Drvena vrata (46 fotografija): kako napraviti lijepe izrezbarene antičke vrata sa stabla vlastitim rukama

Moderni vrtni prostor teško je zamisliti bez ograde - lijepe, jake, štiteći od čudnih očiju. Najodgovorniji dio ograde je ugradnja vrata u ulaznoj zoni. Gotove proizvode možete kupiti, sami ih naručiti ili naručiti u radionici prema pojedinačnom crtežu. Prikladna opcija - drvena vrata, koja nisu inferiorna u odnosu na metal, i na pojedinačne parametre čak ih nadmašuju.Značajke

Drvena vrata su tradicionalno za Rusiju, mogu se kombinirati s drugim ogradama koje se uzimaju na tom području. Tako će biti moguće postići izgled ograde, slično desecima drugih. Ako se želite istaknuti i pokazati svoj status, možete koristiti nijansiranje ili rezanje na stablu. Da bi se postigao sklad, dovoljno je napraviti ogradu u istom stilu kao i drvena kuća koja stoji na mjestu.Mnoga remek djela drvene arhitekture stoljećima su pod snijegom, kišom i različitim temperaturama. Ako se tehnologija pravilno primjenjuje, vrata će trajati dugo. Važno je napomenuti da za vjetrovito teren, čvrste tkanine nisu najbolja opcija. Dizajn stila može imati mnoge varijacije, na primjer, donji dio je čvrst, a gornji dio - ažur ili rešetka. Dakle, ne samo da ukrasite ogradu, nego i smanjite opterećenje vjetrom, stalno djelujući na njega. Kao rezultat toga, nakon teške oluje, nema potrebe za podizanjem izblijedjele ograde.


prednosti

Stablo -tradicionalni građevinski materijal koji se koristi tisućljećima. Lak je za rukovanje i relativno jeftin.

Drvene kapije imaju sljedeće prednosti:

 • Niska cijena u usporedbi s metalnim modelima.
 • Visoke performanse.
 • Dugi vijek trajanja (više od 10 godina), ako drvo tretirate zaštitnom impregnacijom, on će trajati još duže.
 • Sigurnost okoliša - stablo ne ispušta štetne pare u atmosferu.
 • Sposobnost korištenja različitih vrsta dekoracija kako bi se dodala individualnost.
 • Dopuštena je vlastita proizvodnja s upotrebom jeftinih građevinskih materijala.nedostaci

Dizajn nije lišen nekih nedostataka:

 • Sklonost truleži - materijal se uništava pod utjecajem vode.
 • Opasnost od požara - stablo lako bljeska, vatrom se vrata mogu opeći.
 • Karakteristike čvrstoće niže su od svojstava metala.
 • Veća težina - prekrivena polikarbonatom ili valovitim ogradama manje težim.
 • Niska razina zaštite od vandalizma - tragovi markera ili boje s patrone neće biti lako ukloniti s površine.


vrste

Za proizvodnju vrata, koristiti otporne vrste drva s visokom vlažnošću. Uglavnom se koristi bor, ariš i hrast. Danas se rijetko viđaju ograde koje su izrađene od drveta. U osnovi se koristi metalni okvir, a ploče se koriste za oblaganje kapaka.


  Ali prije svega modeliRazlikuju se po vrsti gradnje, a danas se distribuiraju samo 4 sorte.

  ornye

  Raznovrsno rješenje, vrata su montirana na zavjese na šarkama, ako su vrata teška, koristi se strojna oprema. Jedna vrata mogu biti šira od druge. Među prednostima obradivih modela je niska cijena po kvadratnom metru i jednostavna instalacija. Preporučena širina vozila je 3,5-4 m, visina nije manja od 2 m

  Nosivi stupovi moraju biti najmanje 20 cm iznad vrata, a ako se planira ugraditi vizir, treba imati na umu da će spriječiti izlaz kamiona. Da biste donijeli građevinski materijal, morat ćete staviti vizir na nosače visine oko 4 metra. Budući da ga ograde često nadvijaju od vjetra, između dvaju vrata morat će osigurati pokretnu stožer. On će ići na zemlju ili u poseban cilindar i popraviti vrata.

