LED svjetiljke (66 slika): kako odabrati LED modele za paljenje za dom koji su bolji za reflektore, specifikacije

Prije nekoliko godina LED svjetiljke su riskirale upotrebom samo jedne jedinice. Malo je toga bilo poznato o njihovim obilježjima, a cijena je bila beskrajno visoka. No, s razvojem tehnologije, funkcionalnost ovih svjetiljki postaje sve raširenija, cijena je pala, što je dovelo do činjenice da su do sada LED žarulje najviše kupljene od strane različitih LED modela.

Značajke

Koja su obilježja koja su posebno važna?

snaga

Snaga LED žarulja izražava se u vatima točno na isti način kao u svjetiljkama sa žarnom niti i luminiscentnim svjetiljkama. Međutim, čak i štedljivi ili luminiscentni modeli inferiorni su u odnosu na LED za parametre uštede energije i svjetline svjetlosnog toka. Da bismo lakše razumjeli omjer snage žarulja i LED žarulja, au budućnosti, kako bismo olakšali izbor količine i snage kupljenih svjetiljki, dajemo usporednu tablicu sa žarnom niti.

žarulje sa žarnom niti

LED (LED)

20W

2-3W

40W

4-5W

60W

6-10W

75W

10-12W

100 W

12-15W

150W

18-20W

200W

25-30W

Potrošnja energije se smanjuje u prosjeku 10 puta s LED osvjetljenjem prostorije, dok se svjetlost svjetlosnog toka održava i ostaje nepromijenjena, uz LEDrasvjeta ima mnogo dulji vijek trajanja, što će uštedjeti ne samo struju, nego i zamjenu svjetiljki.

klasa opasnosti

Još jedna prednost leži u prednosti LED rasvjete: one se proizvode prema najnovijoj tehnologiji, a proizvod koji sam po sebi ne sadrži otrovne plinove, živu i teške metale opasan je za ljudsko zdravlje. Ovisno o tipu LED-a koji se koristi u proizvodnji, takve svjetiljke imaju opasnost od 4 ili 5 razreda, što ipak zahtijeva posebne metode recikliranja.

temperatura boje

 • Svjetlo koje emitira LED svjetiljka može imati potpuno drugu boju. Ako vam je potrebna, na primjer, crveno svjetlo, tada se niti jedna druga žarulja neće moći nositi s ovim zahtjevom bolje od LED-a. Osim toga, moguće je dvobojno pozadinsko osvjetljenje, kao i tri boje, možda čak i više kombinacija boja.
 • Osim toga, postoje LED diode koje mijenjaju boju. Ova opcija je pravi pronalazak za mlade ljude koji vole provoditi svoje praznične diskoteke kod kuće. Dakle, u uobičajenim vremenima LED diode su standardna dnevna svjetlost, a za vrijeme blagdana to su obojena svjetla koja mogu donijeti posebnu boju sobi.
 • Normalna bijela i žuta svjetlost, također, imaju vlastitu boju, jer pružaju toplu i hladnu boju. Topla nijansa je što je moguće bliža onoj koja proizvodi standardnu ​​standardnu ​​žarulju sa žarnom niti, dok hladnoća pružaprostor više svjetla i radi na proširenju prostora na račun velikog postotka platna koje emitira svjetiljka takve temperature boje.


utičnica

 • Izbor baze određuje se prema tipu žarulje u kojoj će se koristiti svjetiljka. Dodijelite standardnu ​​bazu tipa E različitih veličina, a takva sokla ima sve žarulje sa žarnom niti, što znači da se većina pribora još uvijek točno uklapa s tipom spremnika na koji je ugrađen standardni E-poklopac. Dimenzije su slijedeće: E 14 - najmanji promjer podnožja, njegova baza je 14 mm, podnožje je 27 mm ili je standard označen kao E27. Maksimalna velika baza s bazom jednakom 40 mm, koja se koristi u industriji, za ugradnju u uličnu rasvjetu ili za rasvjetu velikih prostorija. Označena je oznaka tipa E40.
 • LED žarulje zamijenjene su halogenim žaruljama na podnožju G i GU. Također mogu biti nekoliko veličina, ovisno o tome gdje će se liječiti. Najčešće se koristi G4, s razmakom između kontakata - 4 mm, GU 5.3, s razmakom od 5,3 mm i GU10, s razmakom od 10 mm.
 • Osim toga, postolja tipa G i GU upotrebljavaju se u cjevastim svjetiljkama, najčešće korištenim specijalnim namotajima. Najčešće veličina baze je G13. Za ugradnju sklopova u namještaj, na primjer, u ormarić iznad sudopera u kupaonici, koristite bazu GX53. U toj bazi razmak između kontakata iznosi 53 mm.

