Val od suhozida na stropu

Zahvaljujući suhozidu možete dodati stropove apsolutno bilo koje vrste. Danas je popularno ukrašavati strop različitim oblicima valova. Takvi jednostavni oblici pružit će mu neobičan i ugodan izgled, rezultat će svakoga iznenaditi. Da vidimo kako napraviti val suhozida na stropu - okomito ili vodoravno.

Stvaranje okomitog vala

Stvaranje vertikalnog vala suhozida nije lak zadatak, pa je prikladnije zamijeniti ovaj materijal s prikladnijom, na primjer, mrežom za napinjanje. S njim ćete biti mnogo lakše i lakše raditi.

Jedno se mora razumjeti: ako je okvir za vertikalnu liniju okvira asimetričan, onda neće biti moguće ravnomjerno nanositi ploče suhozida.

crteži

Kao i svaki drugi rad, stvaranje okomitog vala počinje crtežom. Izvršeni crteži bit će u krugu, nužno će ponoviti točno sve značajke i nijanse sobe. U tu svrhu na crtež se primjenjuju posebne oznake kojima će se lakše kontrolirati radovi na pojedinim dijelovima okvira.

Svi parametri moraju biti ispunjeni bez ikakve pogreške, tako da se svi dijelovi krivulje mogu ispravno ugraditi bez nagiba. Preporučljivo je koristiti specijalne fleksibilne materijale za rad.

okvir za pričvršćivanje

U ovom radu važno je imati partnera, jedna osoba treba zadržati slobodni rub slova, a drugi ga popraviti s suprotne strane. Savijanje ploča suhozida je jednostavno, ali postići istosimetrija i ujednačenost neće biti lako. Da biste pojednostavili zadatak, bolje je raditi s elementima male veličine.

Tapetarstvo i kitovi

Gipsane kartonske ploče su pričvršćene jedna na drugu, one bi se trebale savršeno uklopiti. Ako je sve ispravno podešeno, kiti će biti brži, a za to će biti potrebno manje resursa. Ako su praznine više nego što se očekuje, potrebno je koristiti gipsanu mješavinu, ali je bolje i apsolutno izbjegavati takve pogreške od samog početka rada.

Ali proces stvaranja horizontalnog vala je mnogo lakši.

Kako napraviti horizontalni val

markup

Potrebno je započeti rad s jednostavnog - iz crteža, koji će se zatim premjestiti na prvu razinu spuštenog stropnog okvira s gipsanom pločom.

Za početak, morate osmisliti i prenijeti nacrt dizajna na papir. Glavna stvar - soba na slici bi trebao biti prikazan oko perimetra, nakon čega možete dodati željene oblike i naljepnice na slici. Konačno, označavanje se može primijeniti na slova prve razine.

Važno je zapamtiti da je krivulja stropa uvijek nekoliko razina, između kojih se formira razlika u visini. Stoga, za točniju instalaciju, označavanje se primjenjuje dvaput.

U pravilu, visinska razlika ne bi trebala prelaziti površinu od 10-15 centimetara, prostor više ima smisla učiniti kada postoje planovi za postavljanje dodatnih struktura, na primjer, za suspenziju uređaja. Ali ne svugdje će visina stropa to dopustiti. Minimalna razlika je 10-12 mm. Nastaježigosanjem listova suhozida jedan po jedan. Čak i neznatna promjena čini strop volumenskim.

Prije primjene prethodnog crteža na suhozidnim pločama, morate nacrtati skicu na preklapanju. Tako možete primijetiti nadolazeći pad visine, a to će vam omogućiti da planirate pozicije slova prve razine.

Zakrivljena površina najlakše će se sastojati od lukova, koji su zauzvrat dijelovi kruga. Najbolja stvar za ove svrhe je opremljena kompasima, ali vam trebaju veliki kompasi koje je lako napraviti za sebe.

Najčešća inačica samosadnog kompasa - spajanje samonareznih stropova, olovke i vrpce. Kabel, kada je rastegnut, je polumjer kruga.

