Jagode u proljeće od štetnika

Pravovremena obrada jagoda u proljeće omogućuje rješavanje problema s napadima lisnih uši i gljivičnih bolesti na složen način. U tu svrhu, biološki se koriste na temelju korisnih mikroorganizama i vrtnih kemikalija (mikroskopske doze toksina). Ovaj članak će vam pomoći da razumijete kako i kako najbolje postupati s vrtnim jagodama u proljeće.

Glavni neprijatelji trkača jagoda

U proljeće, kada jagoda počne rasti naglo, puštajući antene, vrtlar mora imati kompetentnu rutinsku obradu protiv raznih insekata. U slami ima mnogo neprijatelja, sposobnih uništiti cijeli usjev i uništiti samu biljku. Uz koje bolesti i insekte vrtlari se najčešće moraju boriti?

 • S ljuskom i patogenima sive truleži.
 • S jagodama, potpuno uklanjanje što je iznimno teško.
 • S nematodima i slamnatim žljebljem.
 • Uz uzročnike uočavanja listova.

Kada otvoriti jagode u proljeće i započeti intenzivnu kontrolu štetočina? Ovo pitanje se tiče praktično svih vrtlara. Stručnjaci preporučuju otvaranje grmlja odmah nakon što aktivno rastu listovi. Posađene jagode u proljeće treba provoditi upravo u tom razdoblju.

Dama mora izvršiti sve operacije prije nego što se cvijeće pojavi na kostima. Ako biljka počne cvjetati, onda trajno liječenje kemijskim sredstvima može negativno utjecati na kvalitetu usjeva.

Postoji nekoliko tretmana i tretmana koji se učinkovito bave svim bolestima jagoda.

Načini borbe protiv bolesti jagoda u proljeće

Opasne za jagode nisu samo štetnici, već i razne gljivične bolesti. Najčešće bolesti jagoda:

 • Fusarium wilting - manifestira se u obliku nekroze duž rubova lišća, pojave smeđih pjega i postupnog izumiranja peteljki i listnih ploča.
 • Cvatnja uvenuća - listovi postaju sivkasti, a njihove peteljke i korijen korijena postaju crveni. Biljke kasne u rastu i razvoju, a korijenski sustav postupno umire.
 • Ruža brašna - udara po cijelom kopnenom dijelu biljke, koja ostavlja uvijanje, postaje ljubičasta i prekrivena bijelim cvatom. Ova bolest sprečava normalno oprašivanje i stvaranje vrijednih plodova.
 • Bijela i smeđa mrlja - vrlo se brzo širi kroz plantažu, prekrivajući lišće neprekidnim smeđim ili malim bijelo-ljubičastim pjegama i doprinoseći njihovom brzom žutom i umirućem.

Da biste se nosili s bolešću jagoda, trebali biste znati nekoliko metoda prevencije koje ovise o vrsti lezije.

Preporučujemo čitanje naših drugih članaka

Fusarium i uvenuće s opijumom. Metoda suzbijanja ovih bolesti je pravovremeno promijeniti mjesto uzgoja jagoda. Pomaknite slijetanje svake četiri godine, jer patogene gljive imaju sposobnost nakupljanja u tlu. Za sadnju kupite samo zdrave grmlje i uklonite oboljele biljke s hrpta i zapalite.

Ruža od brašna. Kako se nositi s ovom bolešću pomaže rano (prije cvatnje) liječenjeotopina jagode bakrenog sulfata s dodanim sapunom (30 g na 15 litara tekućine).

Bušilica i bijela mrlja. Da bi se spriječila aktivacija ovih gljivičnih infekcija, važno je temeljito očistiti grebene od suhog lišća, a mladi listovi u nastajanju poprskati otopinom bakrenog sulfata u vapnenom mlijeku ili drugim fungicidima (npr. Falcone ili metaxylum).

Da biste sačuvali svoje sadnje jagoda od mogućih bolesti i štetnika, ne zaboravite nekoliko osnovnih pravila:

 • kupiti sadnice samo od dokazanih proizvođača;
 • prije sadnje tretirati grmlje i zemlju;
 • pravovremeno odvesti greben na novo mjesto;
 • Redovito uklanjanje korova koji često služe kao hranjiva za gljivice i štetočine;
 • Vježbajte sadnju u blizini jagoda u vrtu korisnih biljaka - kao što su lupine - koje čiste štetočine i pomažu u obnovi tla.

