Kako pozvati žice vlastitim rukama


Nazovite žice samostalno

Kako nazvati žicu na automobilu, u stanu ili u zemlji? S takvim pitanjem, vjerojatno, mnogo puta smo se susreli s svakim od nas. Uostalom, nema električne energije, a žice i kablovi su "cirkulacijski sustav" energije. Zato će sposobnost određivanja loma ili drugih kvarova u ožičenju uštedjeti ne samo hrpu vremena i živaca, već i proračuna.

Opcije žičanog poziva

Općenito, pojam "širenje" žica uključuje širok raspon pitanja, od provjere njihovog integriteta i završetka definicije otpora izolacijskog otpora. Prvenstveno nas zanimaju pitanja vezana uz kvarove u postavljanju kuće ili stana, pa se zaustavimo na njima.

Provjera cjelovitosti jednog komada žice

Najčešći problem je slom žice. Može se dogoditi zbog masovnih razloga, u rasponu od intervencije treće strane i završavanja njegovim raspadom. Da biste utvrdili ovu štetu, možete koristiti multimetar, tester, bipolarni indikator napona s funkcijom kontrole lanca (najčešći model je "Kontakt") i jednopolni indikator - odvijač.

 • Počnimo s najjednostavnijim slučajem, kada provjera zahtijeva da žica leži na stolu. Prije pozivanja žice s multimetrom, ona se mora uključiti i postaviti mjerni parametar. Mi ćemo izmjeriti otpor. Ova vrijednost je obično označena s "?". Takvih zapisa nema, tražimo vrijednosti s mjernim jedinicama "Ohm" - u ovim jedinicama mjeri se otpornost.
 • Kada birate multimetar, možete odabrati bilo koje ograničenje mjerenja. Ali obično biraju unutar 100 Ohma. Nakon toga provjeravamo učinkovitost multimetra zatvaranjem dva njegova kraja. U idealnom slučaju, trebao bi pokazati 0 Ohm, ili vrlo blizu toj vrijednosti.
 • Sada uzmemo žicu koja zahtijeva provjeru i dodirujemo zaključke multimetra do njegovih krajeva. U idealnom slučaju, vrijednost bi trebala biti što je moguće bliže 1 ohmu. Ako žica ima prekid, tada će biti vrlo velika vrijednost ili "-EL-".


Multimetarske kontrolne jedinice

Obratite pozornost! Dodirivanjem terminala multimetra do krajeva žice, ne dodirujte kontaktni dio. To može negativno utjecati na rezultate mjerenja. Uostalom, ako je izolacijski otpor osobe niže od žice, on će je pokazati.

 • Za mjerenje integriteta žice s ispitivačem ili "kontaktom" lako je dodirnuti krajeve kabela. Ako žarulja ili dioda svijetli, to je signal cjelovitosti žice. U skladu s tim, ako žarulja ne svijetli, tada dolazi do kvara. No, postoje slučajevi kada je potrebno odrediti cjelovitost žice, a pri ruci samo indikator odvijača. U tom slučaju, također je moguće provjeriti cjelovitost žice, ali naša uputa ne može je preporučiti, jer je povezana s određenim rizikom. Stoga ga je moguće koristiti samo u ekstremnim slučajevima i vrlo pažljivo.


Indikator napona "Kontakt"

U ovom slučaju definiramo fazu u najbližoj utičnici. Jedan kraj žice je umetnut u fazni izlaz utičnice, a na drugom, s poštovanjemsvih mjera opreza, provjerite prisutnost napona. Ako je žica cijeli broj, tada će napon biti.

Određivanje integriteta žice u skrivenim žicama

No, nažalost, daleko je od uvijek moguće dobiti jednostavan pristup do oba kraja, koji zahtijevaju provjere ožičenja. Najčešće su skriveni ispod sloja žbuke, a ne multimetra koji nije testor, niti pokazatelj da se dođe do oba njegova kraja. Ali nemojte očajavati! Postoje načini da pozovete žicu s testerom ili multimetrom iu ovom slučaju.

