Preporuke kako odabrati pozadine za dvoranu - osnovna načela i opcije

Dvorana je glavna prostorija, koja se održava gotovo cijelo vrijeme s obitelji i gostima, tako da bi tapeta trebala stvoriti zanimljivu i mirnu unutrašnju dvoranu, ili zajedničku prostoriju - to je glavna soba u kući, mjesto gdje je najintenzivnije. komunikacija. Događa se da soba u dnevnoj sobi funkcionira kao soba za komunikaciju, a noću postaje spavaća soba (na primjer, u slučaju jednosobnog stana). Osim toga, dvorana može kombinirati funkcije blagovaonice, igraonice, ureda itd.

Koje pozadine odabrati za dvoranu: osnovna načela

Stoga interijer prostorije i pozadine, kao dio njega, mora stvoriti ugodnu, udobnu i elegantnu okolinu za obitelj i goste.

Vrlo je važno da unutarnja dekoracija dvorane podliježe sljedećim načelima:

 • Pogodan za svakoga;
 • lijepo za svakoga;
 • Praktično.

Pozadine za dvoranu trebale bi biti praktične i stvoriti ugodnu atmosferu

Treba napomenuti da pozadine u hodniku također moraju biti u skladu s tim načelima i učiniti prostoriju lijepom, udobnom i elegantnom.

Tapete u prostoriji sastavni su dio rješenja boje koje objedinjuje sve elemente interijera prostorije - namještaj, dekor, tekstil, biljke itd. - u jednu cjelinu.

Kako odabrati pozadinu u dvorani: glavni uzorci boja i crteži

Kao što je već spomenuto, pozadine su dio unutarnjeg uređenja dvorane. Ta odluka o boji utječe na naše raspoloženje, stvarajući određenu atmosferu - umirujuće, dinamično ili obrnuto,depresivno. Osim emocionalne komponente koja izravno utječe na mentalne procese, boja vam također omogućuje da promijenite vizualnu percepciju prostorije - da vizualno učinite malu sobu vizualno ili, obrnuto, jer bi vizualno smanjila pretjerano prostranu sobu.

Shema boja u prostoriji ne smije sadržavati više od 2-3 boje, budući da bogata raznolikost boja okusa psihu.

Preporučuje se da se za dvoranu ne koristi više od 2-3 vrste rješenja boja, budući da je više ljudi umorno od ljudske psihe

.

Shema boja dvorane, u pravilu, uključuje sljedeće glavne komponente boja:

 • boja stropa;
 • boja zidova;
 • boja namještaja;
 • tekstilna boja;
 • Boja spola.
Šarena odluka dvorane može biti nijansirana i kontrastna. Nudno rješenje uključuje uporabu mekih, obojenih boja, šarenih boja. No, kontrastno rješenje znači podudarnost dviju glavnih kontrastnih boja: tirkizne i smeđe, narančaste i plave, i tako dalje.

Najjači kontrast kontrasta su žute, crvene i plave boje. A najintenzivniji kontrast je svijetla i tamna - crna i bijela.

Odabir pozadine treba, osim boje, uzeti u obzir još jednu nijansu - crtanje pozadine. Uzorak na pozadini je velik, srednji i mali.

Slika na pozadinama igra važnu ulogu u stvaranju ugodne atmosfere, stoga su pozadine s velikim uzorkom idealne za prostranu dvoranu

.

kriteriji odabira

Dvorana je najčešće jedna od najvećih soba u kući ili stanu, pa će se u ovu sobu uklopiti sljedeće pozadine:

 1. Ako je zatvorena soba vrlo velika, prostrana, visoka i sadrži malo namještaja, onda je u ovom slučaju bolje koristiti zidove s velikim uzorcima za zidove.
 2. Ako trebate zakrpati pozadine u standardnom stanu u višekatnici, u ovom slučaju možete zalijepiti pozadine srednje veličine. No, u isto vrijeme nije potrebno postaviti male slike i fotografije na zidove, tako da pozadina ne "svađa" s takvim dekor.
 3. Najrasprostranjenija inačica tapeta za sobu - slikano platno s uzorkom malog razmjera, koje se percipira kao neutralni element interijera. U tom slučaju, zidovi mogu primiti slike, fotografije, kolaže itd.

Izbor tapeta za dvoranu je napravljen uzimajući u obzir odabrano rješenje boje i zasićenje unutrašnjosti prostorije (slike, namještaj, itd.).

Koje su pozadine pravilno zalijepljene u hodniku na stropu

Strop dvorane, kao i zidovi i pod, utječe na percepciju prostorije u cjelini.

