Što je to - vrata od furnira

Furnirana vrata na tržištu unutarnjih vrata predstavljaju veliki asortiman. Popularnost ovog dizajna je zbog spektakularnog izgleda, pristupačne cijene i dobrih performansi. Savršeno se uklapaju u unutrašnjost, jer izgledaju kao vrata od skupog drva, a neprofesionalcima je teško razlikovati original od imitacije. Postoji nekoliko pravila, nakon kojih je moguće odabrati prave fasete na vratima.

sadržaj

 • Što je furnirana vrata
 • vrste furnira
  • Kako izraditi furnirana vrata
  • suptilnosti izbora
 • zaključak

Što su furnirana vrata

Ovaj dizajn je konvencionalna vrata od jeftinog drva, kao što su smreka ili bor. Obrubljen je sa svih strana tankim slojem furnira od drveta, koji se smatra skupljim, na primjer, može biti trava ili hrast. Iznad nanesite zaštitni sloj laka, zbog čega dizajn poboljšava estetske performanse i povećava stupanj otpornosti na vlagu.

Luster dopušta:

 • Poboljšati trajnost i trajnost strukture vrata bez povećanja njezine vrijednosti. Tijelo je uglavnom izrađeno od jeftinog drva, a furnir je izrađen od mnogo dragocjenijih vrsta drva, s izvrsnim performansama.
 • Provesti različite ideje za projektiranje. Vrata od furnira mogu se skladno uklopiti u svaki interijer. I zahvaljujući činjenici da furnir ima različita rješenja u boji inijanse koje proizlaze iz različitih tekstura stabala, metoda rezanja i položaja vlakana, onda vrata dobivaju individualan izgled.

vrste furnira

Furniri - to su tanke kriške drva koje se međusobno lijepe. Furnirana vrata izrađena su furnirom koji ima nekoliko varijanti. Ispada takva raznolikost zbog planiranje, piljenje ili ljuštenje trupaca na posebnoj opremi.

Furnir je sljedećih tipova:

 • prirodno . Furnir u svom prirodnom obliku je tanak sloj drva koji ima estetski izgled i koristi ga uglavnom za oblaganje. Ovisno o načinu na koji je dobiven, prirodni furnir se dijeli na takve vrste: ljuštenje, piljenje, blanjanje.
 • obnovljena . Ova vrsta drva je izrađena od tropskih stabala i najčešće se koristi za izradu dekorativnih panela, namještaja, blokova vrata. U rekonstruiranom furniru je teško nositi, osim toga, bez pridržavanja uvjeta proizvodnje može ispuštati štetne tvari.
 • Ribesqueen . Ova vrsta furnira je tanak sloj drva koji se lijepi uz rubove. Odlikuje ga izdržljivost i izvrsne performanse.

Kako izraditi furnirana vrata

Takve strukture vrata mogu biti čvrste i šuplje. Temelj takvih vrata je okvir koji je izrađen od borove šume. Stupanj vlage ne smije prelaziti 8%, što omogućuje zaštitu tkaninepucanje i deformacija. Kada se postavi na vrata dvostrukog stakla, dodatno ga okružuje drugiokvir iz horizontalnih letvi , pričvršćenih na vanjski dio okvira pomoću posebnih utora.

MDF ploče debljine 4 mm koriste se uglavnom za oblaganje drvenog okvira, a za popunjavanje praznine koriste se ploče od kartona ili pjene od polistirena. Zatim, s vrha opet, stavite MDF ploču, kao rezultat toga, vrata postaju višeslojna. Nakon toga se izvodi furnir. Uzmite tanke trake drva i preklopite ih u slova koja imaju potrebnu veličinu. Takva pisma bi trebala biti malo više krila vrata.

Da bi se platno moglo više puta zrcalo, potrebno je uskladiti boju i teksturu svake trake. Stavljaju na strojpomoću posebnog ljepljivog oblika , a zatim se višak ljepila pažljivo skida, nakon čega se listovi prilagođavaju veličini lista. Gotov furnir se pričvršćuje na MDF ljepilom, a zatim se nanosi vrućim prešanjem. Vrata prsta su polirana nekoliko puta, a zatim prekrivena lakom, tvoreći zaštitni sloj.

suptilnosti izbora

Prilikom odabira vrata od furnira, ne treba se usredotočiti samo na izgled i shemu boja, u suprotnom, za nekoliko godina vrata će se morati zamijeniti, jer se tkanina može puknuti, a lak napuknuti.

Stoga je pri kupnji potrebnoslijediti sljedeća pravila:

 • Svakako pitajte tko je proizvođač furniranavrata i postoji li potvrda.
 • Potrebno je pažljivoispitati crtež i strukturukrila vrata koja se stavljaju na prodaju na obje strane . Ako će barem dva vrata ponoviti teksturu, to znači da je furnir umjetan. U prirodnom materijalu takva slučajnost ne može biti. Ako je slika pomalo nejasna i "zamagljena", vrlo je vjerojatno da su se niske kvalitete drva i laka za nijansiranje koristili za prikrivanje nedostataka.
 • Potrebno je pregledati furnirani proizvod na pukotine u dobrom osvjetljenju. Površina, prekrivena lakom, ne bi trebala imati udubljenje i produbljivanje. Sloj laka treba biti ravnomjerno raspoređen po površini, a kroz njega ne bi trebalo "gledati" pore furnira.
 • , a zatimprovjerite krajeve mjesta , jer su upravo na tim mjestima najčešće nedostaci. Da biste ih odredili, potrebno je lagano zategnuti nokat. Ako se odmakne od površine, vrata su loše kvalitete. Potrebno je pažljivo proučiti geometriju krajnjih linija. Ako su u ovom slučaju vrata "osam", onda se koristi drvo loše sušenje. Nakon nekog vremena izobličenje će se samo povećati, zbog čega će se vrata početi loše zatvarati.
 • Struktura vrata ne bi trebala izazvati neugodan kemijski miris. Čak i ako će prodavači u jednom glasu osigurati da će miris nestati nakon nekog vremena, to se ne smije vjerovati. Vrlo je vjerojatno da su vrata tretirana niskokvalitetnim lakom ili jeftinim premazom koji može uzrokovati alergijske napade.
 • Trebalo bi također pažljivoproučavati geometrijuplatno za vrata . Udaljenost od jednog kuta do drugog preko dijagonale mora biti ista. Ako je odstupanje veće od 1 mm, onda se dizajn izvodi s kršenjem normi i tehnološkog procesa.
 • Potrebno je osigurati da je staklo visoke kvalitete i osigurano. Korištenje fuzije, graviranje, vitraž može dodati polet u unutrašnjost, ali staklo bi trebalo imati pouzdanu montažu. Proizvođači koriste silikonska brtvila i visokokvalitetne brtve za to, ali ne i PVC.
 • Neophodno je lagano protresti vrata. Ako vibrira ili vibrira, to znači da se u bilo kojem trenutku montaža može podići kada su vrata zatvorena ili od udarca. Potrebno je pregledati samo staklo. Ako na njegovoj površini postoje masni otisci ili mrlje, onda ih operite, najvjerojatnije, neće raditi.

zaključak

Furnirana vrata imaju prednosti i nedostatke, kao i svaki drugi dizajn. Takva vrata bit će izvrsna opcija akoproračun za kupnju nije jako visoki ne postoji način da se kupi skuplji proizvod. Također je vrlo važno ispravno ih instalirati, jer deformacija može na kraju dovesti do oštećenja konstrukcije.