Leaf na ribizu kako se boriti

Rolna lista brusnica je leptir s rasponom krila do 2,5 cm sa svijetlo smeđim abdomenom i tamno smeđim uzorcima u obliku trokutaste oznake na frontalnim krilima. Kako raste, postupno postaje zelen i postaje gotovo smaragdna nijansa.

Što je opasan lišnjak na ribizu?

  • Lisnato ribizlo raste u sumrak, jaja se polažu na lišće grma ribizle. Razdoblje nesenja jajnih stanica traje oko četiri tjedna, nakon čega ženski ribiz iz listova ličinke fiksira oko sto pedeset jaja.
  • Čim se gusjenice pojave na svjetlu, rubovi lišća se odmah zagunđaju i uvijaju u cijevi, gdje se zatim prezimljuju. Dijamantovo lice nakon izleganja ima plavičasto-žutu boju tijela, a glava ima crnu ili svijetlu glavu.
  • Kada se masovno letenje i uspješna reprodukcija listnih listova, ribizla može pogoditi do osamdeset posto svih biljaka na ovom području, i zapravo u potpunosti ukloniti lišće iz njih.

Kao rezultat toga, prinos ove godine će pasti, postati manje otporan na mraz, a zatim razviti slabe bubrege, koji će tada ponovno dati lošu žetvu.

lišće - preventivno liječenje ribiza

Za potpunu borbu mora se provesti i preventivni rad. Da biste uštedjeli vrijeme, trebate koristiti insekticide, jer ako započnete razvoj kukaca, možete pričekati da dođe do teškog vremena za vaš vrt. Posebne vrste insekticida posebno su dizajnirane za borbukukci, leptiri i gusjenice.

Tretman biljke trebao bi početi prije cvatnje. Najbolje je ne koristiti vrlo ugodan dan za rukovanje, temperatura na ulici trebala bi doseći +10 stupnjeva. Ako je temperatura niža, ličinke mogu ići ispod kore, a lijek ih ne može prevladati. Otopina se može koristiti u omjeru od 5 mililitara do 5 litara vode. Određuje se i količina vode na kopno, a za jedno slijetanje koristi se 5 litara vode. Ako se na vašem curryju pojavljuju gusjenice, najbolje je početi koristiti staru dokazanu metodu, naime, rukovanje zaraženim letcima.

Vrlo je važno ne dopustiti da gusjenica krene s čahurom koju je stvorila i da je drži tako da ne istekne. Ova metoda je vrlo pogodna jer biljka neće biti jako oštećena. Postoji nekoliko vrsta kemikalija koje mogu biti korisne za obradu lišća i grmlja. Sve kemikalije mogu djelovati na ličinke koje se kriju u listu. Neki lijekovi se mogu koristiti na temperaturi od 22 stupnja. Kod toplog zraka lijek može biti manje učinkovit.

Koristi se kada je biljka stvarno u lošem stanju i oštećena. Postoje i nacionalni lijekovi za borbu. Kako ne biste koristili otrovne lijekove, možete koristiti kućanstva i konvencionalna sredstva, kao što je infuzija duhana, ili izvarak pelina. Ovaj tretman može se provesti nakon cvatnje. Neke mjere za borbu protiv leptira također mogu biti korisne.

Narodnisredstva za borbu s poštanskim sandučićem na ribizu

I kako prskati grmlje ribiza iz letka, ako ne želite koristiti toksične lijekove u vašem vrtu. U ovom slučaju, u proljeće do cvatnje potrebno je prskati vrtno grmlje infuzijom duhana, izvarkom pelina, infuzijom lukovice krumpira ili rajčice. Ovaj tretman se mora ponoviti nakon cvatnje biljaka. Leptiri leptiri su aktivni samo noću, tijekom dana se nalaze na granama ribizla. Stoga se tijekom dana mogu jednostavno prikupiti rukama.

Odvarka od gljiva: pola tuceta sitno sjeckanih svježih gljiva ili 700-800 g suhog bilja ulijte kantu vode, inzistirajte dva dana, kuhajte pola sata na laganoj vatri, ostavite da se ohladi, procijedite i unesite volumen odvarka na 10 litara. Prije prskanja razrijedite s vodom na pola.

Infuzija duhana: 500 g duhanske prašine ili marmaka napuniti 10 litara vruće vode, inzistirati dva dana, procijediti kroz gazu, nježno istisnuti, infuziju razrijediti dvaput razrijediti s vodom, nakon toga u 10 litara otopine dodati 50 g tekućine. ili protrlja sapun i odmah tretirati grmlje. Infuzija je otrovna, pa je potrebno poduzeti mjere opreza.

Bujon rajčica: 4 kg nasjeckane svježe zelene johe i korijena rajčice sipati 10 litara vode, inzistirati 3-4 sata, zatim kuhati 30 minuta na laganoj vatri. Smrznuta juha je zategnuta, ostaci šarki i korijeni istisnuti. Odvarak u čvrsto zatvorenim staklenim bocama može se skladištiti na hladnom mjestu godinu dana. Prije uporabe, izvarak se razrijedi istom količinom vode ina svakih 10 litara dodajte 40 g sapuna.

Infuzija krumpirovih klinova: 4 kg svježeg narezanog odrezka ili 2 kg suhog ulijte 10 litara tople vode, insistirajte 3-4 sata, filtrirajte i dodajte 40 g sapuna.

Ove jednostavne mjere za borbu protiv letaka pomoći će vam ne samo da održite biljku zdravom, već i da zaštitite usjeve od štetočina.

Kemijska sredstva za kontrolu poštanskog sandučića na ribizu

Boreći se s takvim štetočinama u vrtu kao lišće, morate stalno, kako zaštititi slijetanje od štetočina, i kako provesti prevenciju. Da biste uštedjeli vrijeme ili je slučaj dostigao prometnu situaciju, koristite posebne insekticide koji su dizajnirani za borbu protiv ovih vrsta štetnika. Obradu je potrebno započeti sve dok biljka ne procveta. Koristeći rješenje sredstava kao što su Atom, Toda, Desant i drugi, morate odabrati dan kada je temperatura ulice oko 10 stupnjeva. Potrebno je upotrijebiti otopinu koja se temelji na omjeru od 5 ml do oko 5 litara tekućine. Na temelju veličine slijetanja i stupnja oštećenja potrebno je oko 5 litara po slijetanju.

Od kemikalija u ovoj varijanti možete koristiti:

  • Aivengo,
  • akord,
  • Fatrin.

Gore opisana sredstva iz valjka za listove mogu djelovati na ličinke koje se skrivaju u letcima. Ta sredstva su piretroidi koji se koriste na temperaturama oko 22 stupnja. Ako je temperatura toplija, novac je neučinkovit. Koristite ih samo kada je biljka jako oštećena.

Poput ribizaboriti se s letkom?