Malčiranje jagoda piljevinom

Malčiranje je premaz tla oko jagode organskim materijalom, kao i film ili karton. Uslijed malčiranja smanjuje se isparavanje vode iz tla i smanjuje broj navodnjavanja za sezonu. Vlaga u tlu bit će mnogo duže pohranjena, što je, naravno, korisno za jagode. Malčice za uzgoj jagoda također su potrebne za kontrolu rasta korova, a kao rezultat toga eliminirat ćete potrebu za čestim pruritusom. Pod slojem malča zagrijavaju se korijenski sustav i tlo. Materijal za pokrivanje ne dopušta da toplina ode iz tla. U proljeće - to je osobito istinito kada se zemlja smrzava noću. Ako koristite piljevinu kao malč, tlo je zasićeno hranjivim tvarima koje su potrebne biljci. Također možete riješiti kontaminacije jagoda. Bez malča za vrijeme navodnjavanja ili kiše, prljave kapi vode padaju na lišće i bobice, nakon čega se roba gubi. Budući da sloj malča sprječava sudaranje plodova s ​​tlom, neće ležati na tlu i neće se razboljeti od sive truleži.

Kada jagode duda

Da biste razumjeli kako pravilno jagode, morate znati kada to učiniti. Ovaj postupak treba provoditi dva do tri puta godišnje. Prvi put se to radi u proljeće, kada se jajnik ploda pojavi na grmovima jagoda. Učinite to tako da stabljike cvijeća nisu u kontaktu s tlom. Malč je moguće očistiti nakon berbe ili na kraju ljeta. Drugi put kašnjenje jagoda je potrebno u kasnu jesen. To je potrebno kako bi sebiljke se nisu smrznule kad je počela hladiti. Malč možete očistiti u proljeće, čim grmlje počnu rasti.

Suze za malčiranje jagoda

Mnogi sumnjaju je li moguće duda od jagoda s piljevinom. Čak je i potrebno. Tlo zahvaljujući piljevini postaje lakše, labavije, prozračnije. Čak i kod jake vrućine na površini kreveta neće biti krute kore, stoga nije potrebno često opuštanje tla.

Tirsa - nije samo zaštita plodova od oštećenja, već i prehrana tla. Budući da je piljevina na površini, ona polako truli, obogaćujući tlo dušikom, kalijem i fosforom. Ali u tlu ne bi trebali biti zakopani: to je idealna hranjiva tvar za bakterije, koje također trebaju dušik. Ispostavit će se da će ga izvaditi iz bobica.

Što dati prednost? Ako želite dobiti učinkovito prirodno gnojivo, koristite piljevinu, koja je izašla pri piljenju drveća. Okreću se brže. S druge strane, piljevina od crnogoričnog drveća - najbolja zaštita za bobice, oni mogu biti škropili rjeđe.

Optimalna uporaba jagoda već je djelomično preplavila piljevinu. Od svježih možete ih razlikovati po boji: malo su tamnije. Ako ih jednostavno ostavite na otvorenom, proces ponovnog tiskanja će biti odgođen na 10 ili više godina. Da biste je ubrzali, dodajte ih u hrpu komposta ili u stakleniku i staklenicima.

Jedino ograničenje uporabe piljevine kao malča za jagode - srednje i kiselo tlo.

Oni su još više onečišćeni zemljom, a jagode preferiraju neutralna ili svijetlosmeđa tla.Neutraliziranje malo viška kiselosti pomoći će da se nanese na tlo prije usitnjavanja dolomitnog brašna, drvenog pepela ili jaja.

Kako multivinirati jagode piljevinom

Kod dobro ispranih i zamotanih jagoda morate postaviti novine bez natpisa i crteža u boji. Poželjno je da se međusobno preklapaju, to jest da se materijal za zagrtanje materijala ne probudi do temelja. Takvi slojevi mogu biti nekoliko, najčešće 2 ili 3.

Zatim pospite u prostoru između grmova jagoda piljevine. Njihov sloj ne bi trebao biti više od 5 cm, a debljina 3-4 cm bit će optimalna, a piljevinu ne možete posipati ispod jagoda. Primijećeno je da s vremenom i dalje padaju na grmlje. Dakle, nije zastrašujuće ako dobijete piljevinu za jagode.