kut

 • Ovisno o broju i kutuMjesto LED dioda unutar žarulje, možete postići potpuno drugačiji kut raspršenja svjetla. Jedna LED djeluje u strogo izravnom snopu, čije se lomljenje ne događa, stoga, zbog različite orijentacije lokacije, proizvođač predstavlja različite linije proizvoda s različitim kutom loma od 30 do 360 stupnjeva.
 • Izbor kuta osvjetljenja ovisit će prvenstveno o položaju točke rasvjete i veličini prostorije, koja se planira osvijetliti svjetiljkama. Dakle, ako trebate odabrati kut raspršivanja za prilično prostranu sobu, najbolje je fokusirati se na varijante s kutom raspršivanja većim od 90 stupnjeva. Za osvjetljavanje malog područja bolje je obratiti pažnju na manje široki kut difuzije svjetlosnog snopa.

Kut od 360 °, najpogodniji za ugradnju u dekorativne svjetiljke, koje imaju različite kovrčaste utore, stvorit će zanimljiv učinak na zidu kada se koristi svjetiljka.indeks prijenosa boje

Indeks prijenosa boje naziva se izobličenje vizualne percepcije boje prilikom osvjetljavanja objekta svjetiljkom.

Percepcija boja može varirati kada su žarulje osvijetljene s različitim temperaturama boje, i ovise o indeksu prijenosa boje. Što je viši indeks, bolja je percepcija boja i nijansi.

 • Parametar boje je odgovoran za kvalitetu svjetla i nalazi se u rasponu od 0 do 100 Ra. Ra u ovom slučaju je mjerna jedinica indeksa transfera boje. Ovisno o indeksu, oni su odabraninajprikladnije varijante za prostore različite namjene. Na primjer, za sobe u kojima je potreban maksimalni prijenos boje, gdje je svaki detalj važan, koristi se svjetiljka s indeksom 90-100 Ra. Za ovu vrstu prostora mogu se uključiti i umjetnički salon, trgovina tkanina i pribora, laboratoriji.
 • U dnevnom boravku za ugodan život dovoljno je 70 -90 Ra. Sve ispod 70 najčešće se koristi u skladištima, barovima i drugim potamnjenim prostorijama. Da biste ispravno odabrali LED diode traženog indeksa, morate obratiti pozornost na oznake koje proizvođač ostavlja na kutiji. Najbolji prijenos boje od 90 Ra osiguran je svjetiljkama s oznakom 1A, od 80 do 90 - 1V. Prosječni indeksi pokazuju modele označene pod 2A i 2B ispod prosjeka 3 i 4.


Načelo rada

Izvor svjetlosti u LED svjetiljci je svjetlosna dioda, svjetlina će ovisiti o broju dioda, a kut nagiba ovisit će o kutu nagiba.

Osnova rada leži u fenomenu emisije svjetlosti, koji se javlja na mjestu sudara različitih supstanci, dok kroz njih prolazi električna struja. U ovom slučaju, materijali koji se koriste sami po sebi nisu provodnici električne struje, što stvara najveći interes za ovu pojavu. Preskoči trenutni mogu samo u jednom smjeru, a zatim, pod uvjetom da su povezani. U tu svrhu u jednom od materijala mora prevladati sadržaj iona, au drugom - elektroni. Proces prijenosa struje u tim materijalima, na svedrugo, popraćeno je značajnim oslobađanjem toplinske energije, au nekim slučajevima i sjajom. To su poluvodiči koji su sposobni emitirati sjaj u prolazu struje, a to su LED diode ispod LED svjetiljke.

