Slaganje laminata vlastitim rukama: upute korak po korak

Ako želite brzo i brzo promijeniti pod u sobi, onda nema bolje opcije od laminata. Konfiguracija i oblik ovog premaza dugo su se smatrali i tehničkom i dekorativnom. Stoga će čak i nespremna osoba lako moći postaviti laminat. Potrebno je samo pridržavati se posebnih pravila i zaključak ne traje puno vremena.

Radni uvjeti. Pravila

Prije početka polaganja morate se pobrinuti da vaša soba zadovoljava neke zahtjeve, budući da je laminat dopušten samo u određenim klimatskim uvjetima. Također, odaberite laminat, na temelju vaših uvjeta, koji će biti laminirani podovi. Slaganje se može obaviti samo u grijanim prostorijama, gdje nema velike amplitude temperature i visoke vlažnosti. Želite li vas dugo i sa zadovoljstvom laminirati, onda je idealna temperatura za to od 15 do 30 stupnjeva s vlagom od 40 do 70%.

Pod ispod laminata može biti od drva ili betona, čija maksimalna visinska razlika ne prelazi 2 mm po kvadratnom metru. Zabranjeno je polaganje laminata na podnu krivulju, pa ako postoje takvi nedostaci, treba ih ukloniti formiranjem estriha za podove ili sustavom rasutih podova. Također je zabranjeno postavljanje laminatnih podova na grijani pod, što će rezultirati sušenjem laminata, a time i njegovom deformacijom. Dopušteno je koristiti samo sustave grijanja koji se ne zagrijavaju do 27 stupnjeva, kao što su hidraulički sustavi. Treba napomenuti da je udaljenost od laminata do toplepod mora biti najmanje 3 cm.

Što nam je potrebno za polaganje laminata?

Tehnologija na koju se postavlja laminat je vrlo jednostavna, a sada možete i sami vidjeti. Na drvenom podu se postavlja obloga za laminatni pjenasti polietilen, na vrhu kojeg su položeni elementi podne obloge. Za betonski pod će zahtijevati daljnju hidroizolaciju, koja se polaže pod pjenastim polietilenom. Da biste to učinili, koristite posebnu membranu ili običnu polietilensku debljinu od 200 mikrometara.

Mi uzimamo u obzir sve materijale koje ćemo trebati kasnije:

 • laminatni pod (izbor laminata);
 • prajmer (izbor i primjena prajmera);
 • pjenasti polietilen;
 • polietilenski film;
 • ljepilo;
 • klinovi koji osiguravaju razmak;
 • temeljna ploča (ugradnja lajsne);
 • učvršćenja za ploču.

Glina za čišćenje se savjetuje da kupi posebnu za laminat. Oni su jeftini i pristupačni, kao i cross-ties za polaganje keramičkih pločica. Ako želite uštedjeti na njihovoj kupnji, možete koristiti drvene klinove ili sami obrezati laminat. Ali jedno važno pravilo je da bi veličina klinova trebala biti ista. Otprilike 10-15 milimetara. Fotografija ispod prikazuje detaljno:

Laminat bi se trebao kupiti s malom marginom, jer nitko nije imun na pogreške, kroz koje se dio laminata može pokvariti. Pogotovo treba imati na umu kada rezanje lamele u mjestima komunikacije komunikacija i zavoja zidova.

Alati koje ćete trebatisljedeće:

 • gradilište;
 • olovka;
 • građevinski nož;
 • rulet;
 • električni viljuškar (ili nož);
 • drvena šipka;
 • čekić.

Nakon što ste pripremili sve potrebne materijale, trebali biste ih pustiti da leže u prostoriji u kojoj će laminat biti položen dva dana. To je potrebno kako bi se pronašla ista vlažnost i temperatura kao i prostorija. Taj se proces ne smije zanemariti.

Shema crtanja:

Proces polaganja laminata

Prije početka rada, pod treba temeljito očistiti od prašine i krhotina. Poželjno je koristiti čak i usisivač prašine. Nastavite cijelu površinu i pustite da se osuši. Drveni podovi također su tretirani antiseptikom. Na starom betonskom podu nanesite vodonepropusni film s flasterom od 20 centimetara, koji se lijepi ljepljivom trakom. Zatim se nanosi pjenasti polietilen.

Laminat za slaganje treba početi s izvorima prirodne svjetlosti, odnosno iz prozora. Podlogu za laminat treba polagati samo tamo gdje je laminat sada postavljen i prijaviti ga do mjere laminatnog poda. Na kraju, podlogu treba naći na zidu od 2-3 centimetra, što će osigurati amortizacijske trake.

Već postoji laminat sa zvučno izolirajućom oblogom. Pod takvim laminata ne može staviti supstrat od polietilena, jer je već prisutan po defaultu.

Ispravno slaganje počinje od kuta sobe s prozora. U tom slučaju nije potrebno zaboraviti staviti klinove u mjesta sudara sa zidom. Zatim slijedi čitav nizbendova do kraja. Vrlo je važno ispravno kombinirati lamele. Na krajevima imaju posebne žljebove, koji služe kao vezni elementi jedan za drugoga.

Ako tijekom preostalog vremena udaljenost do zida ne odgovara cijelom komadu lamele, potrebno ju je izrezati s ubodnom pilom ili nožem. To možete učiniti naginjanjem cijelog komada lamele i pričvršćivanjem na zid. Linija rezanja poslužit će kao linija presjeka laminata koji leži na podu s "izrezanim" laminatom. Ne zaboravite da morate ostaviti razmak do zida oko 10-15 milimetara. Zatim odrežite komad s našim električnim zavarivačem ili nožem i umetnite ga u svoje.

Elementi drugog reda su u početku složeni bez zatvaranja brave s prvim redom. Vi samo trebate spojiti preko ruba. Nakon završetka drugog reda, možete početi zatvarati drugi red s prvim redom. Ako su redovi slabo spojeni, tada možete pričvrstiti komad laminata do kraja i lagano ga tapkati na mlijeko.

Polaganje laminata dijagonalno vlastitim rukama

Nijanse polaganja laminata

U idealnom slučaju čak i sobe, kao što znate, praktički se ne događaju. Stoga, najvjerojatnije ćete morati izrezati od laminata figured stavke zaobići cijevi i ugla. U tu svrhu trebat će vam električni alat, gradilište, građevinski nož i olovka.

Premosne cijevi za grijanje

Za početak, potrebno je okrenuti ploču duž duljine i pričvrstiti je već zaključenom. Zatim uočavamo liniju na kojoj su cijevi u širini. Zatim zabilježite lamele do zida i označite linijuduljina. Prelaskom ove dvije linije možete pronaći mjesto gdje ćete bušiti. Bušilici su potrebne posebne bušilice (balerine), čiji je promjer nešto veći od promjera cijevi. Sada je potrebno raspršiti lamelu na pola točno na središte otvora, te tako rastegnuti lamele između cijevi i zalijepiti ih na krajevima.

Udaljiti se od zidnih izbočina

Za polaganje lamela uz zid, čiji rubovi nisu nagnuti na kutu s lamelama, potrebno je pažljivo odrezati laminatni dio električnim brisačem. Ako u zidu postoji mali razmak, to nije problem, jer će na kraju sve to biti prekriveno lajsnama.

Završno polaganje laminata

Nakon polaganja potrebno je montirati lajsnu. Postoji jedan "ali". Budući da je oštećenje laminata vrlo nepoželjno, potrebno je pričvrstiti lajsne samo na zid. Ako je potrebno, najprije morate staviti žicu u kabelski kanal, a tek onda pričvrstiti zid na zid.

Video upute. Tehnika polaganja.