Kako pločica pločica: kako pločica i keramičkih pločica mogu se zalijepiti na zid od gips kartona, proces lijepljenja

Suvremeno tržište ukrasnih materijala je veliko. Svaki kupac ima mogućnost odabrati prikladne proizvode po pristupačnoj cijeni. Jedan od najpopularnijih i najpopularnijih završnih materijala je crijep. Može se staviti ne samo na pod, nego i na zidove. Danas ćemo govoriti o detaljima instalacije pokrivenosti podacima.


Značajke

Pločica je popularan i tražen ukrasni materijal. To je zbog svojih estetskih kvaliteta i bogatog asortimana. Danas se mogu odabrati materijali odgovarajućeg stila i nijansi za svaki interijer. Vrijedno je spomenuti i činjenicu da se kvalitetna pločica može staviti čak iu sobe s visokom vlažnošću (u kupaonici, kuhinji, WC-u).

Glavni uvjet je savršeno uravnotežen i dobro pripremljen temelj za neposredno skladištenje materijala. Ako zanemarite ovaj posao, pločica može ležati netočno. Ostati na toj osnovi neće biti dovoljno pouzdani.Poravnajte bazu na različite načine. Razni vlasnici se obraćaju raznim materijalima. To može biti PVC folija, visokokvalitetna izravnavajuća žbuka, šperploča ili obloga od žbuke. Slični materijali su neophodni, pogotovo kada je riječ o nanošenju pločica na opeke ili drvene zidove, budući da te podloge same po sebi nisu potpuno jednake.

Većina stručnjaka preporučuje podjelu baze na nekoliko zasebnih kvadrata ili zona kada se pločica obloži pločicama. Zbog ove popularne metode ugradnje doradematerijali će biti brži i jednostavniji.


Posebnost rada s pločicama jest činjenica da se polaganje može u potpunosti obaviti vlastitim rukama, no za tu svrhu potrebno je voditi računa o visokoj kvaliteti kupljenog materijala i dovoljnom izravnavanju zidova. Pločica niske kvalitete ne samo da izgleda loše, već je i lažna: lako je oštetiti. Maksimalna pažnja bi trebala biti posvećena izboru ljepila za pločice, jer niskokvalitetni sastav neće zadržati pločice na zidovima ili oporuci, ali ne i uopće. Postoji nekoliko načina za izradu pločica. Ako želite uštedjeti novac, uvjereni u svoju snagu, možete sami obraditi zidove ili podove u kući.


poravnanje površine

Poravnanje podnožja je nužan postupak ako namjeravate položiti pločice na zidove ili pod. Za ovu fazu završnih radova možete koristiti različite materijale. Upoznajmo se s najčešćim od njih.

Šperploča

Polaganje pločica na šperploču - jedan od najčešćih načina. Slovima ovog popularnog materijala možete se brzo i jednostavno riješiti grubosti i raznih oštećenja površina. Za ploče od iverice, pločice se mogu zalijepiti na univerzalno ljepilo ili poseban mort, namijenjen drvenim materijalima. Druga mogućnost često ima više tekuće konzistencije, pa je savršeno raspoređena po površini poda ili zida.

Stručnjaci preporučuju korištenje takvih skladišta i zato što nemate sve završne radovemoraju kročiti Kijevskom pločicom.


Nešto manje pločica pričvršćuje se na šperploču pomoću tekućih čavala ili posebnog tekućeg stakla. Njihova rijetka upotreba posljedica je činjenice da takva sredstva ne mogu pružiti dovoljno jamstvo kvalitete vezivanja materijala. Nakon toga pločica se može odmaknuti od zida. Zato stručnjaci preporučuju da preferirate posebne mješavine ljepila.

Treba imati na umu da se pločica neće moći držati čiste baze šperploče, pa će morati poduzeti neke radnje kako bi poboljšala prianjanje završnih materijala.