  Kako bi se pojednostavio rad, prikladno je instalirati automatsko otvaranje i zatvaranje. Za upravljanje će biti potreban samo daljinski upravljač s nekoliko gumba.  Postoje razmještene kapije i minusi:

  • da ih otvorite trebate slobodan prostor;
  • morat će poravnati tlo, inače će se vrata držati za svaki ugao;
  • zahtijeva snažnu potporu koja može izdržati težinu konstrukcije, u protivnom vrata mogu pasti s opterećenja vjetra;
  • U zimi, bit će potrebno očistiti snijeg kako bi se došlo do kolibe, u protivnom znamenitosti neće otvoriti vrata.


  prevrtanje

  Prilikom otvaranja vrata se guraju u stranu, tj. Vrata rade po načelu ormara. Postoje i mehanička klizna vrata i automatska. Ova opcija se često bira za skladište ili bazu, jer je prikladnije koristiti ovaj model. Maksimalni let - 11 metara, što vam omogućuje da lako putovati velikih kamiona. Čak i nakon snijega ne morate patiti od čišćenja snijega.


  Nedostatak je taj:

  • nije moguće saditi biljke u blizini ograde. Razdjelnik će se povući, slobodni prostor mora ostati na strani ograde;
  • za ugradnju tračnice mora se pripremiti betonski temelj, inače će se iskriviti, kolica se neće moći slobodno kretati;
  • samo iskusni čarobnjak će preuzeti instalaciju modela za vraćanje, da se ne bi svi nosili sa svojim snagama;
  • ovaj mehanizam s kolicima koštat će mnogo više od uobičajenih petlji. Cijena može doseći 30 000 rubalja.


  podizanje

  Prethodno su se takve izmjene mogle vidjeti samo u starim dvorcima. Ali sada su ponovno pušteni, samo podizanje teških vrata nije učinjeno fizičkom silom, već pomoću električnog mehanizma. Proizvodi s elementima drva rijetko se nalaze, metali se mogu naći češće. Zbog velike mase ovi se modeli koriste samo kada su priključeni na električnu mrežu.

  Ako u vrtu nema struje, malo je vjerojatno da ćete ručno podići i spustiti teški okvir. cijenaTakva je konstrukcija visoka, instalaciju mora izvesti stručnjak.


  Vrata s vratima

  Bilo koja od gore opisanih preinaka može biti opremljena prolazom. U ovom slučaju, unutar platna, izrezana je rupa i postavljena unutar vrata. Druga mogućnost - prolaz postavljen kao zasebni zatvarač.

  Kako biste poboljšali ovu zgradu, možete napraviti prozor za promatranje na vratima, ugraditi vizir i interfon.  instalacija

  Instalaciju je potrebno započeti od temelja, budući da će dinamičko i statično opterećenje pasti na vrata, temelj mora biti dovoljno čvrst i težak. Temelj može biti velika drvena paluba, koju morate kopati, a od vrha objesiti vrata. No, stablo u zraku na temperaturne fluktuacije će nekako trulež, čak i ako je impregniran s bitumenom. Bazu je najbolje izvesti od betona s armaturom s metalnom žičanom mrežom ili šipkom.

  Dubina temelja temelja na rastućim tlima treba biti barem jednako duboka kao smrzavanje. Ta se vrijednost nalazi u tablicama, na primjer, na sjeverozapadu Ruske federacije ovaj parametar iznosi približno 1,7 metara. Za čvrste temelje, morate iskopati pravokutnu jamu dovoljne dubine. Na dnu bunara se polažu ruberoidi ili filmovi, odozgo postavljeni veliki kameni blokovi, a zatim izliveni beton.

  Nadalje, ugradnja drvenog stupa treba se izvoditi pomoću razine, a zatim lagano sipati na bočne strane istom otopinom, po mogućnosti pomiješanom s šljunkom ili sitnim kamenjem.


  Stupovi na kojima se čuvaju vrata postavljeni su od obične čvrste opeke i prikladni su za beton. Metalni nosači za ojačavanje platna također se moraju napuniti cementnim mortom kako bi se isključila konstrukcija za ljuljanje.

  Metalni stupovi postrojenja već mogu biti zavareni šarkama ili mjestima za pričvršćivanje. Ako se koristi puna opeka, šarke je potrebno osigurati čak i pri polaganju. Za drvene modifikacije, petlje se stežu na matice, preporučljivo je unaprijed pokriti drvo antiseptikom. Ugradnja otvora treba biti najmanje 50 mm od tla, u suprotnom, sa svakim udarcem snijega ili čak palo lišće vrata ne mogu otvoriti.

  Okvir vrata može biti izrađen od drva ili ograde, kombinirajući njegove elemente sa ili bez metalnih kocki. U drugom slučaju, poželjno je kombinirati suprotne kutove s jastučićima. Moguće je kombinirati stablo sa šiljkom ili u "lastin rep".

