Kako oprati boje na vodenoj bazi? Nego ispirati sredstvo za bojanje, kako ukloniti i izbrisati mrlje od odjeće i seksa, kako oprati linoleum nakon "vodene emulzije"

Prekrasan strop ne samo da krasi sobu, već ga i vizualno povećava. Nije potrebno u potpunosti promijeniti cijeli dizajn, možete jednostavno ažurirati stari građevinski lak. Danas se ta sredstva mogu lako kupiti u gotovo svakoj zgradi. Prije bojanja stropa potrebno je ukloniti stari sloj na žbuku kako bi se materijal bolje pričvrstio na površinu.

Značajke

Rad na uklanjanju emulzijske boje uvijek uključuje stvaranje velike količine prašine i prljavštine. Često je uklanjanje njegovih slojeva dugotrajno i naporno, jer se karakteristike pojedinog sastava ne uzimaju u obzir unaprijed. Zato prvo moramo procijeniti obilježja novca položenog na strop.

Boja za vodenu emulziju može biti dva tipa:

 • Vodootporan. Ova skupina uključuje većinu materijala koji nakon potpunog sušenja postaju otporni na vlagu. Primjena takvih sredstava prikladna je u prostorijama s visokom vlažnošću i na vanjskim zidovima različitih zgrada.
 • Imunitet. Ti troškovi nisu otporni na učinke vlage, pa se koriste za suhe unutarnje dijelove prostora.

Ako uzmete u obzir vrstu boje prije njenog uklanjanja, bitno ćete olakšati zadatak i učiniti rad kvalitetnijim i bržim.

nego sprati?

Boja netopljiva u vodi na bazi PVA je nestabilna na vlagu. Da biste uklonili njegov sloj, trebat će vam samo spužva s otopinom sapuna.

Za čišćenjeakril boje otporne na vodu i sapun, potrebno je koristiti mehanička sredstva - lopaticu ili kutni disk brusilice. Još jedan sjajan način uklanjanja boje je pre-lijepljenje površine novinama. Za pripremu ljepila, kuhati škrob s kiselim vrhnjem, možete kupiti i običan ljepilo za tapete. Nakon sušenja ljepilo novina s bojom ukloniti će biti puno lakše.


Alat često uklanja dlijeto. Ovaj proces će vas odvesti puno snage, ali rezultat će vas zadovoljiti, sloj boje je uklonjen kvalitativno i tiho.

Često se upotrebljava i sušilo za sušenje zgrada za uklanjanje lakova. Ovaj alat zagrijava područje sa starim premazom što je brže moguće. Osim toga, možete nanijeti lopaticu. Ova metoda se koristi za uklanjanje akrilne boje. Sredstva na kemijskoj bazi, nanesena na površinu valjka, apsorbiraju se u tvar i uništavaju je, što je još jedan učinkovit način uklanjanja starog premaza.

Pripremni rad

Prije uklanjanja stare prevlake s površine, pažljivo se pripremite za ovaj rad. Iz sobe nužno morate uzeti apsolutno sve stvari koje se mogu oštetiti ili postati tako prljave tijekom popravaka. Ako nešto ostane u sobi, pokrijte predmet polietilenskim filmom. Ako ne namjeravate promijeniti spol, također ga pokrijte filmom.

Ovisno o načinu uklanjanja tinte, unaprijed pripremite potrebne alate. Podržati osobnu sigurnostbudite sigurni da koristite:

 • respirator;
 • građevinske naočale;
 • kapa ili panama;
 • rukavice.

Za čišćenje stropa, ugradite ljestve, čije stanje također unaprijed provjerite. Razmislite o tome gdje staviti alate kako biste im imali lak pristup.

Kako brzo nestati?

Postoji nekoliko dobrih metoda koje se mogu koristiti za uklanjanje boje na vodenoj bazi:

 • Mehaničko čišćenje - valjak treba navlažiti vodom i hodati oko površine. Nakon 15 minuta, uklonite stari pokrov lopaticom. U područjima gdje se ne ispire, upotrijebite četku s metalnom čekinjom.
 • Ukloniti lak može biti sapunska otopina koja treba nanijeti na površinu i ostaviti nekoliko minuta. Zatim temeljito obrišite otopinu, uvjerite se da nema razvoda. Ako se razvede, isperite ih toplom tekućom vodom.
 • Stara suha mjesta se lako čiste. Potopite boju toplom vodom. Ako je mjesto veliko, na njega stavite vlažnu krpu. Nakon pola sata obrišite mrlju četkom.