Bit će uvrnute nekoliko godina. Sve ovisi o njihovoj veličini i vrsti stabla iz kojeg su dobiveni. Obično je to od jedne i pol do dvije godine. Možda je malo duže. Zatim se ovaj sloj malča već može koristiti kao gnojivo, dodajući ga u hrpu komposta. I na red jagoda ponovno provesti svježe usitnjavanje.

Zagrtanje jagoda u proljetnom proljeću

Prije svega, stari sloj piljevine treba ukloniti. Tada se tlo ponovno otpušta i oplodi, po mogućnosti s dušikom. Tek nakon toga slijedi sljedeći malč jagoda. To se radi u skladu s gore opisanim pravilima, ali ako su novine nezgodne ili ih jednostavno nedostaje, ne možete ih uopće koristiti. Granice između tla i piljevine mogu služiti i grančicama malina,postavljeni na zemljani razmak u redovima.

Zagrijavanje jagoda u piljevini ljeti

U osnovi, glavni posao se obavlja u vansezoni, ali sredinom ljeta možete koristiti i piljevinu. Na primjer, ako je postalo vidljivo da je sloj malča pokvaren, treba ga zamijeniti novim, kako ne bi izazvao propadanje bobica. Malč se može osvježiti jednostavnim nalivanjem svježeg piljevine na staru, a usred ljeta nije potrebno potpuno mijenjati cijeli sloj.

Malčiranje jagoda u proljetnoj pšenici

Kako bi zimski osigurali pokrovni materijal za jagode, preko starog sloja možete napuniti još pet centimetara piljevine. Mogu se čak i preliti preko grmlja, pod uvjetom da vremenski uvjeti omogućuju sušenje piljevine u suhom stanju. To jest, ako regija odmah stavi mraz i zadrži se do kraja sezone. Ako ne, onda je bolje da kost izgradi okvir tako da piljevina ne sudara s njima. To je učinjeno zato što, nakon vlaženja piljevine, samo još više napravite jagode. Takav okvir može biti čak i redoviti film koji jednostavno neće dopustiti da se piljevina jagoda dotakne.

Mogu li koristiti svježu piljevinu za malčiranje jagoda

Mnogi protivnici uporabe piljevine u gradskim poslovima osporavaju svoju poziciju činjenicom da svježi fileti:

  • aktivno izlučivati ​​iz tla takav nužni dušik za sve biljke;
  • značajno zagrijava tlo;
  • su idealan medij za uzgoj različitih štetnika.
Bilo bi glupo tvrditi da bi se svaki od tih čimbenika trebao dogoditi. Ali unutraU slučaju uporabe piljevine kao malča, ne može se napraviti prilagodba na činjenicu da su i povećanje kiselosti i smanjenje razine dušika tako beznačajni da biljke jednostavno ne primjećuju. S obzirom na proliferaciju štetnika, iskustvo mnogih vrtlara pokazuje da filetni malč ne samo da ne povećava njihov broj, nego ga čak i donekle smanjuje. Na primjer, gladiolu i tulipani, pokriveni malčom od svježeg piljevine, mnogo je manje vjerojatno da će patiti od bjesnoće miševa. Oni koji još uvijek ne riskiraju da pokriju svoje krevete sa svježom piljevinom, mogu ih pre-tretirati. Za to, na gustoj polietilenskoj foliji, slojevi piljevine i ureje (3 kante kisele, 0,2 kg uree) naslagaju se u slojevima i dobro vlaže iz lijevka (10 litara vode po svakom sloju). Odozgo, "kolač" je prekriven s drugim slojem polietilena i ostavljen na 10-14 dana za žetvu.

Tirsa kao gnojivo za jagode

Kada jednom ispune svoju ulogu malča, mogu se pretvoriti u gnojiva. Govori vam o spremnosti da se premjesti na hrpu komposta tamnu ploču na njima. To je signal da se humus počeo formirati. U kompost-jami, piljevina je prebojena i obogaćena. Osim toga, piljevina ubrzava proces sazrijevanja komposta. To je zbog činjenice da su sposobni održavati konstantnu visoku temperaturu u kompostnom kompostu. Takvo gnojivo je bolje nego samo kompost. Zato što je više pahuljasto, pa je bolje proći vlagu i zrak. Tirsa s kompostom dobro je hranjena s krevetima jagoda ili drugih usjeva. I može se koristiti na bilo kojem tiputla Svuda od gline, pješčane do černozema, takva smjesa će biti samo u korist.