Oznaka mjesta može se izraditi i na drugi način, prema obrascu. Poželjno je na taj način upotrijebiti kompas i uzeti list kartona koji će biti materijal za predložak. U ovom slučaju, moguće je odmah primijeniti valnu liniju dva puta, na strop i strop prve razine.

Najnovija metoda označavanja je označavanje oka. Budući da val suhozida ima asimetrični oblik, zakrivljena ručno izvučena površina savršeno odgovara takvom stanju, a razne greške mogu se kasnije ukloniti uporabom kita.

Nakon što su obrazovani lukovi spojeni izravno, bit će moguće nastaviti s postavljanjem profila.

montažni okvir

Kako napraviti val suhozida na stropu? Za početak pripremite dijelove profila odgovarajuće duljine i pomoću vijaka ih pričvrstite duž perimetra. Umjesto oznaka na stropu pričvrstite ipopravite metalne vješalice. Nakon toga morate izrezati vodilice, namjestiti ih duž duljine okvira i pričvrstiti ih na vijke pomoću ovjesa. U ovom radu, preciznost je vrlo važna za savršeno osiguravanje potrebnih dijelova, preporučljivo je koristiti lasersku razinu.

Za početak montaže krivulje osnovnog profila, također morate početi s označavanjem i mjeriti profil tražene duljine. Nakon toga, posebno na razinama zavoja primjenjivati ​​zarubki, udaljenost između njih bi trebala biti oko 50 centimetara. Kada je oznaka dovršena, profil treba pravilno preklopiti. Ako nemate dovoljno dužina, možete dodati segmentirane dijelove osnovnog profila.

Posljednji korak je pričvršćivanje zakrivljenog profila na vodilice. Nakon toga treba formirati jasnu crtu gdje će val na stropu proći.

Također pročitajte: Kako saviti profil za suhu gradnju

gipsane ploče

Sljedeća faza je gipsana obloga prve razine stropa. Važno je uzeti u obzir da suhozid mora biti naslagan ne od zida, kao što se obično pokušava, nego iz početnog profila, koji bi trebao proći granične razine.

Savijeni profil buši se vijcima kroz lim od gipsanog kartona prve razine i pričvršćuje se na stropni profil. Nakon što je savijen profil osiguran, možete početi montirati glavni, ovjesni okvir već u drugoj razini.

Udaljenost između ovjesa i profila je standardna ako je strop dvoetažni. Važno je da prilikom rezanja ploča ima dodatnih centimetara,oko 1-2, i konačno prilagodite veličinu lakše nakon što se zakrivljena površina ušije.

Na razini drugog vala, bez pomaka, donji profil je fiksiran. Ako je u konstrukciji razlika u visini veća od 20 centimetara, potrebno je dva profila vezati okomitim nosačima.

Nakon postupka, okomite površine moraju biti gipsane ploče. Za zakrivljene površine list treba izrezati s vanjske strane zavoja. Kada radite sa stropom od suhozida, valovi dobivaju krivulje s radijusom od 2-3 metra. Poželjno je dobro navlažiti plahtu vodom, pustiti da se osuši, a nakon 3-4 sata ga pričvrstiti u čvrsto, bez ikakvih rezova.

Pročitajte također: Kako saviti suhozid kod kuće

Završna faza rada se približava, kit. Nema razlike između žbuke i akrilnog kita za ovaj postupak, oba se mogu koristiti. Nakon apsolutnog sušenja bit će potrebno samo obojiti površinu valovitog stropa.

Sumirajući, možemo zaključiti da je instalacija, instalacija i općenito rad s krivocrtnim spuštenim stropovima - proces je vrlo naporan, kompliciran i odgovoran. Međutim, rezultat je zaista nevjerojatan. Ako slijedite upute i jednostavna pravila, zadatak ugradnje takvog stropa je uvelike pojednostavljen, ali interijer nakon takve promjene zasigurno će izgledati ne tako jednostavno, jedinstven i ugodan za oči će biti ugodan svima okolo.