Kotao za kupanje vlastitim rukama

Budući da se mnogi vlasnici sami bave izgradnjom i uređenjem svoje lokacije i kuće, sasvim je prirodno da žele znati kako napraviti bojler u kadi. Naravno, uvijek je lakše kupiti spreman kotao i ne smetati u proizvodnji takvog uređaja. No, često to nije moguće, stoga ljudi moraju napraviti bojler za kupanje vlastitim rukama. Ako se pred očima nalazi crtež, potrebni alati i materijali, posebne poteškoće u procesu rada ne bi trebale nastati.

Značajke projektiranja kotlova za vlastite potrebe

Peć u kadi djeluje na nešto drugačiji način od uobičajenih kotlova za grijanje. Da, sam dizajn ima svoje osobine:

  1. Brod s vlastitim rukama nema vodenu košulju, pa vrući zrak dolazi iz ložišta izravno u prostoriju.
  2. Upotrijebljeni materijali su čelik, jer se sam kotao ne može proizvesti iz lijevanog željeza.
  3. Nema posebnih kanala za dim, a broj zavoja dimnih plinova kroz konstrukcijske karakteristike je minimalan. Zbog toga, kao i visoke temperature ispušnih plinova u točkama zaokreta, metal lako može izgorjeti.
  4. Vrata za dovod goriva u pravilu se nalaze u kotlovnici, a ložište je već u pari. Stoga je značajka dizajna poseban izlazni kanal.

Izgled kotlova može biti i cilindričan i pravokutan. Cilindrični kotao lako se može izvesti iz konvencionalne metalne cijevi. Za izradu pravokutne konstrukcije potrebno je više materijala.vještine i snage, ali takvi kotlovi su prikladniji za rad i uživaju zasluženu popularnost.

Kotlovi u cilindričnom obliku

1 - obloga od vatrostalnih opeka; 2 - čelična bačva; 3 - metalne cijevi; 4 - spremnik za vodu; 6 - pregrada između kamina i peći s kanala ili armature; 7 - vatrogasna komora.

Takvi kotlovi izrađeni su od cijevi ili bačava s debelim zidovima. Promjer bi također trebao biti mali (najmanje 40-50 cm). Takav dizajn nije trajan, ali kao opcija za vikendice i kupke, koji se koristi rijetko, je sasvim prikladan. Iz alata morate pripremiti Bugara i zavarivača.

Dio komore duljine oko 100 cm koristi se kao komora za izgaranje. Morate pažljivo zavariti dno i poklopac. Za ove elemente najbolje je uzeti čelik u debljini ne manjoj od 0,5 cm. Takav mini-bojler se često izvodi bez rešetke. Izlaz može biti pravokutan i okrugli, ovisno o dostupnosti potrebnih materijala. Njegova je širina jednaka debljini zidova prostorije.

U poklopcu, uz pomoć Bugara s diskom za rezanje metala, probiti rupu. Na njega je zavarena uska cijev za dimnjak s razdjelnom cijevi i ventilom, kako bi se prema potrebi prilagodio pristup zraka i intenzitet izgaranja.

Preduvjet je postojanje kamina. To se može obaviti spajanjem malih rubova do vrha peći, napravljene od vodoravno postavljene cijevi. Cijev se može postaviti vertikalno. Tada će se položaj elemenata malo promijeniti, ali načelo djelovanja ostaje isto.Ako je cijev vodoravna, potrebno je zavariti noge koje bi izvršavale funkciju nosača. Video:

pravokutni kotlovi

Za takve konstrukcije potreban je čvrsti metal u listovima. Najbolje je uzeti čelik otporan na toplinu, a debljina lima mora biti 0,4-0,5 cm, a dimenzije kotla i komore za izgaranje izračunavaju se iz područja kupelji. Peć može stajati i okomito i vodoravno.

Algoritam djelovanja izgleda ovako:

  1. Označavanje limova i njihovo rezanje. To se radi uz pomoć Bugara. Također, u ovoj fazi, potrebno je izrezati metal na cijevima i rebra krutosti.
  2. Zavarivanje. Svi šavovi moraju biti visoke kvalitete. Zatim morate izrezati dva otvora: jedan - za vrata, drugi - za dimnjak. Dimnjak dimnjaka se pažljivo zavara, a zatim s izlaznim kanalom.
  3. Učvršćenje rebara krutosti. Oni će dodati dodatnu krutost i trajnost dizajnu i poboljšati izmjenu topline.
  4. Izrada i ugradnja vrata sa šarkama i zasunom. U samim vratima možete staviti cijev s ventilom, što će vam omogućiti da prilagodite pristupnu masu zraka i intenzitet izgaranja.
  5. Izgradnja kamina. Možete jednostavno zavariti strane, ali možete zaštititi kotao s rešetkom i položiti prazan prostor s kamenjem.

Gotovi kotlovi na domaći način ne mogu se postaviti izravno na pod. Za njih je potrebno napraviti osnovu iz betonske otopine ili iz opeke. Struktura bi također trebala biti na pristojnoj udaljenosti od zidova prostorije. Najbliže površine trebaju biti pokrivenematerijali otporni na toplinu.

Ako postoji želja da se pećnica ukrasi na neki način, najbolje ju je zatvoriti ciglom. Izgleda prilično atraktivno, a toplina iz kotla je mnogo dulja. Ponekad vlasnici žele obojiti metalni kotao. No, stručnjaci ne preporučuju to, jer posebne boje su vrlo skupe i još uvijek ne opravdavaju sebe i svoju vrijednost. Vatra gori na temperaturi od oko 600 stupnjeva, a takva toplina da izdrži čak i najvišu temperaturu boje je teško. U kratkom vremenskom razdoblju jednostavno ne uspijeva, gubi svoju privlačnost i morat će se iznova i iznova ažurirati.