U tu svrhu stručnjaci preporučuju da se podloga od iverice obradi posebnom antiseptičkom i vlažnom mješavinom. Ovi radovi moraju biti izvedeni čak i ako ste kupili vodonepropusne ploče. Nakon toga, kako bi se poboljšalo prianjanje na izravnavanje šperploča priložene posebne rešetke (serpianka). Ovaj dio će osigurati bolju i pouzdaniju adheziju podloge s pločicama, hidroizolaciju konstrukcija.


suhozidom

Odabir materijala za poravnanje baza, potrošači često preferiraju suhozidom. To je ekološki prihvatljiv i podatan. Koristeći slične sirovine, moguće je spasiti se od dugog čekanja dok se baza ne osuši i može se zalijepiti pločicama. U procesu montaže sa suhozidnih ploča nema prašine ili prljavštine, što je također važan plus ove metode poravnanja.

Lišće karkase, izrađeno uz uporabu specijalnih gipsanih vlakana,proizvodi se polusuhim prešanjem mješavine u kojoj se nalaze gips, celulozne komponente i druge vezivne tvari. U sastavu takvih materijala ne postoje opasne smole i druge otrovne tvari, pa se mogu sigurno koristiti u obradi stambenih prostora. Gips kartona ima izvrsne toplinske izolacijske karakteristike. Da bi se držati pločica na površini suhozidom, potrebno je koristiti kvalitetan i pouzdan ljepilo.


U tu svrhu odgovaraju sljedeća skladišta:

 • Ljepilo s cementom, koje se često tretira papirnim podlogama.
 • Elastično ljepilo za pločice. Ovo skladište je dostupno u suhom obliku. Morate sami to promiješati. Ako ne želite trošiti vrijeme na taj proces, možete pronaći i spremiti rješenja u trgovinama.
 • Tekući nokti.

Sastav ljepila treba pripremiti u skladu s preporukama proizvođača, koje se obično nalaze na ambalaži. Ako je sve učinjeno prema uputama, pločica će lijepo i pouzdano položiti na gipsanu ploču i na kraju neće biti zalijepljena. Prije postavljanja gipsanih kartona potrebno je postaviti metalne trake (ili vodilice). Između njih bi trebao biti udaljenost ne manje od 40 cm.Ako se ne pridržavate ovog parametra, pločica s vremenom će se odmaknuti od baze, a šavovi će biti podvrgnuti deformaciji. Za vodiče pričvrstite listove suhozida pomoću vijaka ili posebnih nosača.

Ako slijedite zapadnjačku tehnologiju, vrijedi postaviti suhozid u dva sloja i tek tada nastaviti s obradom bazepločice.


žbuka

Najčešće se za pripremu baze za pločice koristi žbuka. Sličan se način smatra univerzalnim, ali žbukanje različitih površina nije tako jednostavno i potrebno je mnogo vremena. Ali ako su svi radovi na poravnanju izrađeni uredno i ispravno, pločica se može postaviti i postaviti na takav temelj brzo i jednostavno. Izgledat će estetski ugodno. Čak i neiskusni korisnik koji ne zna kako profesionalno staviti pločice može podnijeti ovaj posao.

Glavni nedostatak žbuke je u tome što je s njime teško raditi. U procesu njegove primjene na tlu ostaje mnogo prašine i prljavštine. Gips se dugo suši, pa prije nanošenja pločice morate izgubiti neko vrijeme. Ako je na temelju sadašnjeg nekadašnjeg završnog materijala, potrebno ga se riješiti.


kit

Preporuča se stezanje površine prije polaganja pločica u slučajevima kada se na njima ne uoče značajne nejednakosti ili nedostaci.

