Kako sakriti vijenac u niši suhozida

Tradicionalni zidni vijenci obično se izrađuju od okruglog ili četvrtastog metalnog profila. Njihova dekorativna svojstva su ograničena i nisu prikladna za sve interijere. Postoji još jedna kategorija vijenaca - strop. Mogu biti izrađene u obliku žica ili vodilica i odnose se na čisto funkcionalne elemente, koje je bolje "sakriti". I optimalni način instalacije - strop niša suhozidom za zavjese, koji u potpunosti skriva cijelu strehu. I to možete učiniti svojim rukama.

Koje su stropne niše za vijence

Osim ako se ne razmatraju posebni slučajevi (na primjer, kada je prozor u erkeru), sve vrste niše za zavjese od suhozida mogu se podijeliti u tri klase:

 • Odvojite donji sloj u blizini prozora kao dio višeslojnog spuštenog stropa
 • Ladica duž svih zidova na jednakoj osnovi, koja stvara učinak dvoslojnog stropa
 • Posebna kutija u blizini prozora

Geometrija i dimenzije su specifični projektni parametri, koji u svakom slučaju ovise o značajkama prozorske niše, veličini prozorskog praga, dimenzijama akumulatora grijanja i vrsti zavjese.

Kako izračunati veličinu niše

Prije početka rada potrebno je izračunati veličinu niše suhozida za zavjese i zavjese.

Dužinom stropne niše sve je jasno - to je ili cijeli prozor za otvaranje prozora od ugla do kuta ili dio ovog zida.

Ako se radi o drugoj opciji, položaj niše prozora ovisi o vrsti zavjese.

Zarola ili rimske zavjese dovoljna je ako će niša biti duža od reza sa svake strane za 10-20 cm

Za klasične zavjese, kako bi se otvorio otvor prirodnog svjetla, potrebno je 40-50 cm sa svake strane - ovisi o gustoći tkanine i načinu na koji ona ide.

Širina niše u odnosu na zid izračunava se iz granice praga prozora, akumulatora grijanja ili ukrasnog zaslona.

Na udaljenost od zida do te granice potrebno je dodati:

 • širina vijenca
 • Polovica dubine nabora u blizini prozora za zavjese (ako je vijenac višeredni)
 • Polovica dubine pregiba je daleko od zavjese
 • Plus 5 cm tako da zavjese i zavjese prilikom kretanja ne "prianjaju" na prozorsku dasku (radijator) i unutrašnjost niše.
Sada je potrebno odrediti dubinu niše za zavjese od suhozida.

To je jednako zbroju:

 • visina vijenca
 • Pletena kopča ili vrpca za montažu zavjesa
 • Veličina korekcije za kut gledanja iz unutrašnjosti prostorije, u kojoj će se sakriti vijenac u stropu od suhozida.

Obično je dubina najmanje 20 cm

.

Ali za okvir ovaj indikator nije konačan - potrebno je odrediti visinu profila regala, koji se montira na vodilicu na preklopu. Ova veličina ovisi o materijalu i kvaliteti površine.

Ako se radi o betonskoj ploči s ravnom površinom, može se uzeti kao referentna točka.

U slučaju lošeg stanja, mora biti prekrivena gipsanom pločom kako bi se osiguralo da je dno niše ujednačeno. U ovom slučaju postoje dvije opcije:

 • Sav je strop postavljensuhozidom na jednoj razini na maloj udaljenosti od preklapanja, i napraviti nišu u obliku kutije
 • Stropovi čine multi-level, a niša je depresija pokraj prozora, na dnu koje se zasebno poravnava suhozidom.

U drugom se slučaju referentna točka pomiče na visinu sporednog kolosijeka stropa. I najlakši način da napravite ravan dno niše pod vijencem suhozida bi izgledao ovako:

 • Hipoteke za vijence pričvršćene za strop
 • Ugraditi paralelne prozore duž dvije granice niša, dvije elastične gume (za drveni strop) ili dvije izložene na razini CD profila (za tračnicu /ploču)
 • Vrh s gipsanim kartonom.

I tada se referentna točka pomiče na visinu profila (27 mm) plus debljinu stropa GKL.

