Nego izolirati žice: razmislite o najboljim opcijama


Od izolacije žice: stezne cijevi

Što izolirati žice? Takvo pitanje neizbježno dolazi pred svakoga od nas, bez obzira na to jesmo li energetski povezani ili ne. Netko je obrisao produžni kabel, netko nije zakucao zid, nečija žica se probila kroz izolaciju. Bilo koja od ovih ozljeda zahtijeva hitnu intervenciju, jer odugovlačenje može biti vrlo skupo.

Oštećeno ožičenje može dovesti do električnog udara, ponekad čak i fatalno, a kratki spojevi u statistici objavljivanja uzrokuju više od 90% požara u našoj zemlji. Pogledajmo ovo pitanje.

Proizvodi namijenjeni izoliranju žica

Prije svega, hajde da shvatimo, i što zapravo može izolirati žice. I u kojim slučajevima je moguće koristiti jedan ili drugi proizvod.


PVC izolacijska traka

Najčešća je tzv. PVC izolacija. Ovaj proizvod je napravljen od polivinil klorida, s primjenom na jednoj od njegovih strana specijalnog ljepila na bazi gume. PVC izolacijska traka može se koristiti za izoliranje praktički bilo kojeg vodiča. Njegov jedini ozbiljan nedostatak je točka taljenja, koja na temperaturi od oko 120 ° C čini izolacijsku traku plastike, i čini ga "odvodom" iz vodiča. No, s obzirom da većina žica ima i PVC izolaciju, izolacijska traka je sposobna izdržati iste temperature kao i većina glavnih izolacija žica.


HB izolator

Takav temperaturni problem ne osjeća izolaciju od pamuka (HB). Na visokim temperaturama, on pada na suprotno, i kao "čahura" pokriva mjesto njegove primjene. Ali HB-izolator ima još jedan problem. Hidrofoban je i stoga se ne može koristiti u mokrim i vlažnim prostorijama, kao i na ulici.


izolacija od stakloplastike

Osim toga, postoje izolacijske trake na temelju tkanina od staklenih vlakana, običnih tkanina, silikonske gume, poliesterskih filmova i najlona. Ali kod kuće, praktički se ne koriste, pa ih nećemo razmatrati detaljnije.


smanjiti toplinu

Na drugom mjestu su tzv. Skupljajuće cijevi. To je proizvod baziran na termopilimeru koji, kada se zagrije, smanjuje svoju veličinu na 2, a ponekad i više puta. Koristi se za izoliranje malih presjeka žica i izolacije kabela. Jedini nedostatak ovog materijala je slaba otpornost na ultraljubičasto zračenje. Stoga je bolje ne koristiti ovaj materijal na ulici. Izuzetak su brisači crne boje koji su otporniji na ultraljubičasto zračenje. Osim toga, upute ne dopuštaju rad takvih cijevi na temperaturama iznad 135 ° C.


Različiti tipovi terminala

Razni vijci i stezaljke se često koriste za izoliranje kabelskog svežnja. Oni pružaju kvalitetnu vezu žica između njih i njihovu izolaciju. Najčešći su vijčani terminali, Wago terminali, PPE kape, ali se mogu koristiti i druge opcije.

Vrste štete i načini njihovog uklanjanja

Pa, a sada ćemo razumjeti što je moguće izolirati žice iu kojim situacijama primijeniti jedan ili drugi materijal. Da bismo to učinili, pogledajmo najčešće varijante oštećenja izolacije žica.

Gubitak izolacije glavne žice

Jedan od najčešćih problema u izolaciji žice je raznovrsnost trenja, zla, pa čak i prikushivanie kućnih ljubimaca. Razmotrimo kako djelovati u svakoj od tih situacija.


popravak produžnih kabela

 • Počnimo s najčešćim problemom koji se često može naći na ekstenzijama. Zbog produljenog rada i čestog pomaka, na izolaciji se stvara abrazija.
 • Obično su produžni kabeli dvostruko izolirani, a lagano ribanje vanjske ljuske nije veliki problem. Ali ako je vanjska ljuska čak i potpuno erodirana, hitno je poduzeti mjere.
 • Ako je šteta na ljusci lokalna po prirodi, onda koristite psihijatar da zatvorite mjesto oštećenja. Možete nanijeti izolacijsku traku, ali ova opcija je manje estetski privlačna.

Obratite pozornost! Ako je trošenje žice u cijeloj njegovoj duljini, savjetujemo vam da se ne uključite u "šarke" i zamijenite žicu do kraja. U ekstremnom slučaju, možete koristiti foliju za skupljanje po cijeloj dužini žice. Iako je cijena ove akcije vjerojatno nije jeftinija od pune zamjene žice.


Nosite skupljajuću foliju

 • ČestoProblem je zlonamjerni softver izolacije u utikaču ili utikaču. Češće je to opet dodatna izolacija, ali njezina šteta upućuje na to da je sada povećano trošenje podložno temeljnoj izolaciji. I sasvim je moguće, sa sljedećim utikačem na utičnici, on će se "skupiti" u vašim rukama.


Mijenjanje utikača na žici

 • Kako bi se ta mogućnost isključila, potrebno je izraditi ili zamijeniti utikač ili prekidač ili pažljivo izolirati mjesto oštećenja izolacijskom trakom. Štoviše, napravite toliko slojeva, koji će prebaciti mjesto savijanja žice na neoštećeno područje, kao u videu. Skupljanje neće dopustiti da se taj učinak postigne.