U tom slučaju skladište mora imati neke važne karakteristike koje bi trebale uključivati:

 • Otpornost na vlagu. Posebni gipsani kit, koji nije otporan na vlagu i vlagu, može se nanositi samo u suhim i toplim prostorijama, u kojima nema promjene vlažnosti.
 • Spojka. Kit bi se trebao dobro držati baze i ne bi utjecao na njezina kvalitativna svojstva. Na primjer, za zidove blokova od plinskog silikata ili bloka od pjene proizvode se posebnismjese koje se razlikuju u silikonskoj vapno-cementnoj ili silikatnoj bazi.

Kada kupujete kit, potrebno je razmotriti koje ćete površine odabrati. Danas prodavaonice prodaju skladišta za vanjski i unutarnji namještaj, s različitim karakteristikama.

Prije izravnog rada podlogu treba očistiti od prašine i prljavštine. Ako na površini postoje pukotine i s vremena na vrijeme, moraju se ukloniti uz pomoć izgradnje pjene ili žbuke.

Zatim se treba primijeniti tlo. Prajmer je potreban da bi se ojačala baza i zaštitila od gljivica i plijesni. To će osigurati bolje ljepilo ljepilo s kit. Kada je sloj tla potpuno suh, možete ići na lopaticu. Sloj kita ne smije biti veći od 5 mm. Postoje slučajevi kada takva debljina nije dovoljna za savršeno poravnanje baze. Zatim možete nanijeti nekoliko slojeva kita, od kojih bi svaki trebao biti prekriven zemljom.


Nemojte pokrivati ​​površinu s pločicama, već samo prekriven kitom. Stručnjaci preporučuju da pričekate da se baza potpuno osuši, a zatim je ponovno obradite temeljnim temeljnim premazom. Prije okrenuti pločica trebali biste bili sigurni da ispod sloja kit nema praznina, i to pouzdano drži na temelju. Da biste to učinili, to je vrijedno kucati površinu s posebnim gume Kijev.

Priprema zidova ili podova sastavni je dio polaganja pločica. Bez ove faze, sav posao će biti beskoristan, jer obrada neće biti kvalitetna.


markupsoba

Nakon što završite pripremne radove, trebate prijeći na sljedeću važnu etapu - oznaku prostorije u kojoj se planira polaganje pločica. To je potrebno kako bi se točno izračunala potrebna količina materijala i njegovo mjesto. Označite područje prije nastavka polaganja pločice. Tako će obrada različitih površina biti mnogo lakša, a možete odrediti i redoslijed njihovih radnji.

Važnu ulogu u obilježavanju igra mjesto ukrasnih predmeta u prostoriji, kao i granica.


veličina poda

Kako biste kvalitativno napravili označavanje poda, morate se založiti sljedećim jednostavnim uređajima:

 • linija;
 • s olovkom;
 • razina zgrade;
 • s mjernom trakom.

Za označavanje, nacrtajte na površini poda ili zidova preciznom konturom, koja će u budućnosti biti ugrađena u pločice. Nakon crteža, materijal će biti pričvršćen za bazu točno u danom redoslijedu.


standard

Standardni su sljedeći tipovi prostornog označavanja:

 • Iz vidljivog kuta sobe. Ova opcija pogodna je za pravokutno planiranje. S ovom metodom označavanja, prva pločica se nalazi u kutu raspoloživog prostora, a iz nje se slažu sljedeće dvije pločice koje izgledaju u različitim smjerovima.
 • U bijegu. Ova vrsta pločica dobro je rješenje za prostorije pravokutnog oblika. Međutim, slični završni radovi su prilično komplicirani. Prvo morate izračunatisredište prostora gdje će biti položene prve pločice. Nakon toga, iz središnje točke prvog elementa, izvlače se okomite linije, a zatim lijeva i desna strana polažu drugu i treću pločicu za sljedeće serije. Iza njih će biti treći, četvrti, peti i šesti red.