Stropne tapete u hodniku trebaju se dodati unutrašnjosti prostorije i stvoriti ugodan okoliš

U pravilu, zidne tapete treba primijeniti na strop sa sljedećim pravilnostima:

 1. Tradicionalno se stropne tapete biraju u svijetlim bojama.
 2. Tamne pozadine su prihvatljive samo ako je soba vrlo uska i visoka. Osim toga, ako nema dovoljno svjetla u sobi, onda mu pomognitena svjetlo - za stropne svjetiljke koristite materijale koji dobro odražavaju sunčeve zrake.
 3. Za solarnu sobu u južnim područjima koja je prikladna za stropne tapete, koje su tamnih boja - plava, terakota, plava - apsorbiraju suvišnu svjetlost.

Pozadine za strop u sobi trebale bi stvoriti ugodno osvjetljenje i nadopuniti cjelokupnu odluku o boji sobe.

Koje su pozadine prikladne za dvoranu: glavni materijali

Svaka pozadina mora izgledati lijepo u gotovom obliku, a pozadina za dvoranu nije iznimka. Međutim, pozadine u prostoriji trebaju biti ne samo lijepe, već i praktične u njezi. Naravno, dvorana nije kuhinja, tako da je moguće za njega odabrati materijale, čiji sadržaj ne bi trebao biti mokro čišćenje. Međutim, tapete u prostoriji moraju se očistiti usisivačem, to jest biti mehanički jak, osim toga, moraju imati stabilnu boju, osobito ako je soba sunčana.

Osim gore navedenih svojstava, pozadina treba:

 • Sakriti nedostatke zidova;
 • Budite sigurni;
 • Jednostavna zamjena.

Tekstilne tapete izrađene su od prirodnih, visokokvalitetnih materijala, pa je izvrsna opcija za zidove dvorane

Tržište završnih materijala trenutno nudi sljedeće vrste tapeta: papir, vinil, flizelin, kao i tapete na tekstilu, svili, foliji, baršunu, bambusu, drvenim vlaknima, staklu itd. Asortiman tapiserijskih materijala stalno se mijenjaširi.

Prirodnost i prirodni materijali uvijek su bili i bit će u trendu, tako da je jedna od najprikladnijih opcija za tapete u sobi tekstilne tapete ili tapete izrađene od materijala kao što su bambus, vlakna palmi itd.

Opcije za pozadine za dvoranu

Prije odabira jedne ili druge verzije tapeta za dvoranu, potrebno je uzeti u obzir orijentaciju sobe, odnosno stupanj osvijetljenosti prostorije.

Naime:

 1. Ako dvorana izađe na sunčanu stranu, onda će zidovi stati na zelenu ili sivo-plavu pozadinu.
 2. Ako se sunce rijetko gleda u prostoriju, onda je za nju najbolji tapet topla žuto-zelena, žuta ili narančasta ljestvica s sedefom, pozlatom, ogledalom itd. To jest, tamnija soba mora biti svjetlija. Osim toga, u južnim regijama, ukupni ton boje trebao bi biti hladniji, a na sjeveru - topliji.

Svjetleće tapete prikladne su za bilo koju prostoriju, a pogotovo za malu, budući da vizualno povećavaju prostorni prostor

Što se tiče veličine sobe, ona je lagana, ali mala soba izgleda više ako su zidovi zalijepljeni zelenim ili plavim tapetama, kao da hladni tonovi guraju zidove. No tople nijanse imaju suprotan učinak.

Veličina dvorane također utječe na odabir pozadine na crtežu - veliki i živopisni crteži smanjuju prostor, ali mali crteži mirnih boja - povećavaju se.

Tapete u uzdužnoj traci vizualno podižu strop, au poprečnoj -Vizualno gurnite zidove.

Važan utjecaj na izbor tapeta u dvorani su predmeti situacije. Dakle, ako je dvorana soba s kaminom, gdje je malo namještaja, onda smo odabrali pozadinu za mramor, a 1-2 boje slike savršeno nadopunjuju interijer.

Općenito, za dvoranu su dobri neutralni svjetlosni tonovi i mali crteži - to vam omogućuje da se usredotočite na druge detalje interijera - slike, fotografije, dječje crteže itd.

Savjeti za odabir pozadine za dvoranu (video)

Dakle, odabir pozadine treba uzeti u obzir niz čimbenika, od kojih je najvažniji osvjetljenje, veličina i soba u sobi. Upravo ovi parametri određuju boju i pozadinu za crtanje. S obzirom na materijal i veličinu pozadine, postoji više slobode izbora. Vjerujte svom ukusu, intuiciji i eksperimentu!

Pozadine za dvoranu (foto)

)