  Zavarena konstrukcija je pouzdanija, takav se proizvod može izraditi od metalnog profila pomoću zavarivanja.


  Kako napraviti klizna vrata kako bi dala svoje ruke, pogledajte sljedeći video.

  dekor

  Svojim rukama možete ukrasiti vrata, čak i stare, a ne nužno trošiti mnogo novca.

  Glavni načini registracije:

  • Slikarstvo - obični moralni ili "Pinotex" mogu pretvoriti običnu borovu šumu u hrast ili pepeo. Također, sloj boje zaštitit će površinu od atmosferskih utjecaja izagađenja. Za efekt starenja, pored boje, trebat će vam i bakreni sulfat, koji će dodati stablu sivkasti ton.
  • Slikanje u antici - obično se uzorak postavlja iznutra. Ali ako trebate urediti ulaz u bilo koju ustanovu, ukras može biti vani. Najvjerojatnije, trebat će vam pomoć profesionalnog umjetnika, za stvaranje neobičnog učinka možete koristiti Khokhlovsk slikarstvo.


  • Završna obrada s kovanim elementima - privlači pozornost, stvara osjećaj ugleda. Ako je gornji dio vrata izrađen od metalne čipke, vrata će bolje proći svjetlo i manje će biti izložena vjetru.

  Važno je napomenuti da su kovani elementi otporni na koroziju, ali u zemlji neki će ih smatrati uključenim. Takva dekoracija će koštati puno i privući će uljeze ako vlasnik kuće ne živi u seoskom imanju tijekom cijele godine.


  • Carving - omogućuje vam da pretvorite normalan proizvod u umjetničko djelo. Uz primjenu rezbarenje može nositi samo iskusna osoba, ali on će trebati set dlijeta - posebni alati. Korisno je naručiti rezbarenje u radionici, gdje će biti izvedena na CNC stroju, što će omogućiti realizaciju najsloženijeg reljefa. Ručni rad će koštati više, štoviše, sada neki majstori posjeduju ovu tehniku. No, u trgovini možete kupiti gotove rezbarene ploče i pričvrstiti ih na platno.
  • Obloga sa stablom - ako vrata imaju metalni okvir,a s vrha ih se planira zatvoriti s drvećem, varijantama dekorativnog seta. Ploče možete pričvrstiti horizontalno, vertikalno, dijagonalno ili fantastično, izmjenjujući različite smjerove polaganja materijala.


  Recenzije

  Mnogi turisti ostavljaju pozitivne povratne informacije na drvenim vratima, jer su trajni i udobni. Elementi željeznog kovanja na njima mogu trajati mnogo godina. No postoje iznimke, na primjer, neki se žale da se poprečni rubovi i zatvor teško mogu otvoriti u proljeće. Najčešće se ta pojava događa u močvarnim staništima iu prisutnosti pogrešaka u fazi instalacije.


  Stručni savjet

  Stablo na vratima bit će izloženo temperaturama, oborinama i agresivnim sredinama. Stoga ga treba impregnirati antiseptikom u 2-3 sloja. Da bi se isključilo paljenje pri zatvaranju ožičenja, potrebno je drvo tretirati vatrootpornim ili na mjestima gdje se ožičenje skida željeznim prugama. Samonarezujući vijci kako bi proizvod poželjno koristiti pocinčani ili mjedi, inače pod utjecajem vlage formirana hrđa, koja će se očitovati na drvu.

  Matice, vijci i podloške mogu se koristiti za čvrsto prianjanje. Smole su pogodne za vrata, breza se lako obrađuje, ali brzo truli. Glavna stvar je da je dizajn otporan na dinamička opterećenja. Nemoguće je predvidjeti koliko će se puta vrata otvoriti tijekom mjeseca i godine, tako da je najbolje odmah ih zaštititi. Od automatizacije to je mogućeodabrati uređaj za zatvaranje namijenjen vanjskoj uporabi. Zatvaranje će učiniti zatvaranje više glatkim, neće dopustiti da vrata vibriraju od bilo kakvih naleta vjetra.


  Jedna od mogućnosti za svjetlosna vrata, na koja će manje utjecati opterećenja vjetrom - s okvirom izrađenim od drvenog okvira, obrubljen rešetkom-rabitsyu. Zračni tokovi će proći kroz mreže mreže, a manje će biti opterećenje na platnenim vratima i stupovima. Neka ova opcija ne izgleda tako lijepo kao što je napravljena od drveta, ali ne treba skupu podlogu.