 • Okomiti nizovi. Ovaj raspored je idealan za sobe za nestandardne planiranje. U takvim slučajevima potrebno je pronaći i središnju točku prostora za polaganje prvog dijela. Potom su na ovoj pločici označene dvije okomite središnje trake. Slijedi ih polaganje pločica od zida do zida.
 • Dijagonala. Ako želite staviti pločicu na dijagonalu, morate nacrtati dijagonalne crte (bez aksijala). Da biste odredili ove elemente, morate kombinirati suprotne uglove sobe.


 • Neobično. Ako volite zanimljive i originalne interijere, vrijedi se okrenuti nestandardnom označavanju koje će polagati pločice u obliku zanimljivih uzoraka, geometrijskih kompozicija i mozaika. Stručnjaci preporučuju korištenje posebnih milimetara ili kartonskog papira za izradu takvog jedinstvenog elementa. Na takvim platnima mnogo je lakše i prikladnije napraviti oznaku, na primjer pod. Crteži se mogu izraditi samostalno, iako se danas mnogi vlasnici prijavljuju za to iskusnim dizajnerima kako bi u interijer doveli doista svijetle i netrivijalne površine.

Korištenjena dobivenim crtežima i uzorcima potrebno je izračunati potrebne materijale, obrađene ploče, kao i elemente dekoracije, na temelju omjera dimenzija umjetnog materijala.


označavanje zidova

Oznake na zidu često se izvode pomoću razine mjehurića, aluminijskih vodilica (pravila), olovke i ruleta, narezivanja navoja, čekića, čeličnih tiplera i daske za podrezivanje, koja ima idealno jednak rub.

Nakon što imate sve potrebne uređaje, morate učiniti sljedeće:

 • Na temelju estriha (paralelno s obrađenim zidom) postavlja se pravilo (na rubu). Nakon toga na nju se postavlja vodoravna pozicija.
 • Tijekom ovog postupka potrebno je pronaći najvišu točku na površini glazure.
 • U ovom trenutku na zidu pored, trebate staviti oznaku olovke (to će biti 0).
 • Malo iznad prve oznake (koračni 10 mm) trebate staviti drugu oznaku i nacrtati granicu. Tako ostavljate dodatnu zalihu, s obzirom na debljinu ljepila i samog lima.


odabrati ljepilo

Podne ili zidne pločice moraju biti izrađene visokokvalitetnim i pouzdanim ljepilom. Jeftina brtvilo ne osigurava gustu retenciju obloge na temelju toga što nakon nekog vremena može dovesti do prianjanja pločica.

Možete staviti pločice na sljedeća skladišta:

 • jeftin silikon za brtvljenje (jedna komponenta);
 • univerzalno rješenje kojeljepila;
 • volohovidshtovhuvalnyy ljepila;
 • vrlo pločica ljepilo fiksacija s učinkom povećanja obloge.


Prema svojstvima i pripravak ljepilo za pločice je podijeljen u sljedeće tipove:

 • epoksi;
 • varijance;
 • na bazi cementa.

su najskuplji sastav epoksi, pa kupi ga rjeđe. Ona ima visoku karakteristike čvrstoće, otpornost na vodu, smrzavanje otpornost, izdržljivost (bez pukotina i bez pauze kasnije). Disperzija ljepilo nije tako skupo. Je povećala fleksibilnost stvrdnute smjese. Stoga, takva konstrukcija se često koristi u preradu pločica grube površine (kao što su zidovi izrađeni od drva). Disperzija ljepila brzo se suši, te je pogodna čak i za obojene površine.

je standardna ljepilo na bazi cementa a. Ovaj sastav je jeftin, prodaje se u mnogim trgovinama, ima dobre performanse. Valja napomenuti da su ove ljepljive smjese može se odabrati u bilo koje baze i pločica, što znači da je njihova svestranost i jednostavno izbor. Cementa ljepilo lako i brzo primijeniti. Rad sa to može čak i neiskusni korisnik.


Kako smanjiti pločica?

za rezanje dalle stane različite alate koji su sada lako naći u mnogim trgovinama. Ovi uređaji trebali biti odabrani na temelju volumena i karakteristikama različitih materijala prisutnih u sastavu pločice.

