Kako saviti profil za suhozid

Popularni građevinski materijal suhozida se koristi za stvaranje savršeno glatkih površina. Ali sada, od kvalitetnog suhozida, počele su se izvoditi konstrukcije savijenog oblika - lukovi, višerazinski stropovi i niše. Možete stvoriti slične dekorativne elemente samostalno, ali prvo ćemo saznati kako saviti profil za suhi zid kako bi dobili željeni oblik. Osim toga, morate naučiti kako napraviti čvrsti metalni okvir za pričvršćivanje zakrivljenog dijela.

Za koju svrhu treba saviti profil od gipsanih ploča?

Gipsana ploča (GKL) koristi se za izradu različitih figuriranih elemenata. Moderna ugradnja spuštenih stropova nije bez uporabe ovog materijala. Pri izradi dizajna stropa koriste se sljedeći elementi:

 • Krugovi različitih promjera
 • Ispravni kvadrati ili pravokutnici
 • Valovi, stupnjevi, sunce i mnogi drugi elementi

Osim toga, profil savijenog profila zahtijeva se u sljedećim slučajevima:

 • Ako se formira visoki luk, profil se može sklopiti u luk
 • Kada je strop oblikovan u obliku jednog sastava s prijelazom pojedinih figuralnih komponenti na zidove
 • Pri ugradnji niše koja ima zakrivljeni element
 • Prilikom izrade lučne particije koja ima složeni zavoj

Bilo koji od gore navedenih slučajeva pretpostavlja da je potrebno saviti profil suhozida tako da se konstrukcija instalira na temelju zadane sheme. Ako su svi koraci točni, profil će se lako instalirati.

Savijanje metalnih dijelova okvira, namijenjenih suhozidu, potrebno je strogo prema shemi. Stoga, da bismo pravilno savili veliko područje profila, proučavamo priloženu uputu.

Potrebni alati i materijali

Rad s jakim listovima podrazumijeva potreban skup pribora. Za pravilno savijanje metalnih dijelova, za izradu jednog od potrebnih rezova, kao i za kvalitetnu ugradnju, upotrijebite sljedeći pribor:

 • odvijač
 • metalni odvijač
 • Olovka, rulet i tocna razina gradnje
 • Posebne škare za obradu metala

Osim toga, mogu biti potrebni sljedeći elementi:

 • Jaki metalni profili za koje ćemo popraviti GKL
 • Razni montažni elementi, npr. Vijci

Kada savijate listove koje trebate brinuti o vlastitoj sigurnosti, ruke treba prekriti zaštitnim rukavicama kako biste izbjegli pojavu raznih ogrebotina i vrtova. Posebne zaštitne naočale također mogu biti korisne za vas. Postupak izrade konstrukcija iz profila potrebnog obrasca trajat će 20 minuta ako slijedite preporuke.

Počinjemo savijati i fiksirati profil

Kako saviti profil za suhu gradnju? Moguće je savijati vodilicu, budući da je stalak namijenjen da podrži glavnu težinu budućeg dizajna. Prilikom stvaranja rupe za lukove, potrebno je nanijeti poseban profil luka.

Potrebno je saviti sve profile prije njihovog izravnog montiranja.Rezovi pod pravim kutom pomoći će osigurati profil s potrebnim oblikom. Postoje 2 načina izvođenja, ovisno o tome koji dio metalnog profila će se koristiti za ugradnju čvrstog skeleta:

 • posjekotine treba izvesti na obje strane materijala. Osnova ostaje cjelina, ova metoda pogodna je za izradu kružnih elemenata
 • Dio se izvodi na temelju elemenata okvira. Tada se jedna strana treba izrezati i saviti

Što je manji radijus budućeg zavoja, to češće morate rezati. Najčešće su figure ukrašene stropovima, a ponekad i zidovi mogu biti ukrašeni različitim oblicima. U tom slučaju, savijanje treba obaviti nakon formiranja okvira prve razine. Krivulja savijanja profila je kako slijedi:

 1. Izrađujemo oznake za prvu razinu okvira. To je obavezno, jer bez ove akcije nemoguće je izvesti složene elemente figure;
 2. Izrezali smo željeni profil na potrebnu duljinu. Da biste napravili skraćivanje, morate koristiti posebne metalne škare;
 3. Izrađujemo rezove pod pravim kutom, jedan mora ići paralelno s drugim, inače se element neće saviti. Korak za njihovo izvođenje može varirati, ali je unutar 50-80 mm;
 4. Rezove pravimo cijelom dužinom ili strogo na mjestu gdje će se napraviti sljedeći zavoj;
 5. Odrezati ćemo rezani materijal do gotovih linija za označavanje;
 6. Završni pričvrsni element montiramo tako da ga savijamo pri popravljanju;
 7. Popravljamo sve komponente,dajući im određeni oblik.

Prije savijanja, konstrukcija se fiksira vijcima. To je jednostavan način da popravite budući kostur kako biste dobili pravi element dekoracije.

Da biste instalirali dizajn iz niza zaobljenih oblika, možda će vam trebati pomoć, budući da je instaliranje glomaznog dijela teško samostalno. Morate pažljivo promatrati na poslu, tako da se sve radi po shemi, izašao je traženi oblik savijanja.

Prilikom učvršćivanja okvira koji sadrži krivocrtne oblike, svaki dio treba provjeriti na razini zgrade, jer je vrlo važno da se sve komponente nalaze u jednoj ravnini.