 • Boja emulzije se može očistiti posebnim alatom. Moderno tržište nudi veliki izbor tvari, koje za nekoliko minuta omogućuju uklanjanje više od jednog sloja boje.
 • Očistite površinu od stare boje za boju može biti brusilica. Uzmite bušilicu s mlaznicom u obliku okrugle četke s željeznom četkom. Ova metoda čišćenja koristi se za drvene podove i zidove. No, brusilica se može isprati s boje i betona.
 • Za čišćenje odjeće od prljavštineboje i lakovi također je moguće. Da biste to učinili, trebate natopiti stvari u toplu vodu s deterdžentom u prahu. Za još učinkovitije mjesto, izlijte stroj za pranje posuđa i ostavite ga sat vremena. Zatim dobro istrljajte odjeću.


površina

Boje na bazi vode mogu ostati apsolutno na bilo kojoj površini. No, sasvim je moguće oprati je i od odjeće, i od stropa, podova i zidova:

 • Za ispiranje onečišćenja poda prekrivenog parketom, moraju se koristiti posebni alati. Dobro se nositi s ovim zadatkom s metil alkoholom, također možete koristiti aceton ili ocat. Nanesite proizvod na vlažnu krpu, obrišite područje kontaminacije. Zatim obrišite toplom vodom i osušite parket.
 • Linoleum - podne obloge, koje su uobičajene u modernim kućama i stanovima. Operite ovaj pod toplom vodom s neutralnim pročišćivačima. Ako su na podu bili tragovi boje, markera ili joda, tada će spasiti kerozin, benzin ili terpentin. Sva ta sredstva imaju negativan učinak na linoleum, pa ih treba koristiti u minimalnim količinama i samo u krajnjoj nuždi.
 • Uklonite boju na bazi vode iz pločice najlakše. Imat ćete dovoljno spužve i kemikalija, jer je pločica otporna na učinke kemije, a zbog svoje sjajne površine boja ne prodire u unutrašnjost. Neće biti teško oprati boju s pločica.
 • Na vratima trljajte boju emulzije lopaticom. Operite površinu toplom vodom i pustite je da se riješi. Nakon lopaticeuklonite staru boju.


materijal

Uklanjanje boja i lakova s ​​površina različitih sirovina provodi se na različite načine. Na primjer, kada radite s plastikom, trebate biti što je više moguće oprezni jer mehanička metoda može oštetiti površinu. Učinkovito korištenje tekućeg stakla ili silikonskog brtvila, koje, kada se osuši, uništava boju i jednostavno se odvaja od površine. Silikon se stvrdnjava tijekom dana.

Nakon sušenja oštrim nožem napravljen je dubok rez, ali pazite da ne oštetite površinu plastike.

Često se prilikom slikanja okvira prozora boja pada na staklo. Pa, ako uočite mjesto odjednom, jer je svježe zagađenje mnogo lakše očistiti. Ako zagađenje ne primijetite odmah, morat ćete koristiti oštar nož. Operite staklo vrućom vodom i nježno utrljajte osušenu boju.

Također možete primijeniti termičku metodu pomoću konstrukcijskog sušila za kosu. Usmjerite staklo na kut u topli mlaz i zadržite ga do stvaranja mjehurića. Tada se boja može ukloniti sa stakla metalnom lopaticom.

Uklanjanje emulzijske boje iz tapeta je također moguće. Ako je boja još svježa, možete je obrisati pamučnim diskom i sredstvom za uklanjanje šminke. Ako je supstanca već presušila, možete je pokucati i nježno strugati željeznim alatom. Ostatak boje obrišite alatom za uklanjanje akrilnog laka za nokte.

Savjeti i trikovi

Za uklanjanjeBoje i materijali za lakiranje izvodili su se još brže i bolje, slijedeće preporuke treba slijediti:

 • Lakovi s nekih površina ispiru se vodom i sapunom. U takvim situacijama, vodu treba nanositi na mala područja, inače će površina brzo presušiti i postupak će se morati ponoviti.
 • Ako boja dotakne površinu, odmah je isperite dok se ne osuši. Sa suhim tragovima boje da se jače borim.
 • Ako je proizvod ušao u odjeću, treba ga što prije oprati vodom ili navlažiti ubrusom.

Bez obzira koju ste metodu odabrali, uklonite boje i lakove, nakon rada, uzmite brusni papir ili izbušite i ponovno očistite područja na kojima ostane boja. Nakon toga uzmite spužvu s toplom vodom i isperite čistu površinu nakon vodene emulzije. Imajte na umu da će rad na površini biti moguć tek nakon što se isuši.

Stručnjaci preporučuju sve popravke u toploj sezoni. Temperatura u sobama ne smije biti manja od 18 stupnjeva. Baveći se završnom obradom, pazite da nema propuha, inače će se boja neujednačeno osušiti.

Prilikom čišćenja i popravljanja, obavezno zaštitite oči, osobito kada radite sa stropom. Najbolje je nositi industrijske naočale. Ali ne odabrati najjeftiniji - oni su loše recenzije.

Uklanjanje s površine vodene boje nije tako teško kao što se čini na prvi pogled. Glavna stvar je odabrati pravi način da ga uklonite.

Kako ukloniti staru boju na vodenoj bazi s površine, pogledajte sljedeći video.