Mačka Grizli žica

 • Ako je kućni ljubimac radio preko žice, onda prije nego što je izoliran, treba provjeriti njegovu sposobnost rada. Istodobno ga je potrebno odvojiti i gurnuti, kako bi se osiguralo da se vodič ne ozlijedi izravno. Iako je u idealnom slučaju potrebno uzeti multimetar i provjeriti integritet kruga.
 • Ako je dirigent cjelina, onda gledamo samu žicu. Ako je oštećenje vidljivo samo na dodatnoj izolaciji, onda ste ludo sretni, a oštećenje možete jednostavno zatvoriti pomoću toplinskog psihijatra.


Oštećenja u kojima se svaka žica može odvojeno pojedinačno

 • Kada je bakar jasno vidljiv na mjestima oštećenja, a ne samo na dodatnoj, ali i glavnoj izolaciji, oštećen je slučaj, mnogo je gore. Ako postoji mnogo takvih oštećenja, lakše je zamijeniti žicu. Jedna ili dvije takve štete zajednoMožete se izolirati vlastitim rukama.
 • U tu svrhu uklonite dodatni izolacijski sloj na oštećenom području. S trakom izoliramo glavnu ljusku svakog živog odvojeno. Nakon toga, uz pomoć psihijatra, stvaramo sloj dodatne izolacije oko oštećenih vodiča.

Mehanička oštećenja žice

Ali ponekad nedostaci u vodičima mogu biti značajniji - paljenje na mjestima spajanja, mehanička oštećenja uslijed vanjskih utjecaja ili kratki spojevi, kao i topljenje zbog pregrijavanja žice. Sve to zahtijeva hitnu intervenciju.


izljevni ispust

 • Počnimo s opcijom kada je spaljena utičnica, koja je dovela do opterećenja krajeva žice. Za bilo kakvo, čak i manje zagrijavanje i oštećenje utičnice, potrebno je provjeriti kvalitetu spajanja žice na njene spojnice. Čak i ako su dobro pritisnuti vijcima, to nije pokazatelj kvalitete kontakta. Uvijek je morate rastaviti i provjeriti mjesto spajanja.


Uvijek provjerite kvalitetu kabelskog svežnja za zidnu utičnicu

 • Što se tiče žica, bolje je koristiti skupljanje za njihovu izolaciju. Štoviše, izgorjela izolacija mora biti obvezno potpuno uklonjena s žice. Ali ponekad, kao posljedica zagrijavanja, same žice su oštećene, a ono što ostaje korisno za daljnji rad, nije dovoljno za ponovno spajanje. U ovom slučaju, žica bi trebala biti produžena.
 • Produžetak se može izvesti lemljenjem ili uporabom vijkaterminali. PPE brtveni izolatori za uvijanje žice ovdje nisu prikladni, jer njihovo korištenje može oštetiti žicu, tako da nije u najboljem stanju.
 • Druga varijacija događaja može biti oštećenje ožičenja ili zbog kratkog spoja ili mehaničkog oštećenja ožičenja. Na primjer, odlučili ste objesiti sliku, a prema zakonu, dželat je ušao u žicu.


Isključite žicu do mjesta oštećenja u kutiji

  Što god bismo voljeli, ostavite sve što je nemoguće. Čak i ako ste spremni učiniti bez električne točke na koju je otišla žica. Na kraju krajeva, vodič je oštećen, a bilo koji prenapon, ulaz vode ili samo vrijeme, može dovesti do kratkog spoja. A to je zauzvrat kratko spojeno.
 • Ako se odlučite za ovu električnu točku, odspojite kabel napajanja u razvodnoj kutiji. Ako i dalje namjeravate obaviti popravke, bez proširenja mjesta oštećenja u zidu ne može bez. Moramo osloboditi najmanje 1-2 cm žice na svakoj strani mjesta oštećenja.
 • Možete kombinirati ta dva komada samo izgradnjom. Stoga ćemo opet morati spomenuti metodu lemljenja žica. Ako se koriste drugi načini ožičenja, to će zahtijevati oslobađanje znatno većih žica na obje strane. Izoliranje oštećenog mjesta najbolje je obaviti folijskom folijom.


Navlake za prešanje žica s izolacijom

 • Iako je uU nekim slučajevima može se upotrijebiti tuljac i način prešanja. A kako bi se daljnje operacije svele na minimum, možete koristiti izolirane rukavce.
 • Nakon što je spoj izveden, moguće je dodatno izolirati žicu s brtvilom. Također mogu sakriti mjesto oštećenja u zidu. To će osigurati vodonepropusnost žice u slučaju vlage.

Obratite pozornost! Nisu sve brtvene mase prikladne za izolaciju žica. Uostalom, ne samo da ne smije pustiti vodu, nego također ima stabilna dielektrična svojstva. Stoga, mogućnost korištenja kao izolatora treba provjeriti putovnicom proizvoda.


Na fotografiji je žica prekrivena izolacijom

  Posljednje pitanje koje ćemo razmotriti bit će oštećenje izolacije zbog grijanja. To je moguće kada se temperatura vodiča podigne iznad dopuštenih granica, ali izolacija stoji i samo se deformira. Obično se takve deformacije događaju na značajnim segmentima žice, a najbolji način da ga se riješite je zamjena žice. Ali uklanjanje takve žice vrijedi, jer pregrijavanje izolacije negativno utječe na njegova izolacijska svojstva. U ekstremnom slučaju moguće je koristiti skupljanje kako bi se izolirala oštećena područja.

zaključak

Spajanje žica s izolacijskom trakom daleko je od jedinog i nije najbolji način primjene izolacije na vodljive dijelove. Iako ćemo biti iskreni - izolacijom je moguće doslovno izolirati svaku vezu.

Možda neće biti tako estetski kao toplinska izolacija, ali će u kvalitetu sigurno biti lošija. Međutim, sve više se koristi skupljanje topline, a taj će se trend očito samo proširiti.