Prednosti i nedostaci

U usporedbi s konvencionalnim žaruljama sa žarnom niti, LED-ovi imaju brojne opipljive koristi, uključujući sljedeće:

 • Potrošnja električne energije je 8-10 puta niža nego u tradicionalnom modelu.
 • Promjene napona, koje se često događaju u prosječnim stanovima, nisu problem za LED. Oni zadržavaju intenzitet sjaja, a budući da su imuni na takve fluktuacije koje ne izgaraju tijekom električnih skokova.
 • Temperatura grijanja, kao i posebni radijatori koji reguliraju grijanje, ne dopuštaju da se svjetiljka zagrije kako bi pokvarila uložak ili oštetila podnu lampu. Osim toga, uključeno svjetlo pri korištenju ove vrste žarulje ne mijenja temperaturu prostorije koja je osvijetljena.
 • Još jedna važna prednost je trajnost tih elemenata rasvjete. Dakle, proizvođač obećava prosječno 25-50 tisuća sati neprekidnog rada, pretvarajući to u godine, moguće je računati na oko 10-15 godina neprekidnog rada.


Kao i svaki drugi subjekt, ovaj element rasvjete ima svoje nedostatke:

 • Prilično visoka vrijednost, međutim, s prednostima ovog nedostatka, možete zatvoriti oči, jer će se dogoditi puna nadoknada.prilično brzo
 • Najvažniji nedostatak danas je ogromna količina krivotvorene robe niske kvalitete na tržištu. Takvi modeli mogu uzrokovati preopterećenje u električnom sustavu i paljenje. Štoviše, modeli loše kvalitete jednostavno su opasni za zdravlje. Razlog tome je heterogeni spektar LED-a, kao i treperenje, što ima štetan učinak na ljudski vid.
 • Posebno se može primijetiti da se LED diode ne mogu koristiti u prostorijama s povišenim temperaturama, u ovom slučaju, rok njihove usluge je značajno smanjen.


vrste

Postoji nekoliko klasifikacija LED svjetiljki, podjela se odvija na najvažnijoj značajki. Razlikuju se sljedeće skupine klasifikacija:

 • Po dogovoru.
 • Prema svjetlosnom fluksu i tipu dizajna.
 • Prema vrsti korištene LED diode.
 • Prema vrsti poklopca.Dakle, ovisno o mjestu primjene ovog svjetlosnog elementa, razlikuju se sljedeći tipovi:

 • Za dom i ured. Često se takve varijante koriste kao alternativa tradicionalnom osvjetljenju, bilo da je u pitanju žarulja ili fluorescentna svjetiljka. Koristi se za uštedu energije. Tu su i modeli boja za kućnu uporabu, namijenjeni su za obavljanje dekorativnih funkcija. Neki modeli dolaze s upravljačkom pločom pomoću koje možete promijeniti boju.
 • Ulica. Ovaj tip se koristi za osvjetljavanje cesta,građevine. Posebnost ove vrste je prisutnost posebne dodatne zaštite od prašine i vlage.
 • Projektori. Jedna od najnovijih vrsta LED dioda. Isto vrijedi i za prstenastu svjetiljku. To je što je moguće prikladnije za fotografije i videozapise.
 • LED svjetla automobila. Ovaj tip se koristi u automobilima kao unutarnja rasvjeta, prednja svjetla i drugi funkcionalni elementi.


