Električne žice - tajni život našeg doma

Koristeći razne električne uređaje u kući, ne razmišljamo ni o tome koliko je složen i, na prvi pogled zbunjujući, nevidljivi sustav ožičenja. Struja u kući dolazi iz žica koje se protežu do dvorca od uličnog stupa, au visokim zgradama svi su mamci skriveni pod zemljom i skriveni u posebnim cijevima.

Pravilna instalacija ožičenja

Cijevi s kabelom - azbest-cementom ili polimerom (inače se nazivaju "rukavima"), stavljaju se u posebne kanale u zidove, a zatim se iz posebne otopine polaže kabelska uvodnica. Važno je osigurati vlažno nepropusnost ležaja kabela, a posebno mjesto spajanja kabela i žice. Ovaj utikač mora biti ne samo zategnut, već ga treba i lako ukloniti u slučaju popravka. Stoga su prikazani povećani zahtjevi.

Sam kabel je također obrađen posebnim sastavima, namotan na armaturnu rešetku i na svaki način ga štiti od bilo kakvih oštećenja.

Unutar zgrade mogu postojati dva načina:

  • skriven;
  • je otvoren.

U velikoj većini slučajeva koristi se skriveno ožičenje. Otvoren je također pogodan u drvenim kućama. Takva ožičenja se mogu vidjeti u starim kućama - na zidovima vučene žice, koje se povremeno oslanjaju na porculanske izolatore. Sada je takvo ožičenje teško pronaći, iz estetskih razloga, čak i otvorenih, skrivajući se u plastičnim kutijama.

Skriveno postavljanje je sigurno u radu, izlazi naPrekidači i utičnice se izvode u posebnim otvorima u zidu. Možete živjeti cijeli svoj život u stanu i čak i ne razmišljati o činjenici da unutar zidina polaže mnogo različitih žica. Jednostavno koristimo prikladno smještene prekidače i utičnice. Naravno, ako je potrebno, povećati broj takvih u kući ili ih spustiti /ih podići na zid, morate bušiti dodatne kanale (shtrobit) i pravilno ih priključiti.

Svaki apartman ima kutiju u koju možete spojiti potrebne žice. Naravno, sve poslove vezane uz električne žice mora obaviti stručnjak, jer je rad opasan.