Kako rasti bambus kod kuće

Dugo vremena, unutarnje cvijeće postalo je sastavni dio interijera. No, u isto vrijeme, takva prevalencija je zaobišla zimzeleni ukrasni bambus. Iako je ovaj predstavnik flore u stanju u kućno okruženje unijeti kreativan i neobičan element. Pod odgovarajućim uvjetima, ovo čudo-ekson će rasti dugo vremena. Budući da više vole neobične biljke za svoj dom, morate znati koju vrstu kućne njege zahtijeva biljka.

Soba bambus je reprezentativna za vrstu dracene i odnosi se na nepretenciozne biljke.

Vrste bambusa za unutarnju kultivaciju

Jedina razlika između svih vrsta bambusa je visina postrojenja i promjer cijevi.

Vrste bambusa srednje dobi

Ova vrsta ukrasnog bilja došla je u Japan. Veličina odrasle biljke doseže visinu od oko 4 metra. Kvaliteta je zahtjevna prema svjetlosti, sposobna izdržati izravnu sunčevu svjetlost. Postoje sorte bijelo-zelenog lišća.

Vrste bambusa niskog kvaliteta

Takve biljke najčešće se uzgajaju u stanu ili uredu. Visina bambusa ne prelazi 1,5 metara. Dobro podnosi sjenu, zahtijeva hladnoću i visoku vlažnost. Uvezeno iz Brazila.

Uzgajati biljku bambusa

Prvi - izravno u vodi. Korijeni se ispiru i provjeravaju na oštećenja. Ako su se znatno povećale, korijeni su izrezani. Bezbolno je ukloniti ne više od trećeg dijela korijena, inače će bambus biti ozbiljan i dugo bolestan.

Stabla postavljena ustaklena posuda, korijeni pričvršćeni ukrasnim kamenjem. Preporuča se prethodno zagrijavanje kamenja. Kapacitet je ispunjen taloženom ili destiliranom vodom. Voda treba mijenjati za oko 2 tjedna. Ako u vodi ima blatnog sedimenta ili lošeg mirisa, češće se zamjenjuje. Biljka u vodi mora se hraniti. Bilo koje gnojivo za draken će biti prikladno, oni će se koristiti najmanje jednom mjesečno. Ako je bambusov list žut, onda je hitno potrebno zamijeniti vodu.

Drugi je način rasti u loncu. Za bambus je odabrana prostrana posuda. Ima mješavinu draken platna. Prikladan je i sljedeći sastav: 2 dijela glinenog travnjaka i jedan dio humusa i treseta. Posuda se održava u trajno vlažnom stanju. Nahranite Dracena Sander svaka dva tjedna. Presaditi svake 1-2 godine mlade biljke, svake 3 godine - stare.

Treći način je posaditi u spremnik hidrogela. Prvo, stabljika je postavljena u posudu, zaspala s hidrogelom. Ulijte vodu u nju. Hidrogel postupno mijenja oblik i boju. Briga za bambus je vrlo jednostavna. Povremeno se u spremnik dodaje čista voda. Hranjenje se koristi svakih šest mjeseci. Ako se koriste velike granule, potrebno je osigurati da se korijenje ne pregrije i osuši.
Četvrti način je uzgoj bambusa. Dracena se može uzgajati kod kuće i iz sjemena. Ova metoda je složenija, ali zanimljivija od sadnje rizoma ili reznica.

Radnje su sljedeće:

 1. namočite sjeme u gazu dok ne dođepočinju nicati;
 2. stavite ih u ladicu s tlom koji se sastoji od zemlje, pijeska i drenaže u omjeru 2: 1: 1;
 3. sprej sjemena sprej svaki dan;
 4. pokriti kutiju polietilenom, stvarajući uvjete staklenika za stubište:
 • treba imati mnogo vlage, topline i svjetla;
 • tako da mlade biljke ne trunu, grijač treba provjetravati tri puta dnevno.

Kada ljestve dosegnu visinu od pet centimetara, najjače od njih treba presaditi u posude u kojima će rasti dalje.

Što trebate znati da biste se pravilno brinuli za bambus?

Mjesto za bambus mora biti odabrano udobno, prostrano i prilično lagano. Ali u isto vrijeme, ne bi smjelo biti dopušteno usmjeravati sunčeve zrake u biljku.

Od agresivnog sunčevog svjetla, lišće bambusa je žuto i gubi svoju posebnu privlačnost. Odaberite mjesto gdje će rasvjeta biti umjerena i raspršena.