Za svjetlosni tok i dizajn:

 • Svjetiljke opće namjene, razvodne ploče. Ova vrsta je konstruktivno blizu uobičajenog klasičnog oblika žarulje sa žarnom niti. Svjetlo u svjetiljkama ove vrste je prilično difuzno i ​​kvalitativno za uporabu u uredskim i stambenim prostorijama.
 • Usmjereno svjetlo. Ovaj tip se koristi u reflektorima, reflektorima za osvjetljenje pojedinih elemenata.
 • Linearni. Ili dvostrane LED cijevi u obliku cijevi. Maksimalna distribucija ovog tipa dobivena je u uredskim prostorijama i različitim laboratorijima.Razvrstavanje prema vrsti korištenih LED dioda:

 • LED indikatori. Jedan od prvih razvoja u asortimanu svjetiljki s LED-om. Prodaja ovog tipa svakodnevno se smanjuje, jer su modeli s treperenjem, koje je najopasnije za ljudsko zdravlje.
 • SMD dioda. Jedna od najkvalitetnijih i jednostavnih opcija. Opseg primjene je što je moguće širi.
 • Svjetiljke na snažnim diodama.Njihova uporaba je vrlo ograničena zbog visokog zagrijavanja kućišta.
 • Chip ili LED dioda. Razvija se tip koji osigurava najkvalitetniju rasvjetu. Zagrijavanje konstrukcije je vrlo sporo, a oblik konačnog proizvoda može biti što je moguće različitiji. Modeli otporni na eksploziju, koje trenutno aktivno oglašava proizvođač, temelje se na Sov diodi.
 • Diode ili niti s navojima. Ovaj tip osigurava ravnomjerno osvjetljenje s kutom rasipanja od 360 stupnjeva.


Prema vrsti kapice:

Svi postojeći postolji podijeljeni su u dvije glavne skupine: niskonaponski i visokonaponski.

Među niskim naponom u osnovi postoji poklopac tipa G. To je pin veza s pokroviteljem. Ova vrsta poklopca ne može se izravno spojiti na zidnu utičnicu i zahtijeva poseban adapter. Visokim naponom uključuju standardnu ​​kapu tipa E ili kapu "Edison". Standardna kapa s rezbarijom, prikladna za gotovo svaku svjetiljku.

Posebno vrijedi spomenuti posebnu skupinu - punjivu svjetiljku. U tom slučaju, LED se pune iz mreže i rade izvan mreže kao izvor napajanja u stanju mirovanja.Veličine i oblici

Danas, postoji velika raznolikost različitih oblika LED svjetiljki, za udobnost potrošača, moderni modeli imaju posebne oznake na ambalaži koje ukazuju na oblik. Oznaka se izvodi pomoću latiničnih slova koja odgovaraju prvom slovu riječioznačava oblik. Osim toga, zajedno s natpisom je prisutan i lik je veličina.

Najpopularniji oblici:

 • Oblik A je oblik kruške. Maksimalna aproksimacija standardne žarulje sa žarnom niti. Najpopularnije veličine ovog obrasca su 60 i 65.
 • Obrazac B. Male ovalne svjetiljke, veličina takvih modela varira od 8 do 10.
 • Oblik C ili oblik svijeće. Nešto izduženi oblik nalik plamenu svijeće.
 • SA oblik ili svijeća na vjetru. Dugi modeli podsjećaju na svijeću koja treperi na vjetru. Jedan od najljepših ukrasnih oblika.
 • Oblik G. Kuglica okruglog oblika ili oblika metka. To mogu biti i mini-lopte, i prilično veliki volumetrijski modeli. Češći, veličine od 45 do 95.
 • Obrazac R i BR. Reflektori različitih veličina. Maksimalna prikladna forma za objekte rasvjete.
 • Oblik MR i PAR su reflektori. Mogu, ako je potrebno, zamijeniti R bez gubitka svojstava. Međutim, ovi oblici imaju ravne refleksijske površine koje se razlikuju od R.
 • Oblik T-cjevastih modela svjetiljki. Zbog specifičnog položaja LED dioda, ovaj tip se naziva kukuruz.
 • Posebno vrijedi spomenuti danas vrlo popularne kvadratne svjetiljke. Ovdje su LED diode fiksirane oko oboda kvadratnog okvira.

Vrste rasvjetnih tijela i rasvjetnih tijela

LED reflektori razlikuju se po vrsti instalacije. Da, ističu se stacionarni i prijenosni modeli. Stacionarni reflektori su fiksiranina određenom mjestu uz pomoć čvrstih metalnih držača. Često se ova vrsta reflektora koristi za osvjetljavanje ulica i zgrada.