 • Prije svega, utvrdimo kako smo raspoređeni u knjiženju u stanu. Ako je sve učinjeno prema pravilima PUE stavka 1.30, onda morate imati tri žice. Jedna plava žica je nula žica, jedna žica žuto-zelene boje je zaštitno uzemljenje, a jedna žica bilo koje druge boje je fazni vodič.
 • Stare kuće često koriste dva žičana sustava u kojima postoji samo faza i nula žice. U većini slučajeva oni nisu označeni i morat ćete sami odrediti.
 • U budućnosti, polazimo od činjenice da smo sigurno svjesni sloma žice koju tražimo. Ako se o tome još niste odlučili, provjerite videozapis na našoj web-lokaciji za pretraživanje žica.
 • Ako pretpostavimo prekid u faznom vodiču, onda samo provjerite prisutnost napona na kojem smo zainteresirani. Ako nije prisutan, žica je poderana.

Obratite pozornost! Prije zaključivanja o kvaru faznog ožičenja, provjerite da nema sklopnih uređaja u krugu. Na autu jemogu postojati osigurači iu stanovima prekidači.


Slika prikazuje najjednostavniji zvuk integriteta žica

 • Sa nulom i zaštitnom žicom, sve je malo kompliciranije. Budući da tester može čvrsto zvučati žicom zbog udaljenosti svojih krajeva, morate to učiniti tako da je to moguće. Prije svega, uklonite napon iz svih žica koje se nalaze u razvodnim kutijama, u kojima treba raditi.
 • Za sada se koristi kratkospojnik ili pravilan spoj koji zahtijeva spajanje žice. Za točnost indikacija i pogrešaka isključenja bolje ih je odvojiti od drugih žica u kutiji. Ako nema zaštitne žice, nakon provjere odsutnosti napona, spojite nulu i zaštitnu žicu.
 • Sada su naše žice oblikovale jedan lanac. Stoga, u suprotnosti od spoja mjesta provjerite prisutnost lanca između njih. To se radi na isti način kao u gore opisanoj metodi s odvojenom žicom.
 • Kažete dobro, znamo da postoji raspad, ali koja od dvije žice? Sve je jednostavno. Ako se odlučite za provjeru mreže zbog kvarova, tada prekinite nulu. Budući da zaštitni kabel osigurava samo sigurnost od strujnog udara i ne utječe na performanse. Ako imate dva žičana kruga i provjerili ste, kombinirajući nultu žicu s fazom, onda smo integritet žice faze već provjerili.

Definicija kratkog spoja

Znajući kako koristiti multimetar za pozivanje žica, možemo odrediti mjesto kratkog spoja.Uostalom, to se ne događa uvijek s iskricama i paljenjem. Električna instalacija se često isključuje bez očiglednog razloga. I onda je nužno provjeriti odsutnost kratkog spoja.

 • Prije svega, hajde da shvatimo, i što je općenito kratki spoj. U našoj kućnoj mreži, kao što smo već rekli, postoje tri ili dvije žice. Jedna od njih je faza koja ima napon. Na nultoj žici u normalnoj situaciji nema napona, jer je spojen s tlom.


Što je kratki spoj?

 • Kada su fazna i nula žica spojene preko otpora, na primjer, žarulje, onda on obavlja koristan posao - sjaji. Ako je fazna žica spojena na nulu, zaštitna ili jednostavno na tlo bez takvog otpora, tada postoji kratki spoj.
 • Na temelju svega navedenog, ispada da je kratki spoj prisutnost kruga između vodova faze i nule. Stoga, da bismo utvrdili njegovu dostupnost, dovoljno je da provjerimo krug između faznih žica i nule.
 • U tu svrhu najprije uklonite napon iz električne mreže u kojoj se traži. Ali najvjerojatnije je to s vama i tako bez napona.
 • Sljedeći važan korak je isključivanje svih prekidača i odvrtanje svih sjedala bez prekidača. Osim toga, bolje je ukloniti sve kućanske aparate iz utičnica. Uostalom, oni mogu iskriviti rezultate mjerenja.
 • Sada, bilo u razvodnoj kutiji ili u utičnici koja ne radi, provjerite krug između faze i nule, a zatim zaštitnu žicu. Prisutnost takvog govori o dostupnostikratki spoj Štoviše, prisutnost kruga između faze i zaštitne žice može biti znak da može doći do kratkog spoja s drugom žicom i uz uzemljenog elementa strukture zgrade.

