Sanitarni lan: obilježja izbora i navijanje na rezbarenje

U suvremenim uvjetima postoji cijeli niz vodovodnih radova, uključujući instalaciju i popravak. Unatoč nastajanju inovativnih kolega, mnogi majstori radije provode rad koristeći tradicionalne materijale kao što je sanitarni lan. Prepreka u isto vrijeme nije niz njezinih nedostataka, jer prioritet ostaje njegova niska cijena.

mogućnosti korištenja

Kao što se može vidjeti iz naslova, kod sanacije elemenata vodovoda, kanalizacije, uglavnom se koristi lanena sanitarija. Odnosi se na cijevi, spojnice, dizalice i druge sastavne dijelove. Međutim, može se koristiti u skladu s tehničkom dokumentacijom, uključujući GOST i SNiP, u druge svrhe. Da, preporučuje se da se koristi pri polaganju inženjerskih sustava, kao što su plinovodi, kao iu izgradnji sustava za grijanje vodenom parom i vodom.

Posebna svojstva materijala koriste narodni obrtnici. Nazivaju ga lanenim komadima, koji se koriste kao ekološki prihvatljiv grijač za kupke i trupce u obliku saća. Ne propušta vlagu, već prolazi kroz zrak. Također je pronađeno da se koristi kao zvučna izolacija.

Načelo djelovanja takvog sredstva za brtvljenje temelji se na upotrebi svojstava higroskopnosti. Leži u činjenici da će vodovod biti na mjestu priključka s navojem kako bi prolazio vlagu i pod njegovim utjecajem, vlakna lana koja se koriste za namatanje fizički će se proširiti, minimizirajući praznine, čime će se spriječiti daljnje širenje vlage, propuštanje i, posljedično,stvaranje rđe.

Jednostavno premotavanje je olakšano visokom fleksibilnošću, koja varira rezanjem duljine vlakana.

Sorte, alternative i pravila odabira

Lan je dobar kod slaganja gotovo svih metalnih cijevi, uključujući lijevano željezo, od nehrđajućeg čelika, obojenih metala, uključujući bakar, kao i legura poput mjedi. Jedina iznimka su proizvodi od aluminija i metala i plastike, kao i od polimernih smjesa. Za njih, stručnjaci preporučuju korištenje trake s gumicama.

U slučaju da je nemoguće u potpunosti zadovoljiti rezultat uporabe trake za dimne plinove, preporučuje se da se ona namota paralelno s njom. Oni će se međusobno nadopunjavati i kompenzirati nedostatke svakog materijala.

Na tržištu postoje vlakna različite kvalitete. Sve su napravljene na jednoj opremi - kartičnom stroju. Razlikujte ih brojevima koji sadrže opis na naljepnici. Oni se kreću u rasponu od 8 do 24. U ovom slučaju, vlakna s velikim brojem će imati manje nečistoća i obratno. Oni također karakteriziraju stupanj fleksibilnosti, koji je manje važan u radu.

Napunite vlakna u zaljevu, kao i pletenice fiksne težine i veličine. Njihova boja može biti u rasponu od bijele do svijetlo sive i bež do prirodnih sirovina.

Razmažena vlakna će imati neugodan miris truleži. Dopuštena razina vlažnosti nije veća od 12%, u protivnom materijal gubi svojstva.

Prednosti i dostojanstvo

Materijal imakanal je lako dopiran vlaknastom strukturom i visokom čvrstoćom na rupturu, koja se održava čak i kada su ventili uvijeni. Uz primjenu odgovarajućih pratećih materijala, maksimalna temperatura može doseći 140-150 stupnjeva.

U usporedbi s drugim materijalima, sanitarna oprema za lan ima najnižu cijenu među sličnim brtvama, što im omogućuje da ih kupe u kilogramima. To je olakšano širokom rasprostranjenošću materijala.

Sigurnost okoliša, zbog uporabe prirodnih sirovina, omogućuje da se materijal koristi za ugradnju vodovodnih cijevi. No, unatoč sadržaju prirodnih sastojaka, alergijske reakcije ne uzrokuju vlakna.

Dodatna prednost može se smatrati vijekom trajanja, koji će, u skladu s pravilima ugradnje sa sanitarnim lanom, biti 5 godina.

