Kako odabrati LED svjetiljku za dom i stan

Unatoč činjenici da tehnologije za uštedu energije sve više prihvaćaju naš svakodnevni život, pitanje izbora LED svjetiljke za dom ostaje jedno od najpopularnijih pretraživanja na internetu. Zamjena običnih žarulja sa žarnom niti na LED ima brojne nijanse koje treba zapamtiti kako ne bi napravili greške u odabiru.

Svaka domaćica zna kako sjaje žarulja sa žarnom niti od 100 W i koliko je svijetla sijalica od 60 W. No, uz LED diode, ovaj princip ne funkcionira, oni više ne igraju važnu ulogu. U prvom planu je druga mjerna jedinica - lumeni, koja u svakodnevnom životu označava svjetlinu (točnije svjetlosni tok).

Usporedna tablica svjetline i snage

Da bi se usporedila snaga i svjetlost sjaja između svjetala koje se uspoređuju, treba pažljivo pogledati tablicu na fotografiji.

Iz tablice je vidljivo, zašto nije potrebno pri izboru orijentirati se na vatu. Svijetleća LED žarulja nije dužna trošiti iste vate kao žarulja sa žarnom niti.

Ako je shemu teško zapamtiti, onda postoji pojednostavljena verzija primjerenog izračuna sukladnosti svjetlosnog toka žarulja sa žarnom niti i LED dioda, koje će pomoći pri procjeni snage svjetiljke koju treba kupiti za kućnu uporabu:

 • Za zamjenu žarulje sa žarnom niti od 100 W LED će odgovarati za 1100 do 1300 lumena.
 • Za 75 vata - oko 750 lumena.
 • Za 60 watt - oko 550-650 lumena.
 • Za 40 watt - oko 300-400 lumena.

Sve potrebne informacije o snazi ​​i svjetlini mogu se naći na ambalaži svake LED žarulje.

Važno je napomenuti da konvencionalna žarulja sa žarnom niti raspoređuje svjetlo na sve 360 ​​stupnjeva, a LED je samo 180. Ako instalirate LED svjetiljku u luster sa nijansama koje propuštaju svjetlo, pokušajte držati žarulju potpuno "skrivenu" unutar stropa, inače, većina svjetlosnog toka će se izgubiti, au sobi - dominirati sumrak, čak i unatoč većoj svjetlosti.

Omjer snage i veličine

Prilikom odlučivanja o tome što odabrati lampu za određenu žarulju, sjetite se što je veća snaga svjetiljke, to je ona ozbiljnija. Sve led-svjetiljke opremljene su radijatorom za hlađenje, koji je potreban za kvalitativnu provođenje topline - inače će se pregrijati i brzo nestati. Što je svjetiljka veća, to više ima radijator, a na materijalu od kojeg je izrađena, veličina i težina u velikoj mjeri ovisi o tome.

Primjerice, žarulje s aluminijskim radijatorima uvijek su nešto lakše (ali i skuplje), a stakleni radijator čini ga mnogo jeftinijim, ali težim i većim. Osim toga, stakleni radijatori se ne koriste za snažne svjetiljke, jer imaju ograničenu toplinsku provodljivost - ali neki proizvođači "zaboravljaju" na tu činjenicu, tako da bi kupac trebao biti oprezan.

vrste baza

Pri odabiru LED svjetiljke za stan obavezno obratite pozornost na bazu.

Često se koristi u svakodnevnom životu s kapicom E27, koja je jedna tematskačlanci duhovito nazvani "dobro, kao normalna žarulja". To je s bazom podataka (s koncem i promjera od 27 mm.) Proizvedena većina uobičajenih žarulja sa žarnom niti.

Nešto manje, ali vrlo često korišten i baza - E14, također je urezana, ali manji promjer (14 mm.), Zove se "minion". Svjetiljke s takvom bazom obično imaju snagu od 15 do 60 vata, koriste se u zidnim i stolnim svjetiljkama, ponekad se koriste za lustere s mnogo rogova.

Za zatezne stropove često se koriste svjetiljke s bazom GX53 i GX70. Njihova značajka je pin montaža, kao i mala visina same žarulje - 28 mm što je idealno za ugrađene uređaje. Također, za montažu stropno osvjetljenje može se koristiti s kapom GU10, oni se također smatraju kabel, ali su zadebljanje na krajevima kontakata.

Fiksiranje olovaka ima i svjetiljke s utičnicom g9. Takve "mikro žarulje" široko se koriste za osvjetljenje točaka u stanovima i trgovinama. Iz istog razloga, koriste se žarulje s g-utičnicama - one su čak i manje od g9, udaljenost između igala u njima i drugih - 4 i 9 mm. respektivno.

temperatura boje

Još jedna važna značajka koju treba uzeti u obzir pri odabiru LED svjetiljke za kućnu uporabu. Mjeri se temperatura boje u stupnjevima Kelvina (K). Što je manji broj označen na pakiranju, to će biti "topliji" (žuti) boja same žarulje.

Pri odabiru bojepostoji jednostavno pravilo: toplije boje osoba doživljava kao ugodnu, opuštajuću i hladniju - pomaže koncentrirati se na aktivan rad i rad.

