Faza i nula električne energije - svrha faze i nulte žice

Vlasnik stana ili privatne kuće koji je odlučio provesti bilo koji postupak u vezi s električnom energijom, bilo da se radi o ugradnji utičnice ili prekidača, ovjes lustera ili zidne svjetiljke, uvijek se suočava s potrebom utvrđivanja gdje je mjesto rada faza nula žice, kao i kabel za uzemljenje. To je potrebno kako bi se ispravno montirao montažni element i kako bi se izbjeglo slučajno udaranje. Ako imate iskustva s električnom energijom, onda vas takvo pitanje neće staviti u ćorsokak, ali za početnike to može biti ozbiljan problem. U ovom članku shvatit ćemo koja je faza i nula u električnoj energiji, i reći kako pronaći te kabele u lancu, razlikujući ih međusobno.

Koja je razlika između faznog vodiča i nule?

Svrha faznog kabela je napajanje električnom energijom na željeno mjesto. Ako govorimo o trofaznoj električnoj mreži, u njoj na neutralnoj žici (neutralnoj) postoje tri toroidalna prekidača. To je zbog činjenice da protok elektrona u lancu ovog tipa ima fazni pomak od 120 stupnjeva, a prisutnost jednog neutralnog kabela u njemu je sasvim dovoljna. Razlika u potencijalnim žicama u faznoj žici je 220, a nula, kao i tlo, nije pod naponom. Na par faznih vodiča vrijednost napona je 380 V.

Linijski kabeli služe za povezivanje faze opterećenja s generatorom. Svrha neutralne žice (radne nule) je spajanjenule opterećenja i generatora. Iz generatora se tok elektrona pomiče na opterećenje na linearnim vodičima, a njegovo obrnuto kretanje se odvija na nultim kabelima.

Nula žica, kao što je gore navedeno, nije pod naponom. Ovaj vodič obavlja zaštitnu funkciju.

Svrha nulte žice je stvoriti lanac s malim otporom, tako da je u slučaju kratkog spoja trenutna vrijednost dovoljna za trenutni rad uređaja za gašenje u nuždi.

Stoga, ako je instalacija oštećena, ona će biti isključena iz opće mreže.

U modernom ožičenju, ljuska neutralnog vodiča je plava ili plava. U starim krugovima radna nula (neutralna) se kombinira sa zaštitnom. Ovaj kabel ima žuto-zelenu boju.

Ovisno o odredištu dalekovoda, može imati:

  • Smrtni uzemljeni neutralni kabel.
  • Izolirana nula žica.
  • Učinkovito utemeljena nula.

Prva vrsta pruga sve se više koristi za modernizaciju stambenih zgrada.

Da bi takva mreža funkcionirala ispravno, energija za nju se proizvodi pomoću trofaznih generatora i također se isporučuje u trofazne vodove koji su pod visokim naponom. Radna nula, koja je na računu četvrte žice, napaja se iz istog generatorskog seta.

Pokazuje razliku između faze i nule na videozapisu:

Zašto mi je potreban kabel za uzemljenje?

Uzemljenjeu svim modernim električnim kućanskim aparatima. Pomaže smanjiti količinu struje na razinu koja je sigurna za zdravlje, preusmjeravajući većinu protoka elektrona prema tlu i štiteći osobu koja je dodirnula uređaj, od strujnog udara. I uzemljivači su sastavni dio udara munje na zgrade - kroz njih snažan električni naboj iz okoline odlazi u tlo, bez nanošenja štete ljudima i životinjama, bez izazivanja požara.

Na pitanje - kako odrediti žicu za uzemljenje - moglo se odgovoriti: na žuto-zelenoj ljusci, ali se, nažalost, obilježavanje bojama često ne poštuje. Događa se da električar, koji nema dovoljno iskustva, zbunjuje fazni kabel s nulom, ili čak povezuje odjednom dvije faze.

Kako bi se izbjegli takvi problemi, morate biti u stanju razlikovati vodiče ne samo bojom ljuske, već i drugim sredstvima koja jamče ispravan rezultat.

Kućna električna instalacija: pronađite nulu i fazu

Postavite u kućnim uvjetima, gdje se nalazi žica, na različite načine. Analizirat ćemo samo najčešće i dostupnije gotovo svakome: pomoću konvencionalne žarulje, indikatorskog odvijača i testera (multimetar).

O označavanju boje faza, nule i uzemljenja na videozapisu:

Provjera pomoću električne svjetiljke

Prije nastavka s takvom provjerom potrebno je sklopiti uređaj s žaruljom zaprovjeriti. Da biste to učinili, treba ga zavrnuti u odgovarajući promjer stezne glave, a zatim pričvrstiti na stezaljke žice, ukloniti izolaciju s njihovih krajeva pomoću stiera ili konvencionalnog noža. Zatim, provodnici svjetiljke moraju se naizmjenično nanositi na ispitivane vene. Kada se lampica uključi, to znači da ste pronašli fazni vodič. Ako je kabel provjeren na dvije žice, već je jasno da će drugi biti nula.

Provjerite s indikatorskim odvijačem

Dobar pomagač u radu koji se odnosi na električnu instalaciju je indikatorski odvijač. Osnova ovog jeftinog alata je princip protoka kroz slučaj indikatora kapacitivne struje. Sastoji se od sljedećih glavnih elemenata:

  • Metalni vrh, u obliku ravnog odvijača, pričvršćen na žice radi pregleda.
  • Neonsko svjetlo koje svijetli kada prolazi kroz njega i signalizira time fazni potencijal.
  • Otpornik za ograničavanje vrijednosti električne struje, koji štiti uređaj od izgaranja pod utjecajem snažnog protoka elektrona.
  • Kontaktna ploha, koja vam omogućuje da stvorite lanac kada ga dodirnete.

Profesionalni elektromotori u svom radu koriste skuplje LED indikatore s dva ugrađena energetska elementa, ali je jednostavan uređaj kineske proizvodnje sasvim dostupan svakoj osobi i trebao bi biti sa svakim vlasnikom kuće.

Ako provjeravate prisutnost napona na žici s ovim uređajem na dnevnom svjetlu, tada će to biti potrebnoPogledajte pažljivo na posao, jer će svjetlo signalne žarulje biti slabo vidljivo.

Kad odvijač dodiruje fazni kontakt, alarm se uključuje. Istodobno, ni na zaštitnoj nuli, ni na tlu, ne bi smjela svijetliti, inače se može zaključiti da postoji problem u shemi spajanja.

Kada koristite ovaj indikator, pazite da slučajno ne dodirnete žicu s zateznom žicom.

Definicija faze jasno je na videu:

Provjera multimetrom

Za određivanje faze uz pomoć kućnog ispitivača uređaj treba staviti u voltmetarski način rada i izmjeriti vrijednost napona između kontakata u parovima. Između faze i bilo koje druge žice, ova brojka bi trebala biti 220 V, a primjena sonde na tlo i zaštitnu nulu trebala bi ukazivati ​​na nedostatak napona.

zaključak

U ovom smo materijalu dali detaljan odgovor na pitanje koja je faza i nula prisutna u suvremenoj električnoj energiji, za koju su potrebni, kao i kako odrediti gdje je fazni vodič u žici. Koja je od ovih metoda najbolja za vas, ali zapamtite da su pitanja faze, nule i uzemljenja vrlo važna. Neispravni rezultati ispitivanja mogu uzrokovati paljenje uređaja, kada je spojen ili, još gore, izazvati strujni udar.