Materijali i alati

Za izradu kutije ispod vijenca iz suhozida bit će potrebni sljedeći materijali:

 • strop GKL
 • UD vodeći profil
 • CD statički profil
 • ravne suspenzije
 • tiple, sidra, vijci za pričvršćivanje profila između njih i gipsanih ploča na okvir
 • Kutovi i vrpca
 • Primer i kit

I sljedeći alati:

 • Pribor za označavanje (razina, ravnalo, kut, rulet, nagib, olovka)
 • perforator
 • od
 • Odvijač (ili odvijač, za one koji vole vijke rukama)
 • Škare na metalu
 • Lopatice i četke

markup

Uzmite u obzir najjednostavniju verziju kutije za strop uređaja koja je postavljena duž cijelog zidapreko ravne ploče preklapanja. Njegova jedina svrha je odvojiti dio preklapanja u obliku jedne duge niše i sakriti nadstrešnicu od očiju, ako se promatra sa strane prostorije. Po želji, točkasta svjetla mogu se ugraditi u kutiju kao dio općeg sustava rasvjete.

Prvo, na stropu, zabilježite rub kutije uz prozor. Iz njega se na zidovima spuštaju dva ravna dijela, koji postavljaju visinu okvira od preklapanja.

Zatim udubljenja duboko u prostoriju na širinu okvira i paralelno s prvom oznakom druge - linija unutarnje granice, koja odvaja kutiju za zavjese od suhozida od ostatka stropa.

montažni okvir

Uzduž linija označavanja, iznutra, pričvrstite na stropne i zidne UD-profile. Korak pričvršćivanja na strop trebao bi biti oko 60 cm, a točke pričvršćenja na kraju profila trebale bi biti oko 5 cm od njegove granice. Kao rezultat toga, moraju postojati dvije paralelne konture u obliku slova U koje će uzeti sav teret od kutije skrivene zavjese za zavjese od suhozida.

Sada je glavni zadatak postaviti dva donja ruba okvira UD profila u horizontalnoj ravnini. Najjednostavniji način je da koristite navoj razapet između dna vodilica na zidu.

Zatim "zaključajte" konture u obliku slova P u UD profilu. Štoviše, oba profila mogu se postaviti na zidove prema podu ili na vanjsku školjku kutije - svejedno bilo za horizontalne, ili za vertikalne skakače, morat ćete ručno napraviti "kovrčave" izreze na stoičkom CDprofili, izrezivanje dijela polica.

Savjet.Najbolje je da vodilice u vertikalnoj ravnini "izgledaju" jedna na drugu, a kratkospojnik se pričvrsti u jednoj ravnini u odnosu na profile.

Zatim vodilice spojite na strop i "visite" rubove okvira kratkospojnikom iz profila regala.

Pažnja!Ovjes na dvije krajnje točke, vodilice se mogu lagano objesiti na velike duljine. Stoga, prilikom postavljanja vertikalnih skakača, potrebno je pratiti i podešavati razinu na horizontu donje ravnine okvira.

Zatim uz pomoć sličnog kratkospojnika, ali s djelomično obrezanim policama CD-a profila, spojite bočne stijenke okvira u donjoj ravnini. Stoga je potrebno kontrolirati vertikalnu razinu bočnih zidova.

Korak rasporeda svih skakača je oko 60 cm

obloge

Uređaj kutije za oblaganje jednak je kao iu svim suhozidnim konstrukcijama - listovi svakog reda trebaju biti smješteni u rasporedu. U ovom slučaju, ovo načelo vrijedi za donju i bočnu stijenku kutije - na plaštu ne smiju postojati točke križanja horizontalnih i vertikalnih spojeva.

No prije nego što se veže i napravi niša za zavjese od suhozida, potrebno je uočiti mjesta pričvršćivanja vijenaca na preklop i ugraditi tiple ili dijelove žbuke za njega.

Zatim pokrijte bočne zidove i donji dio okvira.

Nakon toga jamče cijelu površinu, prekrivaju rubove kutovima, a šavovi se "skrivaju" ispod vrpce.

Ošišajte cijelu površinukutija s preklopima i zidovima.

Ovo je opis uređaja široke kutije. Ali još je lakše sakriti vijenac ako napravite uski kostur - samo iz jednog konturnog UD profila. Jedini nedostatak takvog dizajna - niska krutost i mala dubina (do 10 cm). To vam omogućuje da odvojite usku nišu koja može sakriti samo jedan red stropa vijenca.