 • Mekana (topla) bijela boja - 2700-3500 K - bit će prikladna u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi i trebala bi se koristiti za uređenje iznad stola za blagovanje.
 • Svijetlo bijela - 5300 - 6500 K - pogodna za garažu, kuhinju ili kupaonicu.
 • Dnevna svjetlost - 4000-5000 K - Ove svjetiljke dobro se koriste za točkasto osvjetljenje toaletnog stola, mjesta za ručni rad ili čitanje. Također se mogu koristiti u kuhinji, hodniku i kupaonici.

Temperatura boje konvencionalne žarulje sa žarnom niti je oko 2800 K. Stoga se raspon od 2400 do 3000 K smatra najčešćim i ugodnijim za oči.

Kao da trgovci nisu reklamirali svoje proizvode i nisu govorili o njegovoj bezazlenosti, ipak beskrupulozni proizvođači proizvode niskokvalitetne proizvode, tako da svakako morate saznati što štetne LED svjetiljke za ljudsko tijelo i kako otkriti niske kvalitete žarulje.

Stropne svjetiljke

Unatoč svim naporima dizajnera koji su dizajnirali stotine rasvjetnih mjesta u stanovima, konvencionalne stolne svjetiljke neće uskoro izaći iz svakodnevne uporabe. No, same žarulje u uobičajenim uređajima već se mijenjaju u modernije.

Da biste pravilno podigli LED žarulju za vaš radni kut, zapamtite preporuke oftalmologa. Liječnici misle da je stolno osvjetljenje najprikladnijesa žarnom niti snage 40-60 vata. To znači da LED ekvivalent svjetla treba biti unutar 400-600 lm.

Kao što je već spomenuto, na radnom mjestu bolje izabrati ne toplo svjetlo i dnevna ili hladno. Ako je svjetlo stolne svjetiljke namjeravate napisati puno, hladno svjetlo i „nestaje” kao bijeli list s takvom svjetlu će se činiti previše svijetla, što dovodi do umora očiju. Tako savršen izbor - svjetiljka prirodno bijelo (dan) svjetlo.

Pregled popularnih proizvođača

LED žarulje su prilično skupi, a bacanje novca daleko ne želim nikoga. Dakle, ljudi koji znaju odavno zauzela najpopularnijih i pouzdanih proizvođača LED svjetiljke.

Ne odoljeti iskušenju i kupiti u trgovinama žarulje u Kini. Slični proizvodi često se proizvode u kršenje tehničkih pravila i propisa, što je rezultiralo u Kini ide dolje brzo, neki - čak i na prvom koraku. Ako se sredstva ne dopuštaju da zamijeni sve žarulje u stanu na LED ispravnije učiniti postupno, ali kupiti proizvode poznatih i pouzdanih tvrtki, a ne jeftini analoga proizvedene u Kini.

Prema tome, tri bolji proizvođači su:

 • Philips. LED nizozemski brand smatra „najbolje od najboljih”. I ne samo kvalitetu izrade i materijala, ali i što se tiče dizajna proizvoda. Proizvodi ove tvrtke je pouzdan, ekološki, ekonomski, ali ima jedan nedostatak -visoka cijena. S obzirom na činjenicu da dobra svjetiljka radi dugo vremena, do 5 godina - ovi troškovi će na kraju biti potpuno opravdani. Pročitajte članak o stvarnom vijeku trajanja LED svjetiljki.
 • Osram. Austrijske svjetiljke za proizvodnju su među najboljima na svijetu. Po svojim karakteristikama i zaslugama, oni su inferiorni u odnosu na proizvode tvrtke Philips (i negdje nadmašuju), a nedostatak istog - visoka cijena robe.
 • Gauss. Njemački brand. Proizvodi su proizvedeni u Rusiji, sudeći prema pregledima na internetu, podatkovne lampe mogu se sigurno staviti u sklad s proizvodima najboljih stranih tvrtki. Ugodan bonus - lijep i originalan dizajn.

Osim "najboljih od najboljih", možete sigurno kupiti proizvode od brojnih tvrtki čije se žarulje smatraju prilično pouzdanim i jeftinijim:

 • Optogan. Ruska tvrtka, dostojan konkurent Gauss za sve tehničke parametre.
 • Camelion. Unatoč činjenici da su napravljeni u Kini, rusko tržište je vrlo popularno i nema toliko negativnih recenzija.
 • Nichia. Japanske svjetiljke korisnici karakteriziraju kao "ništa posebno", no istodobno ih odlikuje dobra kolekcija (kao i sva roba iz Japana) i relativno niska cijena.

Što tražiti pri odabiru - video

I na kraju - zanimljiv video, koji jasno pokazuje kako je svjetiljka raspoređena i što treba imati na umu, kako ne bi napravili greške u izboru.

I koji je rezultat?

Iz gore navedenog, može se izvući nekoliko jednostavnih zaključaka:

 • Glavne karakteristike LED svjetiljke, koje treba obratiti pozornost na kupnju - svjetlina (svjetlosni tok), veličina i materijal radijatora, vrsta kapice, temperatura boje.
 • Izbor LED žarulje također ovisi o odredištu prostorije u kojoj će se instalirati. To se posebno odnosi na temperaturu boje i svjetlinu.
 • Dobra LED žarulja je gotovo uvijek skupa, a jeftini kineski analozi jednostavno su gubitak novca.
 • Prije kupnje potrebno je prikupiti informacije o svakom pojedinom proizvođaču, o nedostacima i prednostima njegovih proizvoda.

Sretno vam što kupujete!