Prijenosni reflektori su montirani na čvrstu privremenu konstrukciju kao što je tronožac. Radi lakšeg nošenja i pričvršćivanja, reflektor ovog tipa opremljen je posebnom ručkom. Prijenosni model koristi se za osvjetljavanje privremenih ekspozicija tijekom građevinskih radova, a fotografi se također aktivno koriste u fotografskim sesijama.

Reflektori se mogu koristiti u vrtu, dok možete odabrati modele sa senzorima za kretanje radi uštede energije.


Sve svjetiljke koje emitiraju svjetlo mogu se podijeliti u dvije velike skupine: strop i namještaj, svaka od tih skupina također ima svoju klasifikaciju. Dakle, reflektori za stropove mogu se podijeliti u nekoliko podskupina na pričvršćivanje:

 • Ugrađeni modeli. Takve svjetiljke su montirane u zglobnim stropnim konstrukcijama, mogu se rasporediti u obliku različitih uzoraka, geometrijskih oblika - sve će ovisiti samo o mašti vlasnika i stilu sobe.
 • Stropne svjetiljke. Takve varijante koriste se za ravnomjerno osvjetljenje prilično dugih prostora.
 • Viseće svjetiljke. Koristi se za osvjetljavanje prostora s visokim stropovima, postaje vrhunac stila minimalizma ili high-techa, između ostalog, ova vrsta čvora može se pričvrstiti na isječak na kapicu. U lažne svjetiljke također uključuju tzv mjesta, osimČinjenica da se radi o klasičnim modelima za vješanje, imaju i funkciju rotacije koja vam omogućuje podešavanje kuta rasipanja i točke osvjetljenja.
 • Na stropno svjetlo također se mogu uzeti žarulje-tablete. Tablete su ravne svjetiljke okruglog oblika koje se također montiraju u strop.
Svjetiljke za namještaj također su podijeljene u podskupine prema vrsti njihove instalacije, a mogu biti:

 • ugrađeni;
 • dostavnice.

Osim toga, kao rezervni izvori svjetla, često se koriste prijenosni modeli koji djeluju iz alternativnih izvora energije. Primjerice, bežični model na baterijama najtraženiji je među ostalim modelima ovog tipa.


imenovanje

Po oznaci, svi LED izvori svjetlosti podijeljeni su u varijante:

 • Za stan. U tom slučaju, mogu se koristiti u standardnim stropnim ili zidnim instalacijama, te u namještaju. Dakle, stropovi mogu biti instalirani u izgradnji zateznih stropova u sobi bilo koje namjene, uključujući u kupaonici, međutim, ovdje je vrijedno obratiti pozornost na modele s posebnom zaštitom od vlage. U različitim namještajima, u sobnim svjetiljkama s diodama jedna je od najčešćih pojava. Kuhinjske nape također su obično opremljene rasvjetom ovog tipa.
 • Za industrijske prostore. Takvi uređaji obično imaju manji indeks prijenosa boje i anti-vandalnu strukturu, pa se koriste u njimabolnicama, školama, uredima i industrijskim prostorijama.
 • Za ulicu. Najčešće se koriste za uličnu rasvjetu, tako da imaju maksimalnu zaštitu od prašine i vlage. Osim toga, takve LED diode imaju duži vijek trajanja. Neke vrste uličnih svjetala, poput prijenosnih reflektora, uspješno koriste fotografe za fotografiranje.Ocjena proizvođača

Ocjena LED svjetiljki danas nije jednostavna, jer ih je previše teško podijeliti na dobre i loše. Ima mnogo nijansi, a ako je netko dobar u nekoj karakteristici, to ne mora nužno biti jednako dobro drugoj.

Međutim, možemo reći da su najbolje kvalitete, relevantne za gotovo sve zahtjeve modernih korisničkih modela, isporučili europski proizvođači. Njihov jedini minus je prilično visoka cijena. Jedan od lidera na europskom tržištu je tvrtka Osram, koja je nešto niža, ali s prihvatljivom kvalitetom, Wolta.