Najčešće se ovaj završni materijal reže sljedećim prikladnim alatima:

 • valjak za rezanje stakla;
 • s dijamantnim rezom (često se koristi za rezanje pločica zrcala);
 • električni rezači pločica;
 • ručnim rezačem pločica;
 • s posebnim rezačima lopatice;
 • kutna brusilica (ili bugarska).


Kako napraviti rupe?

Da biste napravili rupu u pločicama, možete koristiti nekoliko metoda. Za svaki od njih prikladni su različiti alati. Razmotrimo ih više.

 • Bušilica za keramičke pločice. Glazirane pločice mogu se bušiti posebnom keramičkom bušilicom. S takvim materijalom nije tako lako raditi, jer na takvoj pločici postoji pouzdani završni premaz (glazura), koji prekriva nakon što je poslan u peć, i on se onesvijestio. Ovaj sloj je sklizak, tako da uobičajene bušilice u radu s njim mogu brzo zatupiti i ne mogu se nositi sa zadatkom. U ovoj vrsti bušilice nalazi se poseban oblik reznog elementa, dopunjen karbidnom pločom koja ima intenzivan vrh.
 • Svrdlo za beton od čvrstih legura. Upotreba čvrste legure svrdla za beton je jedan od najpopularnijih načina stvaranja rupa u pločicama. Takav jednostavan uređaj je jeftin, s njim je jednostavno raditi.

Glavno obilježje bušenja pločice s ovim alatom je da je rad na pokretanju potreban na minimalnim okretajima električnog alata, u suprotnom se može oštetiti.završni materijal.


 • Krunice s dijamantnim raspršivanjem. O toj metodi često se govori ako je potrebno podići šupljinu za utičnice, povlačenje skica za ugradnju mješalice i druge slične detalje. Koristeći slične uređaje, bušenje se vrši okretanjem krunica obloženih na vodilici. Kvaliteta i estetika rupe uvelike ovise o kvaliteti spreja i izravnoj veličini zrna instrumenta.
 • Kružna bušilica. Inače se ova stavka zove "balerina". Suština bušenja rupa s takvim elementom je pokretni rezač, pričvršćen za šipku i rotira u alatu zajedno sa svrdlom za vođenje. Takav se uređaj može lako podesiti na bilo koji promjer rupe (ograničen je samo na širinu štapa).


 • Bušenje rupa velikog promjera. Ako trebate izbušiti rupu velikog promjera na pločici, upotrijebite sljedeću metodu:
 1. Označite središte, a zatim iscrtajte krug željenog promjera.
 2. U elektrodu umetnite posebnu bušilicu za keramičke pločice (ili jednostavno svrdlo za beton) za mali promjer. S ovim dijelom trebate izbušiti rupe iz unutrašnjosti kruga. Oni bi trebali biti smješteni što bliže jedan drugome.
 3. Nakon toga, uklonite izbušeni unutarnji dio. Pomoću kliješta ili kliješta, uklonite preostale izbočine na dobivenoj rupi.
 4. atZavršetak svih koraka treba polirati do promjera kruga s unutarnje strane brusnim papirom ili posebnim abrazivnim kamenom.


Kako pravilno zalijepiti?

Pravilno lijepljenje pločica pločica na pripremljenu površinu zahtijeva urednost. Prvo morate ukloniti bivši dorade materijala s površine (pozadina, boja na bazi vode, linoleum, tepih). Zatim odredite izgled izgleda. Na primjer, možete odabrati originalni dekorativni i mozaički sastav za pod, ako ste ljubitelj starih tradicija, trebali biste dati prednost standardnim varijantama. Nakon toga je potrebno poravnati površinu i nije važno što je to (drveni, betonski, opečni ili se sastoji od MDF, OSB ploča). Bilo koja podloga mora biti glatka i ravna, čak i ako ima manje nedostatke.


