Tekuće pozadine: ukras stropa

Među najpopularnijim načinima uređenja interijera zidova i stropova mogu se nazvati tekući tapeti. Rad s ovim materijalom ne zahtijeva posebnu obuku, a cijena suhe smjese ne ide daleko izvan klasičnog papirnog materijala.

Što su tekuće tapete

Tekuća tapetaje završni dekorativni premaz koji ima grubu teksturu i može biti bilo koje boje. Prodaje se u suhom obliku, a za pripremu radne otopine dovoljno je dodati smjesu u vodu.

Ovaj materijal ne sadrži kemijske dodatke, stoga se može koristiti za završnu obradu stropova u dječjim sobama.

Što se tiče prednosti ovog materijala:

 • Tekuće pozadine omogućuju vam da sakrijete nejednakosti zidova i stropova.
 • Kada je oštećen premaz se lako obnavlja, s tim da se područje popravka praktično ne raspoređuje na opće pozadine.
 • Zbog velike paropropusnosti, vlaga se ne nakuplja ispod površine, što isključuje stvaranje gljivica i plijesni.
 • Debeli materijal pomaže u smanjenju gubitka topline, a također je dobar zvučno izolirani materijal.
 • Štiti od pucanja temelja na kojem je materijal složen, čak iu slučaju značajnog skupljanja i deformacija.
 • Visoka estetika završnog premaza, koja se postiže zbog odsutnosti zglobova i zglobova.
 • Ogromna gama boja i veliki izbor teksture materijala omogućuju vam stvaranje različitih uzoraka na stropu i zidovima.
 • Čak iu nedostatku iskustva vođenjaTekući radovi za tapete omogućuju vam samostalan rad.

Tekuće pozadine imaju nedostatke o kojima morate znati unaprijed:

 • Materijal je nestabilan prema vlazi, pa se ne preporučuje obrada zidova i stropova u prostoriji s visokom vlažnošću.
 • Mnoge vrste tekućih tapeta izgaraju od ultraljubičastog zračenja, pa je njihova uporaba u sobama s panoramskim krovom praktično neopravdana, jer materijal gubi estetske kvalitete.
 • Materijal ima vrlo malu stabilnost i abraziju, pa se pri visokoj propusnosti unutra ne preporučuje ova varijanta tretmana.
 • Sastojci koji se nalaze u ovom materijalu apsorbiraju mirise, tako da nije preporučljivo pušiti u prostoriji s obradom ovog materijala ili koristiti tvari s jakim mirisom.

Ovi nedostaci u obradi tekućih stropova praktički nisu vidljivi, tako da je ovaj materijal najpogodniji za radove na stropu.

Vrste tekućih tapeta

Postoji nekoliko glavnih vrsta ovog materijala za radove na stropu:

 • celuloza . Oni imaju najnižu cijenu. Sastav materijala je celulozna vlakna koja lijepe i ispunjavaju boju.
 • pamuk . Nakon nanošenja, imaju vrlo atraktivan izgled s mat sjajom. Pamuk, koji se koristi kao osnova za ovu vrstu tapeta, odlikuje se visokom zvučnom i toplinskom izolacijom.
 • svila . Imaju veliku vrijednost, ali imaju fizičke i dekorativne kvalitetesu na nedostižnoj razini. Svilena tekuća tapeta praktički ne izgara na suncu, a zahvaljujući uporabi prirodne svilene niti, one imaju najizdržljiviju površinu među takvim materijalima.
 • mješovito . Imaju različite materijale koji su što je moguće uravnoteženiji za visoka dekorativna svojstva i mehaničku čvrstoću. Imajte nisku cijenu. Mješoviti tip vam omogućuje da značajno uštedite novac potrošen na popravke, praktično ne smanjujući estetske i fizičke kvalitete završne stropne obloge.

Dekoracija stropa tekućim tapetama

priprema stropa

Slikanje stropova s ​​tekućim tapetama započinje pripremom baze. Ako na stropu postoji sloj vapna, onda ga treba temeljito očistiti.

Ako se tekuća tapeta nanese na strop nakon grubljenja, onda je površina dovoljno uzemljena. U tom slučaju potrebno je nanositi dva sloja prajmera u razmaku od 3-4 sata. Kada je zadnji sloj potpuno suh, možete početi primjenjivati ​​tekuće pozadine.

Za primjenu ovog materijala na spuštenim stropovima, koji se sastoje od suhozida ili drvenih ploča, potrebno je i uzemljenje površine. U tom slučaju, količina prajmera ne bi trebala biti prevelika i smjesa bi trebala biti ravnomjerno raspoređena po površini.

Ako trebate ukloniti stare tekuće tapete kako biste nanijeli novi sloj, površinu natopite običnom vodom. Nakon bubrenja materijala mora biti izgreban lopaticom. Zatim držite standardni premazstropna površina.

Ako je strop obložen bijelom ili bojom, materijal mora biti potpuno uklonjen s površine. Tek nakon toga možete prijeći na površinu stropa.

