Što je pass prekidač i gdje su prenyayutsya

Ako je iz bilo kojeg razloga potrebno uključiti ili isključiti osvjetljenje s različitih mjesta hodnika ili prostorije, najbolje rješenje bit će prekidač: što je to, kako je uređeno, moguće sheme povezivanja i mogućnosti primjene - sve to mora biti shvaćeno tako da njegova je uporaba bila što učinkovitija i veza je bila najjeftinija.

Što je pass prekidač i kako radi

Najtočnija stvar o ovom uređaju naziva se prekidač - prekidač za korisnike je brži od navike, jer se koristi za uključivanje /isključivanje osvjetljenja. Ako ga ispravno nazovete, mnogo je lakše razumjeti što je to od standardnih prekidača - to ime najviše odražava bit njegovog utjecaja na radni električni krug.

Dodatna imena su reverzibilna, dvostruka ili križna.

Kao i kod standardnog prekidača, postoje samo dva položaja u prolazu, ali temeljna razlika je u tome što je strogo definirana u konvencionalnom uređaju, na primjer, prema gore - uključen je, a dolje je isključen, a prolazi se stalno mijenjaju.

Razumljivo je da princip rada prekidača prolaza postaje kada se uspoređuju električni krugovi - između njega i standardnog uređaja, što je prikazano na slici:

Ako obični u otvorenom stanju jednostavno razbije lanac, onda u slučaju prolaza sve ovisi o položaju dvaju prekidača odjednom:

Iz sheme je jasno da svaka od sklopki treba imati tri terminala - jedan zafaza koja dolazi iz napajanja i dva na "kontrolnoj" žici. Kada bilo koji od dva prekidača promijeni položaj, lanac se ili zatvara ili se raspada, ovisno o stanju u kojem je bio prije.

Osim toga, može se artikulirati još jedna razlika između prekidača i prekidača - potonji se uvijek može povezati kao jednostavan prekidač, a ne radi suprotno.

Važno! Prilikom popravka takvog kruga treba uzeti u obzir da je jedna od žica između prekidača uvijek pod naponom.

Gdje se koristi prekidač prolaza

Većina stanovnika nije svjesna da pored uobičajenog postoji i prekidač - saznaju da su obično ili unaprijed od električara, ako kompetentni stručnjak objavi, ili kada je potrebno u određeno vrijeme početi aktivno zanimati kako se jedna svjetiljka može uključiti u različitih mjesta.

Potreba za korištenjem pasivnog prekidača najčešće se javlja u velikim sobama, dugim ravnim i zakrivljenim hodnicima, kao iu stepeništima i hodnicima.

Prednost njihove uporabe je mogućnost uključivanja i isključivanja svjetiljki i drugih uređaja ne samo s dva, već i iz neograničenog broja sjedala - sve ovisi o broju prekidača. Primjer slučaja kada je potrebno primijeniti takvu odluku mogu biti stepenice na drugi ili treći kat kuće - obično im je potrebna dodatna rasvjeta, osobito kada se postavljaju na nosivi zid.

Jasno je da kada je prekidač ovdje sam, onda se upali svjetlo i penje seviše neće raditi. Kao opciju možete instalirati dva izvora rasvjete, ali morat ćete trčati stepenicama tu i tamo - okrenite svjetlo, idite gore, skrenite na vrh, idite dolje, isključite dno i ponovno se popnite.

Senzori kretanja mogu se također osloboditi iz položaja, ali će se također morati postaviti na svaki kat, a troškovi takvih uređaja su veći od prekidača. Također, treba imati na umu da oni ne rade uvijek ispravno - ponekad, da bi se upalili, morat ćete ne samo šetati niza stube, nego i napraviti korak lijevo ili desno. Čak i takvo rješenje nije prikladno za one koji se koriste za ručno uključivanje i isključivanje svjetla kada je to potrebno za njega, a ne senzor.

Osim hodnika, velikih prostorija i na ulici, u spavaćoj sobi se mogu ugraditi i potisni prekidači, tako da možete ići u krevet na svjetlo i tek onda ih isključiti.

Varijante prolaznih prekidača i simboličkih simbola na krugovima

Ovisno o tome gdje i gdje je uporaba takvih sklopki planirana, primjenjuju se njihove sorte:

Za ugradnju u debljini zida i na njegovoj površini - u drugom slučaju, većina tih prekidača koristi se za otvoreno ožičenje u drvenim kućama.

Žice na stezaljkama prekidača mogu se pričvrstiti vijčanim spojem ili opružnim spojnicama. Druga opcija se smatra najboljom, budući da njezino korištenje tijekom vremena ne slabi vezu.