Nedostaci, negativni momenti

Unatoč velikom broju prednosti, nedostataka, prirodna brtvila nisu uskraćena. Osobito je jasno da se manifestiraju kršenjem tehnologije instalacije i popravka. Nakon kratkog rada na polju spojeva može se stvoriti hrđa, što otežava demontažu konstrukcija tijekom daljnjih popravaka. S obzirom na to, preporuča se provođenje redovitog pregleda priključaka za pojavu propuštanja, poduzimanje mjera za uklanjanje oštećenja.

Kako bi se smanjile greške, preporučuje se uporaba maziva kao što je solidol, silikon, brtvena pasta.

Materijal je stoga vrlo osjetljiv na kvalitetu izvođenja radovakoristiti ga samo iskusni majstori.

Atraktivna fizikalna svojstva kompenziraju se niskim kemijskim osjetljivostima materijala. Tako će lanena vlakna biti uništena pod utjecajem antifriza ako su dio mješavine koja prolazi kroz povezane komunikacije.

Smatra se da je materijal osjetljiv na visoki tlak u cijevima i na vrijednostima većim od 8 atmosfera, što može smanjiti kvalitetu brtvljenja. Međutim, uporaba sanitarnog lana za spojeve cijevi ne gubi popularnost.

Upute za postupnu primjenu i njihove varijacije

Prije namatanja lana na rezbarenje, provjerite njegovu kvalitetu. Ako ima tvorničke okomite čvorove, tada su cijevi konstruirane za ovu vrstu veze. Inače, morat će to učiniti sami. Za to možete koristiti datoteku, odvijač, dlijeto ili nož.

Potrebno je pažljivo raditi kako se ne bi u potpunosti izgrebao rezbarenje i, štoviše, ne uništiti proizvod, na primjer, dizalicu ako je izrađena od lomljive legure kao što je mjed. Što su oštriji rubovi oštrica, to je učinkovitiji namot. Optimalni kut križanja nije veći od 55 stupnjeva.

Zatim možete ići na dva načina - koristeći mast ili bez. Druga mogućnost se preporučuje samo kao privremeno rješenje, jer ne dopušta da lan bude potpuno sanitarni.

U svakom slučaju, navijanje lana na navoju će se odvijati na istom principu.

Pržiti platno na rezbarstvu može samo na jedan način - nasuprot njegovom smjeru. Inače, kada se zakreće dio s maticom ili dijelom okova, spoj će biti propustan, a rana od vlakana tako će se izravnati.

Maziva također možete koristiti na dva načina. U prvom slučaju, on se nanosi izravno na navoj, prije nego se lan postane valjan, au drugom, nakon namotanja, da se kosi vlakna i olakša omotni dio fitinga. Također je moguće impregnirati s vlaknima za podmazivanje prije nego što se navuku. Izbor između opcija uvjetovan je isključivo stupnjem udobnosti.

Kao lubrikant možete koristiti alate kao što su lithol, solidol, masline u mješavini s olovnim sumporom, pa čak i uljane boje. No, najbolja opcija u suvremenim uvjetima je brtvilo za cijevi, na primjer, na bazi silikona ili brtvenoj pasti.

Važno je napomenuti da postoje i druge suptilnosti u tome kako ispravno okrenuti cijevi na konac s lanom. Dakle, kako bi se izbjeglo klizanje lanene zavojnice, preporuča se prije nego što se osnovni sloj navije, da se završi rub konca na navoju, a sa vrha treba okretati vlakna oko nje. Sloj vlakana ne bi trebao biti predebeo - na primjer, matica bi se trebala okretati uz lagani napor.

zaključci

Sada znate kako pravilno pržiti lan i koje kriterije treba voditi pri odabiru kao brtvilo. Teško je nazvati idealnom opcijom, ali u rijetkim slučajevima, njezina je uporaba zasigurno opravdana. Da, zacijevi čiji promjer prelazi 20 mm, njegova je uporaba obvezna, kao u slučaju cijevi za paru, u kojima rashladna tekućina može imati temperaturu do 120 stupnjeva.

Bez problema, materijal se koristi za pakiranje rukava, brtvljenje cijevi od keramike i lijevanog željeza.

U skladu s pravilima skladištenja, ovaj potrošni materijal može se kupiti u rezervi i koristiti prema potrebi tijekom dužeg vremenskog razdoblja.