Razmotrimo više o tome kako pravilno popločati pločice na zidovima i podu u sobi.

obloga

Pri obradi zidova treba slijediti sljedeći plan rada:

 • Potrebno je nanijeti ljepilo na određeni dio zida ili pod s lopaticom za zube. Oslobodite se mjehurića zraka i praznina ispod njega. Debljina sloja treba biti najmanje 5 mm.
 • Prema oznaci, vrijedi napraviti naljepnicu prve pločice, a zatim fiksirati druge elemente, krećući se od početnog dijela od dna prema vrhu. Također možete zalijepiti pločice iz središta zida kada je u pitanju završna obrada stropova. materijalitreba pritisnuti na bazu, ali ne gurati previše. Blago kuckanje po pločici drvenim čekićem.
 • Nakon učvršćivanja drugog dijela u šav, potrebno je umetnuti posebnu plastičnu križnu šipku. Zatim slijedite isti princip. Za sprečavanje pomicanja pločica potrebne su male PVC šipke, ali je između različitih dijelova moguće nanijeti tikvicu.
 • Ljepilo koje je došlo u šavove, potrebno je odmah očistiti, a ne odgoditi ovaj slučaj, jer se kvaliteta ljepila sastoji od brzog sušenja.


 • Koristite rezač pločica ako želite zatvoriti preostala mala područja (gdje je područje manje od širine standardne pločice).
 • Nakon cjelokupnog rada potrebno je ostaviti sobu otvorenom za taj dan. Ovo vrijeme je dovoljno za potpuno sušenje završnih materijala.

Fugiranje i sudoper

Gletericu treba nanijeti na fuge pločica. Da biste to učinili, morate koristiti gumenu lopaticu. Ovaj se rad može započeti tek nakon potpunog sušenja ljepila za pločice. Ako se radi o prostoriji s visokom vlagom, preporuča se kupiti vodootporni madrac.

Nakon punjenja šavova gumom, preporučljivo je ukloniti višak otopine krpom. To je potrebno učiniti brzo i optimalno. Pokupite mješavine koje se uklapaju u nijansu. Slučaj treba razrijediti u dijelovima do takve konzistencije da ne teče kroz premaz, ali izgleda kao gusta pasta. Po završetku svih radova pažljivo obrišite licematerijala mekom krpom, uklonite prašinu i prljavštinu.


Korisni savjeti

Ako odlučite da se zidovi ili pod položite na pločicu, trebali biste poslušati neki stručni savjet:

 • Budite sigurni da koristite kvalitetne, pouzdane materijale i alate. U potrazi za niskim cijenama riskirate nepouzdano lijepljenje pločica i nakon nekog vremena otkriti pločice.
 • Uvijek uklonite stari pokrov na zidovima ili na podu, u suprotnom će to utjecati na kvalitetno prianjanje završnih materijala.
 • Nemojte koristiti previše ljepila. To može dovesti do činjenice da će s vremenom početi stratificirati i raspasti se.
 • Rješenje ne smije biti premaleno. Nedovoljna količina ljepila može dovesti do činjenice da lijepljenje osnovnog crijepa NEĆE biti pouzdano i izdržljivo.

 • Ako je pločica pala s tla, ne paničite. Dobivene predmete treba okrenuti na mjesto. Da biste to učinili, potrebno je očistiti površinu pločice od kvalitete. Zatim morate nanijeti ljepljivu strukturu i ugraditi završni materijal na izvorno mjesto.
 • Prilikom odabira pločica, ne zaboravite da velik broj spojeva između elemenata može dovesti do prodora vlage ispod pločica, može izazvati pojavu gljivica, plijesni i neugodnog mirisa. Stručnjaci ne preporučuju odabir vrlo malih ploča: među njima će biti mnogo ugroženih prostora.

Pogledajte kako pravilno postaviti pločicu u sljedeći videozapis.