S jednog mjesta je moguće uključiti nekoliko svjetiljki - u tu svrhu izraditi dvostruke, trostruke itd. modele prekidača.

Ako je potrebnoza uključivanje rasvjete s tri ili više točaka, zatim na dva prolaza potrebno je kupiti dodatne križne (reversne) sklopke - prema broju mjesta s kojih je potrebno uključiti rasvjetu.

Vrsta upravljanja se ne razlikuje od uobičajene - može biti tipkovnica, dodir ili daljinski upravljač.

Svi tipovi uključenih sklopki na krugovima nacrtani su s istom shematskom oznakom - u biti, ista kao i za standardne, ali razmještene na obje strane.

Kako bi se donio konačni izbor, mora se točno zamisliti gdje i kako će se ti prekidači koristiti.

Povezivanje prekidača uparivanja

Budući da se više krugova koristi za sklop s prekidačem za prolaz, veza u dekompresijskoj kutiji izgledat će složenije - u njoj će se pojaviti dodatni elementi. Prvo, faza i nula iz izvora napajanja dolaze u kutiju. Nula žice uz pomoć bežične tehnologije ide izravno na svjetiljku, a faza prelazi na prvu sklopku. Dalje, u prekidač je podijeljen u dvije linije, i oba od njih vratiti u kutiju, gdje je uz pomoć bežične tehnologije ići na drugi prekidač, nakon čega je još jedna žica ulazi u doziranje okvir i kroz posljednji spoj ide na svjetiljku.

Bilo bi moguće spremiti na žicu, dopuštajući "kontrolnim" granama izravno od jednog prekidača do drugog, ali nadležni električar to nikada neće učiniti iz više razloga:

Povezanost kroz kutiju je najispravnija sa stajalištasastavljanje električnih krugova.

U slučaju kvara, druga struja će moći nazvati bez daljnjih pretraživanja, identificirati kvar i popraviti ožičenje.

Takva shema pojednostavljuje instalaciju treće, četvrte itd. ako je potrebno.

Kao rezultat toga, kvalitativno napravljena veza bit će izvršena samo kroz kutiju za umakanje.

Shema za spajanje tri ili više sklopki

Iz gornje sheme jasno je da se prekidači mogu koristiti samo u parovima - treći analogni uređaj se ne može povezati na isti način. Taj se problem rješava pomoću tzv. Križnog ili obrnutog prekidača - izgleda kao normalan izgled, ali za razliku od njega, a prolaz nema dva ili tri, već četiri terminala.

Njegova svrha - kada se prebacuje na promjenu mjesta spojenih žica. Na primjer, ako su brojevi numerirani, onda neka ulaz bude 1 i 2, a izlaz 3 i 4, respektivno. Struja jedne žice može se primijeniti na priključak 1 i proći kroz prekidač kako bi se došlo do priključka 3, a na drugi odlazi do priključka 2 i izlaz preko priključka 4. Nakon uključivanja, struja se još uvijek dovodi do priključka 1, ali je već izlaz preko priključka 4, i ako ode do terminala 2, tada će se izlaziti preko terminala 3. Takvi uređaji u shemi mogu se koristiti neograničeno. Princip njihovog rada na slici:

Radi jasnoće, sklop se daje u uključenom stanju, ali iz njega je jasno da ako promijenite položaj bilo kojeg od njihovih preklopnika ili prekidača za kretanje unazad, onda je krugotvoriti Ako će, na primjer, biti prva reverzibilna, struja će slijediti lanac kako slijedi:

Žarulja neće gorjeti, jer će se na drugom prekidaču proći krug. Opet, jasno je da je sada dovoljno promijeniti položaj bilo kojeg prekidača tako da je lanac zaključan i da svjetiljka svijetli.

Opći nedostaci ovog načina povezivanja: visoki troškovi ožičenja i složenost instalacije. Osobito lako za neiskusnog majstora da se zbuni u spojevima žica u dekompresijskoj kutiji, jer se njihov broj povećava proporcionalno broju upotrijebljenih prekidača.

Svaki sljedeći prekidač dodaje četiri žice u kutiju i dva pletiva između njih.

Zapravo, nije sve tako zastrašujuće - čak tri ili četiri prekidača koriste se vrlo rijetko, da ne spominjemo više.

Radni prolaz i prekidač za vožnju unatrag videom:

zaključak

Iz gornjih dijagrama jasno je kako funkcionira prekidač i koje su varijante njegovog priključenja - ako se minimalne vještine rada s električnom opremom mogu nositi s njegovom instalacijom može i kućnog majstora. Ako nema iskustva s ožičenjem, onda je bolje povezati takve prekidače s povjerenjem profesionalcima - ali to nije najjednostavnija shema, čak i unatoč prividnoj jednostavnosti.