli ili kamenu na pravom mjestu, u unaprijed određenoj točki zida. rupu u koju je ugrađen drveni Chopik, u kojem je, naizmjenično, kroz element okvira pričvršćen čavlić ili je zašrafljen vijak, dok je umjesto pokrova moguće koristiti plastični vijak s metalnim vijkom.

Nakon postavljanja i poravnanja okvira sa znatnom mutnoćom i izobličenjem između njega i zida (ili stropa) mogu se formirati praznine koje treba napuniti otopinom žbuke (ako je drvo prethodno zaštićeno vodonepropusnom impregnacijom), koristiti montažne pjene ili drvene klinove i podloge u sprezi s ljepilom za drvo, na primjer, PVA. Inače, drveni okvir za suhu gradnju na zidu (ili stropu) će imati povećanu mutnoću i može se deformirati pri ugradnji ploča GKL.

Ugradnja suhozida na drveni okvir

Nakon ugradnje i poravnanja na zidu ili na stropu konstrukcije okvira, moguće je započeti montažu suhozida na drveni okvir izravnom montažom GKL panela. Kako popraviti rešetke na suhozidu, pomozite sljedeće upute.

Za ugradnju gipskartonske ploče mora se čvrsto pritisnuti na montiranu konstrukcijuokvir od drva, tako da dugi rubovi ploče leže točno na osi prvog tipa grede s presjekom od 80 x 25 mm na udaljenosti od 40 mm, tako da je ostatak od 40 mm moguće fiksirati susjedni lim.

Pričvršćivanje se vrši pomoću vijaka duljine 20 mm. Pomoću odvijača potrebno je početi pričvršćivati ​​GCL list na okvir, počevši od srednjeg vodoravnog elementa drugog tipa. Da se ne bi pogriješili s preokretom, na ploči suhozida s vanjske strane, bolje je nanijeti liniju olovke koja odgovara osi elemenata okvira.

Nakon toga morate pričvrstiti list na gornje i donje horizontalne elemente okvira. Ako ploča bi trebao biti montiran na zid, njegova vertikala i odsutnost izobličenja treba gledati pomoću nagiba, a na stropu - koristeći razinu.

Zatim se plahta može pričvrstiti okomitim nosačima. Prilikom uvrtanja vijaka treba uzeti u obzir da razmak od njih do ruba lista ne smije biti manji od 20 mm. Korak između susjednih vijaka treba biti 100-120 mm.

Upute za montažu suhozida na stropu ne razlikuju se mnogo od načina montiranja GCL-a na zid. Na vodoravnoj površini stropa također je uređena horizontalna rešetka u obliku okvira, koja bi trebala biti pričvršćena na konstrukciju stropa i horizontalno poravnana uz pomoć razine vode. Povećani elementi okvira za jednostavnu ugradnju također je bolje montirati na pod.

Da bi se montirao kostur gipsane pločestropovima i iskucati svoj GKL, njihove ruke možda neće biti dovoljne. Za instalaciju je možda potreban pomoćnik. U iznimnim slučajevima, moguće je koristiti oslonce i kosine koje mogu pomoći u ugradnji suhozida na ploče, ali ovu metodu treba koristiti s oprezom, jer mogu postojati nepredviđene situacije povezane s padom i uništavanjem gipsanih ploča.