Kada kopati ljiljane za presađivanje?

Iskusni cvjećari svake godine preporučuju kopanje ljiljana za presađivanje. Presađivanje će pomoći u očuvanju raznolikosti, rascvjetanju cvijeća. Moći ćete formirati nove gredice i boriti se protiv nepotrebnih korova.

Ljiljani iz istočnih skupina i OT-hibrida tijekom sezone praktički ne tvore djecu, takve sorte ne moraju se probaviti.

Stoga, kada kupujete novu sortu ljiljana, pitajte prodavatelja kojoj vrsti nove tvornice pripada. Tada će vam biti lakše odlučiti kada ćete kopati ljiljane za presađivanje.

Kako kopati ljiljane za presađivanje

Od iskusnih uzgajivača cvijeća možete čuti različita gledišta o tome treba li rezati ljiljane kada kopaju žarulje, i je li općenito vrijedno pripremiti biljke za zimovanje. Razgovarajte s savjetima skeptično, vođeni zdravim razumom i provjerite informacije koje čujete. Tada će pogreške u uzgoju ljiljana omogućiti mnogo manje.

Kako kopati ljiljan:

 • Ljiljani iz tla gnijezda lukovica bere se s prethodno izrezanim stabljikama.
 • od žarulja pažljivo skuplja tlo;
 • svaka se žarulja pažljivo ispituje na prisutnost oštećenih ili pokvarenih korijena, suhe ljuske;
 • sve žarulje se peru tekućom vodom;
 • za dezinfekciju luk se stavlja u otopinu mangana ili karbofosa;
 • nakon sušenja u hladu, žarulje su spremne za skladištenje.

Preporučuje se da žarulja bude omotana običnom šumskom mahovinom - štiti je.

Prilikom presađivanja ljiljana

Mnogi ljudi misle da je transplantacija bolja u proljeće ili jesen, ali u stvari optimalno vrijeme je mjesec kolovoz sve dok kljun još nije živ.

Još jedna situacija u kojoj možete presaditi ljiljane, ne čekajući čak ni kolovoz - ako se stabljika pojavila smeđe mrlje, pa čak i ako još ima cvijeća. U tom slučaju, neposredno kopanje, rezanje stabljike i tretiranje žarulje mogu spasiti biljku - a sljedeće godine ponovno će se radovati cvijeću. Ako je dno nestalo, nemoguće je sačuvati žarulju, samo je baciti.

Prilikom kopanja ljiljana za presađivanje

Bez obzira na sorte ljiljana, lukovice se kopaju tek nakon što je stabljika umrla. Ovi pojmovi daju vrtlarima posebnu pozornost na očuvanje čistoće određene sorte. Za svaku vrstu ljiljana postoji vremenski okvir:

 • 15. - 20. kolovoza (AZ i La hibridi);
 • 25. - 30. kolovoza (OT - hibridi);
 • 01. - 05. rujna (Orijentalni hibridi).

Ako kasnite s slijetanjem i presađivanjem, možete ga posaditi kada je temperatura u vrtu oko nule, ali je u isto vrijeme vrlo dobro sakriti slijetanje.

Ako žarulju prenesete nekoliko dana kasnije ili ranije, neće biti posebne razlike za biljku.

Ako je zemlja već zamrznuta i snijeg počeo padati, ali još uvijek niste posadili ljiljane, zamotajte ih u novine ili debeli papir, i stavite ih u hladnjak, u granu voća i povrća cijelu zimu.

Znajući pri kopanju ljiljana za transplantaciju, cvjetanje vaših biljaka može učiniti bogatim i sačuvati rijetke hibridne sorte.

Načiničuvanje žarulja ljiljana

Pri odabiru mjesta za pohranu zimi potrebno je uzeti u obzir sljedeće uvjete:

 • mjesto mora biti umjereno vlažno, jer u protivnom žarulje mogu presušiti. Kada prekomjerna vlaga povećava rizik od prijevremenog klijanja i poraza raznim vrstama truleži.
 • u skladištu treba biti od 0 do 3 stupnja topline, pri višim temperaturama sadnica će početi nicati, što negativno utječe na njegovu kvalitetu, a pri nižem riziku od smrzavanja.
 • mjesto skladištenja mora biti prozračeno, potrebno je osigurati pristup zraku.

Tek nakon što obrađujete sadni materijal i pokupite odgovarajuće mjesto, možete početi polagati žarulje za skladištenje do proljeća.

Ljiljani se mogu skladištiti samo na temperaturi od 0 do 5 stupnjeva. Rast biljaka na ovoj temperaturi usporava, a korijeni se ne smrzavaju. Ako ste kupili špinat žarulje koje ne zamrznuti ih opet. Oni imaju povećanu osjetljivost na oštru promjenu temperature.

Nedostatak hladnjaka je što pohranjuje mnoštvo različitih proizvoda. Neki plodovi ispuštaju plin (eitilyen), što otežava disanje ljiljana.

Ako u hladnjaku nema mjesta za sadnice, možete ga koristiti za pohranu u podrumu ili podrumu. No takve su varijante klasificirane kao rizične, budući da temperaturni uvjeti u podrumu i podrumima nisu stabilni.

Ljiljani se mogu ostaviti za zimu u garaži, lođi, na balkonu.Tako se korijeni formiraju u kartonskim posudama, termoparovima ili spremnicima s dobrom toplinskom izolacijom. Debljina izolacije mora biti izrađena tako da materijal za slijetanje bez smetnji može preživjeti ne samo dugotrajno hladno, već i snažno mraz od 30 stupnjeva. U prostoriji za spremanje kontejnera sa žaruljama, provjerite ima li topline s poda uz zid kuće. U sunčanim danima u staklenim područjima temperatura može porasti, što može dovesti do klijanja cvijeća.