Proljetna obloga jagoda iz grinje jagode

Ovaj se štetnik s pravom može nazvati jednim od najštetnijih. Aktivno uništava mlade listove i brkove biljke. U vlažnom vremenu zabilježen je poseban rasprostranjenost grinja. Jagode možete uštedjeti na nekoliko načina:

 • izvarak štapića od rajčice,
 • Infuzija maslačka,
 • Carbophos.

Proljetna prerada jagoda iz paučine grinje

Ovaj štetnik jagode voli liječiti svoj sok. Može se sumnjati da njegova prisutnost otkriva mrežu na unutrašnjosti lišća. Nekoliko se može boriti s njimna načine:

• prerada duhana ili infuzija crva

• Prskanje Fitomera nakon završetka razdoblja cvjetanja,

• tretman karbofosom nakon berbe.

Preporučujemo čitanje naših drugih članaka

Proljetna prerada jagoda iz sive truleži

Bolest je vrlo opasna. U sušnoj godini, kao posljedica infekcije, može se izgubiti do 50% usjeva, a do 80% u sirovom. Njegovi atributi uključuju:

 • izgled kolača, mrlje bobica koje brzo rastu,
 • pojava sive pahuljaste plakete s mnogo kontroverzi.

Zaražene bobice brzo trunu. Naravno, više nisu prikladni za hranu.

Kako bi se izbjegao gubitak prinosa kao rezultat sive truleži, jagode treba tretirati u proljeće, na početku rasta, otopinom joda (10 ml na 10 litara vode). Za vjernost, postupak se ponavlja tijekom perioda pupanja i ponovno nakon 10 dana.

Ako je zaraza jagoda već zaražena, vrijedi koristiti jaku infuziju češnjaka (100 g suhog lišća na 10 litara vode) za preradu. Vrlo dobri rezultati mogu se postići također, sprej biljke infuziju senfa (50 g praha na 10 litara tople vode).

Ponekad se ljeti također prerađuju jagode kemijskim sredstvima. To može biti, na primjer, "Fundazol" (0.2%) ili "Evaporan Multi" (0.1%).

Nakon što je berba ubrana, tlo u sloju od jagoda poželjno se ulije u otopinu pepela (500 g na 10 litara vode).

Proljetna borba protiv nematoda na jagodama

Previše su gusto naseljeni matičnim nematodama. Obično lišće postajedeformiran, s skraćenim peteljkama. Uz snažno naselje nematoda bobica, bobice se deformiraju i gube okus. To su najopasniji štetnici jagoda i borba protiv njih je obavezna.

Grmlje se mora uništiti i zarobiti sa susjednim grmljem. Od zaraženog jagoda nematoda ne možete uzeti svoj sadni materijal. Tlo treba zamijeniti. Nemojte saditi jagode 4 godine. Zaražene grmlje se ne mogu staviti u kompost. Oni moraju biti spaljeni.

Održavanje broja biljnih nematoda u tlu potpomognuto je kupinom, koja je zasađena među grmovima jagoda. Tu je lijek "Nmabact", koji se prodaje u tlu pod nazivom "Zaštita", koji uništava život u tlu štetnika, posebice žičnjaka, ali ne dodiruje gliste i, iako ne jede biljne nematode, istiskuje ih iz njihova staništa.

Prije sadnje jagoda preporuča se donijeti malo zemlje u rupe za sadnju. "Nemombakt" će naseliti plantažu bobica i dugo će se nalaziti u tlu ako ga ne otrovate s previše doza pesticida.

Proljetni preljev od jagoda

Kako bi se stimuliralo pojavljivanje svježeg zelenog lišća, može se hraniti grmlje jagoda. Ako niste protivnik korištenja mineralnih gnojiva u vrtu, odaberite jednu od mogućnosti za integrirano hranjenje:

 • 1 tbsp amonij sulfat i 2 šalice krave u 10 litara vode;
 • 1 tbsp nitroamofoski za 10 litara vode.

Podupiratelji ekološkog uzgoja jagoda ležaja s kravljom infuzijom (1 dio gnojiva na 10 dijelova vode) ilipileća stelja (1 dio gnojnice na 12 dijelova vode) ili infuzija koprive (posuda mladih koprive se ulije u toplu vodu i stoji 3-4 dana).

Hranjenje jagoda izravno ispod grma, izbjegavajući gutanje otopine na listovima.