Obratite pozornost! Iako znate kako pozvati žičani multimetar, ova metoda ne funkcionira uvijek. U rijetkim slučajevima, kada je malo prolaznog otpora, multimetar ga ne može prikazati. Najpouzdanija metoda je mjerenje otpora izolacije pomoću mega-metra. Ovo je specijalizirani uređaj koji daje točne vrijednosti. Dakle, za svoju kuću morate prikazati najmanje 500kΩ.


Megometar za 100, 250 i 500 V

 • Ali ako nemate megohometar, i morate utvrditi postoji li kratki spoj vlastitim rukama, možete pokušati na jedan način. To je povezano s određenim rizikom i stoga ga treba poštivati.
 • U tu svrhu, u dijelu kruga, gdje je vjerojatno da postoji kratki spoj nakon uklanjanja napona, isključujemo i izoliramo nulu i zaštitne žice.
 • Sada je poželjno u dielektrične rukavice uključiti automatski stroj ove skupine. Ako je on isključen od nas, onda je to očigledan znak kratkog spoja faznih žica prema tlu ili konstrukciji kuće. Ako stroj nije isključen, isključit ćemo ga sam.
 • Sada uklonite izolaciju s krajeva nule i zaštitne žice. Mi ih distribuiramo, potpuno isključujući kontakt između sebe i zemlje. Ponovno uključite moć grupe. Provjerite prisutnost napona na nuli ili zaštitnoj žici.Ako postoji napon, postoji kratki spoj između ove žice i faznog kabela.

Pronađite kratki spoj ili lom žice

Dakle, kako pozvati žice s multimetrom koji već znamo. Ostaje naučiti kako odrediti, slomiti žicu ili postaviti kratki spoj u zid. Trenutno postoje posebni uređaji za određivanje položaja litica. Ali njihova cijena je prilično visoka i ako ne namjeravate napraviti takvu kupnju nije prikladno.

 • Kao što smo već rekli, sada postoji mnogo načina i instrumenata za određivanje mjesta loma žice. Dat ću vam samo jedan primjer koji sam koristio dugi niz godina i koji me nikada nije vodio.


Indikator naponskog napona "FLUKE"

 • Potreban je samo kapacitivni indikator napona. Koristim tvrtku "FLUKE", ali ovo pitanje nije temeljno. Glavna stvar je da radi ispravno, a ne od najmanjih pokreta. Oni su također tu. Njegova cijena nije tako visoka, a stvar je vrlo potrebna u kućanstvu.
 • Da bi se odredilo mjesto faznog prekida fazne žice iz razvodne kutije, gdje postoji napon, jednostavno ih odvesti duž zida prema predviđenom mjestu kabelskog svežnja. Dok postoji napon na žici, indikator svijetli. Na mjestu litice otići će.
 • Kako bi se odredilo mjesto kvara nulte žice, potrebno ga je jednostavno kratkoročno pretvoriti u fazu. Da bismo to učinili, najprije uklonimo napon. Zatim isključite faznu nulu i zaštitnu žicu i spojite nulu na fazu napajanja. Nakon što se napon primijeni, postupamo na isti način kao što tražimo fazni slomžice. Ne zaboravite dohvatiti shemu nakon pretraživanja.
 • Ako je došlo do kratkog spoja s lomom, tada isključujemo sve žice od faze, a zatim napajamo napon. Zatim djelujemo na isti način kao i pronalaženje mjesta kvara faznih žica.

zaključak

Sada znate kako pozvati žice testera i pronaći mjesto oštećenja. To obično ne rješava sve moguće probleme, ali svakako možete eliminirati 90 posto. Da bi se riješili isti složeniji zadaci, često je potrebna specijalizirana oprema i bez električne energije, nemoguće je bez električne energije. Iako ćemo u sljedećim člancima pokušati otkriti i ova pitanja.