Ako postoje značajne nejednakosti na stropu, one moraju biti prekrivene žbukom. Nakon potpunog sušenja moguće je početi primjenjivati ​​ovaj materijal.

Izračunajte količinu pozadine

Količina tekuće tapete koja je potrebna za popravak trebala bi se izračunati unaprijed. Također, morate zalihu malo više od ovog materijala, tako da ako je potrebno, popravci oštećenog premaza može biti učinjeno s istom vrstom pozadine.

Kako bi se osiguralo da cijeli strop u prostoriji ima istu nijansu, treba izostaviti cjelokupni volumen smjese, koji se također treba ispravno izračunati. Obično jedan kilogram suhe mješavine je dovoljan da pokrije površinu stropa s površinom od 3 - 5 m2. Debljina prevlake kod takvog protoka materijala bit će oko 1,5 mm.

Ako je površina stropa potpuno jednaka, tada je za izračun potrebno odabrati minimalnu vrijednost protoka materijala. Za neujednačene stropove potrebno je izračunati maksimalne moguće pokazatelje.

izrada pozadine

Potrebno je koristiti vodu, čija temperatura ne prelazi +25 stupnjeva, inače će rješenje biti vrlo viskozno, a pravilna primjena na stropu će biti obeshrabrujući zadatak.

Također se ne preporučuje korištenje vode s temperaturom ispod +20 stupnjeva. U ovom slučaju, vrijeme da se nabubri osnova tekuće pozadine je značajnoće se povećati, što će utjecati na ukupno vrijeme popravka stropa.

Količina vode za miješanje smjese treba odabrati na temelju izračuna omjera navedenih na pakiranju.

Ako trebate dodati dekorativne elemente u otopinu, onda najprije izliti, a zatim sve ostalo. Miješanje se mora obaviti ručno. Ne preporučuje se uporaba građevinskih mješalica.

Crtanje na stropu

Pri radu s tekućim tapetama ne smije se zaboraviti da tekstura uzorka ovisi o načinu njihove raspodjele na površini. Ako se nanošenje tapeta od samog početka provodi uzdužnim pomicanjem, tada se ova metoda treba dalje koristiti. To je osobito istinito kada se primjenjuju mješavine koje uključuju velika vlakna.

Prije nego što počnete nanositi tekuću pozadinu na ravnu i pripremljenu površinu stropa, morate instalirati sve elemente dekoracije. Ako se za obradu papira zidne obloge postolja i štukature instaliraju nakon učvršćivanja pozadine, tada pomoću ove verzije tretmana to je potrebno učiniti unaprijed, inače se ti detalji ne mogu sigurno pričvrstiti na poroznu površinu tekuće pozadine.

Nanošenje tekućih tapeta na površinu stropa vrši se širokom lopaticom ili lopaticom. Nakon nanošenja otopine treba ga poravnati s valjkom ili odgovarajućom plastičnom krpom.

Sušenje tapeta ovisi o sadržaju vlage u otopini i debljini premaza. U prosjeku, potrebno je oko 36 sati da se potpuno osuši.Za ravnomjerno sušenje tekuće pozadine nije preporučljivo provjetravati prostoriju ili uključivati ​​uređaje za grijanje.

Zaštita tekućih tapeta

Kako bi tekuća pozadina trajala dugo vremena, prekrivene su lakom. Najraširenija primjena na površini tekućeg laka za tapete, što uključuje i akril. Ova vrsta laka ne sadrži nikakve kemikalije koje bi agresivno mogle utjecati na površinu.

Nakon nanošenja laka, površina tekućih tapeta postaje manje higroskopna, što omogućuje obradu stropova u kuhinji tekućim tapetama.

Nakon nanošenja laka površina postaje manje podložna razornom djelovanju ultraljubičastog zračenja. Unatoč činjenici da je korištenje zaštite tekućih pozadina s lakom će povećati ukupne troškove popravka, to s vremenom će vratiti dio financijskih ulaganja zbog povećanog trajanja završnog premaza.

Popravak stropova oblaganjem tekućih tapeta

Ovaj tip završnih materijala omogućuje, ako je potrebno, popravak oštećene površine bez gubitka izgleda tapeta. Popravak stropova iz tekućih pozadina ne traje puno vremena, a za njegovu provedbu trebat će sljedeće alate:

 • Prskalica s vodom
 • špatula
 • rešetka od plastike

Na podlogu na kojoj se dogodila šteta nanosi se sprej boca. Nakon nekog vremena nakon bubrenja, punjeni materijal uklanja se lopaticom. Umjesto uklonjenog sloja nanesite novi sloj materijala i poravnajte površinu s jednomrazina. Nakon sušenja popravljeno područje neće se istaknuti na općoj pozadini.

Dekoracija stropa tekućim tapetama vlastitim rukama može se izvesti u bilo koje doba godine, pružajući optimalnu i ravnomjernu temperaturu sušenja materijala. Ovaj proces treba provoditi na temperaturi od oko 20 stupnjeva.

Dekoracija stropa tekućim tapetama - video:

Dekoracija stropa tekućim tapetama - foto: