Kako napraviti krevet od drveta. Sheme i crteži

Namještaj od prirodnih materijala razlikuje se u pogledu sigurnosti za zdravlje, trajnost i praktičnost. Namještaj dizajniran za spavaću sobu trebao bi u potpunosti zadovoljiti ove kriterije, jer u ovoj sobi osoba troši značajan dio svog života. Za ugodan odmor potreban je udoban krevet od prirodnih materijala. Istina, to skupo košta, ali pronalaženje odgovarajućeg modela nije tako jednostavno, pa se domaći majstori pitaju kako napraviti krevet vlastitim rukama s drveta. Izrada kreveta na kat u drugom našem članku.

To će koštati manje, jer će samo biti potrebno nabaviti potreban materijal. Jednostavno crtanje kreveta od drva vlastitim rukama može se napraviti samostalno.

crtež kreveta

Popis materijala i alata

Za one koji žele izraditi namještaj za vlastitu spavaću sobu, najbolja opcija za probno razdoblje je drveni krevet vlastitim rukama, crteži i proizvodne sheme koje se lako mogu naći na svakom gradilištu.

Prije nego počnete brojati materijale, morate znati točno veličinu madraca. Na tržištu ili u trgovini možete pogledati opcije za madrace, odabrati pravu i crteže ispod nje. U svakom slučaju, sami možete napraviti madrac. Da biste to učinili, morate pripremiti:

 • slobodna pjena za donji sloj debljine 125 mm;
 • gusta pjena za gornji sloj iste debljine;
 • madrac, izrađen po veličini.

Širina i duljina madraca - proizvoljna,Najpopularnije veličine su 1,5 mi 2 m. Visina madraca je 25 cm (250 mm). Za izradu takvog kreveta potrebno je pripremiti sljedeće materijale:

 • dvije daske za bočne zidove (dužina 2,5 m, visina 30 cm, širina 2 cm);
 • tri daske za glave, prednje i stražnje zidove (duljina 2 m, visina 30 cm, širina 2 cm);
 • pet greda 4 x 4 cm (dužina 2 m) za noge i noseće konstrukcije;
 • 27 tračnica 150h4h2 cm;
 • ljepilo, vijci za spajanje detalja, morilka (opcija), lak.

Alati trebaju biti pripremljeni:

 • bušilica, odvijač, električni aparat za brijanje;
 • plan, rezač, rezač;
 • sitnozrnati pješčenjak;
 • rulet ili dugi ravnalo, kut;
 • Obična olovka.

Korisni savjeti

Nakon kupnje materijala, možete početi označavati ploče i šipke. Prije nego sami napravite krevet, morate nacrtati dijagram i napisati točno (u milimetrima) veličinu svih detalja. Nakon toga preporučujemo da sastavite detaljan popis drvenih elemenata i navedete potrebnu količinu materijala.

Prije rezanja dasaka i greda, prvo morate povući crtu jednostavnom olovkom ispod ravnala ili lagano označiti rezač. Ako želite napraviti nekoliko identičnih detalja, preporučljivo je uredno izrezati jedan element i koristiti ga kao predložak. Sve je potrebno očistiti fino zrnatom brusilicom.

Konstrukcija mora biti geometrijski ispravna. Svi kutovi trebaju imati 90 stupnjeva, inače jaki i stabilni kreveti govorene morate.

Prvo, dijelovi se lijepe, a zatim zavrnu vijcima. Ostatke ljepila treba odmah očistiti, inače, pri brušenju i daljnjoj obradi, samo komplicira proces rada.

Krevet od stabla vlastitim rukama. fotografija ideja

Kako napraviti krevet vlastitim rukama s drveta. Video

Faze proizvodnje kreveta od drva

Uputa za izradu drvenog kreveta korak po korak izgleda ovako:

 1. Za početak, na prednjim i stražnjim zidovima odredite gdje će se postaviti potporne trake. Da biste saznali, duljina zidova je podijeljena u 3 i označite rezultate. Madrac se nalazi 5 cm duboko u dizajnu. Za ove 5 cm trebate pričvrstiti 2 cm (debljina tračnica) i 4 cm (debljina uzdužnih šipki). Rezultat je 11 cm, što treba mjeriti od vrha prednje i stražnje stijenke na mjestima na kojima će se pričvrstiti potporne šipke.

 1. Sada možete zategnuti potporne šipke iznutra. Samonarezivanje ne smije se protezati na površinu, jer će se inače cijeli proizvod razmažiti. Da biste to učinili, morate izračunati veličinu i duljinu vijaka.

  Sve ploče iznad bočnih zidova mjere se 7 cm (5 cm - dubina mjesta madraca, 2 cm - debljina tračnice) i označene su olovkom i ravnilom. Nakon toga se potporne šipke pričvrste na bočne stijenke, povlačeći 6 cm sa svake strane. Zatim na rubovima potpornih šipki okomito, dva komada drva (debljine 40 mm) su pričvršćena na takav način da 20 mm ostaje do ruba ploče.

 1. SadaNa prednji zid možete montirati traku za glavu, čiji oblik može biti bilo koji (pravokutni, polukružni ili kovrčavi). Svi rubovi se temeljito podmazuju ljepilom. Ploče se lijepe zajedno tako da ne postoje praznine i pukotine u zglobovima. Da bi traka za glavu bila čvrsta, mora biti ojačana tračnicama (3 komada). Lijepljeni su stolarskim ljepilom i pričvršćeni.

 1. Ploče se prekrivaju smrdljivim vlaknima, čime se postiže željena zasićenost i sjena. Nakon toga, svi dijelovi su prekriveni lakom (po mogućnosti 2 puta).
 2. Sada možete pokrenuti sklop za izradu. Vijci za spajanje okvira. Dva ležaja su postavljena izravno na potporne šipke, pričvršćena za prednje i stražnje zidove i učvršćena. Da bi struktura bila izdržljivija, dvije noge se pričvršćuju na nosive šipke (može se pričvrstiti iznutra zbog estetike).

 1. Šine su ravnomjerno spremljene na potpornu konstrukciju (razmak je 4 cm). Razmak između prednjih i stražnjih zidova i tračnica - 2 cm, nakon postavljanja tračnica se zateže. Posljednji dodir je staviti madrac, krevet je izrađen od drveta.

Da bi se takav jednostavan krevet najbolje prilagodio. Po želji ovaj se proizvod može nadopuniti umjetničkim elementima dekoracije. Takav drveni krevet će postati pravi ukras svake spavaće sobe.