Bambusovo rodno mjesto je tropska šuma i stoga voli toplu klimu i dovoljno vlage. Za njega, optimalni temperaturni režim u sobi - 16-22 stupnjeva topline. Prostor mora biti ventiliran - svježi zrak za rast bambusa je jednostavno potreban.

Vrlo je važno pravodobno navodnjavanje, jer bambus pod vlagom može propasti. Kako bi se stvorila dodatna mokra mikroklima, biljke ostavljaju posuti ili obrišite mokrom spužvom. Zimi, zalijevanje biljaka značajno smanjuje i troši samo kada se sloj tla suši.

Bambus voli svježi zrak, osobito u vrućem vremenuljeto. Soba u kojoj rastu mnoge kućne biljke, pokušajte nekoliko puta provjetravati, ali ne dopustite da struje i vjetrovi teku.

Uz dovoljno pozornosti, bambus raste vrlo brzo i kako raste, treba ga presaditi u veće posude i prostrane. Potrebno je napraviti transplantaciju svake dvije godine. Tlo se ažurira, drenažni sloj se mijenja.

Reprodukcija biljke sreće

Reprodukcija bambusa je vrlo popularna tema, budući da je ovaj cvijet popularan. Obično se metoda razdvajanja koristi kada se stabljika reže na nekoliko dijelova. Rezove možete razmazati mekim voskom. Vrući vosak je zabranjeno koristiti, jer je moguće sagorijevati biljku. Zbog voska stabljika ne presušuje.

Kao mogućnost za uzgoj, rezati gornje reznice i nastaviti ih gnječiti u mokrom tlu ili u vodi.

KOJE TEŽINE MOGU IZRADITI BAMBOO?

Unatoč nepretencioznosti i lakoći skrbi, biljka može biti podvrgnuta nekoliko bolesti:

 1. gljivične bolesti - prepoznati prisutnost gljivice mogu biti na lišću, obično simptomi gljivice - to su crne točke i mrlje. Za liječenje cvijeta potrebno ga je tretirati fungicidima. Kao preventiva, preporučuje se izbjegavanje visoke vlažnosti i ne zanemarivanje redovitog zračenja;
 2. nedostatak vitamina - spor rast biljaka i žuto lišće - to su znakovi nedostatka hranjivih tvari. Da bi se situacija popravila, potrebno je intenzivnije oploditi tlo i vodu;
 3. prekomjerno hlađenje -zamračenje lišća i stabljika upućuje na to da je biljka u neprihvatljivom temperaturnom režimu. Da bi se cvijet zagrijao, mora se preurediti u topliju sobu ili umjetno povećati temperaturni režim.

Kako uvijati bambusove stabljike u spirale

Želudac unutarnjeg bambusa kod kuće može biti iskrivljen, stvarajući razne neobične oblike uvijenih spirala. Najčešće se uvija u spiralu. Ovaj proces nije kompliciran, ali je potrebno puno vremena:

 • Lonac ili kadica s bijegom mora biti pokrivena rupom s otvorom, tako da svjetlo pada na biljku odozgo i sa strane;
 • Nakon toga, let će se početi povlačiti prema prozoru, postupno savijajući;
 • dalje kako bi se steglo savijalo u spiralu, kapicu treba postupno rotirati.

Potrebno je godinu dana da dobijemo jedan okret spirale. Kao poklopac možete koristiti kartonsku kutiju u kojoj je jedna strana izrezana.

Što bambus znači za Feng Shui poučavanje

Postoji sustav kombiniranja broja stabljika u bambusu. Ako vjerujete, Feng Shui, stvaranjem određenog sastava iz nekoliko procesa, možete donijeti sve pogodnosti u kuću.

 • 3 stabljike - radost i smirenje;
 • 5 proizlazi - financijska dobrobit i sreća u poslu;
 • 7 stabljika - zdravlje i dugovječnost;
 • 20 stabljika - ljubav i obiteljska sreća;
 • 21 stabljika - blagostanje u svim sferama života.

Izbjegavajte kompozicije s 4 stabla kako biste izbjegli probleme. Smatra se da je Feng Shui nepovoljan.

Unaprijediti magijusvojstva biljke, stabljike bambusa vezane s prekrasnim zlatnim ili crvenim vrpcama, a na tlu stog raznobojnog stakla i oblutaka.

Također je prihvaćeno da se "sadi" bambus sreće figurica životinja: psi, slonovi, pande ili žabe. Smatra se da oni blagotvorno djeluju na energiju biljaka.