Među ruskim proizvođačima dodijeljena je tvrtka "SvetaLed". Ova tvrtka je angažirana u punom ciklusu proizvodnje. Osim toga, u Rusiji postoji nekoliko tvrtki koje razvijaju crteže budućih svjetiljki, a zatim ih šalju u Kinu, a tamo već postoji skupština. Takve tvrtke uključuju vrlo popularan Navigator, Feron, Gauss. Ova roba ima vrijednost mnogo nižu od drugih, ali kvaliteta nije uvijek u skladu sa svim zahtjevima i ovdje, kako kažu, kako biti sretan. Stoga se usredotočite samo na ocjene ipopularnost modela u ovom slučaju ne može biti, samo trebate pokušati pronaći najprikladniju opciju.


Kako odabrati pravu LED diodu za vaš dom?

Nakon što je procijenila sve u odnosu na LED, odluka je donesena u korist LED-a, kako ih odabrati?

Prije svega, potrebno je odrediti potrebne kapacitete. Važno je zapamtiti da je snaga LED dioda 8-10 puta niža od snage svjetiljke sa žarnom niti, a svjetlost na svjetlini je identična. Stoga je za stropno osvjetljenje korisno koristiti modele snage 8-10 W, za sconces i zidne svjetiljke idealnu snagu od 6 W.

Zatim morate skrenuti pozornost na odabir željene temperature boje i važnost maksimalnog prijenosa boje. Topla bijela svjetlost savršena je za dom. Ova nijansa može stvoriti ugodnu atmosferu, tako da je odlična za spavaću sobu, dnevni boravak ili kuhinju. Za osvjetljavanje ormarića bolje je koristiti hladnu bijelu boju, ona će stimulirati aktivnost mozga, dodati živahnost i prilagoditi se radnom stanju. Indeks prijenosa boja u isto vrijeme preporučljivo je odabrati ne manje od 80.

Sve lampe imaju različite uloške, tako da se, odabirom odgovarajućeg modela, isplati obratiti pozornost na vrstu poklopca. Najčešći pogled, koji je pogodan za većinu pribora, je podnožje u obliku vijka. Oznaka je označena kao baza E. Osim vrste poklopca, potrebno je ispravno podićinjegove veličine. Označen je brojem jednakim mjerenju promjera baze u milimetrima. Standardna veličina je E27, no danas sve više proizvođača koristi E14 za zanimljivija dizajnerska rješenja u svojim uređajima.

Reflektori obično imaju malo drugačiji uređaj i stoga moraju odabrati modele s podlogom u obliku GU-a. Njihova veličina određena je razmakom između osnovnih kontakata. Kako se ne bi pogriješili s izborom baze, preporučljivo je ukloniti postojeći svjetlosni element i otići s njim u trgovinu, tako da je izbor bio što prikladniji i točniji.

Provjera svjetiljke prije kupnje također je potrebna kako bi se pogrešno kupilo uski fokus svjetla, ali to naravno nije bila početna svrha kupnje.


Korištenje rasvjete

 • LED žarulje su najsigurniji izvor rasvjete. Ne sadrže živu, teške metale, otrovne plinove. Osim toga, LED diode pružaju malu potrošnju energije, prilično velik vijek trajanja i nemaju posebne zahtjeve za recikliranje.
 • Odlaganje istih LED dioda odvija se prema shemi odlaganja kućnog otpada. Plastična kutija će se reciklirati kao materijal koji se može reciklirati. Baza će se slomiti i dalje će se nastaviti s proizvodnjom građevinskih materijala i proizvoda sa staklenim sadržajem. Osim toga, prilikom zbrinjavanja LED dioda ne zahtijevaju poseban transport, jer ne ispuštaju toksične tvari. Zaštita na raspolaganju također nijetrebate.

Na temelju svega navedenog, može se sa sigurnošću reći da uporaba LED dioda omogućuje ne samo uštedu proračuna za uštedu energije, već i značajan doprinos očuvanju okoliša.

Za više pojedinosti o LED svjetiljkama naučit ćete iz sljedećeg videozapisa.