Kako napraviti generator vjetra vlastitim rukama: 5 faza

Izrada sigurne i praktične vjetroturbine sasvim je moguća samostalno kod kuće, a vjetar, kao beskrajni izvor energije, postaje sve rašireniji. Naročito popularan takav alternativni izvor energije koristi se u udaljenim regijama (na primjer, Taiga), na polarnim postajama. Osim toga, stanovnici zemlje proizvode sve više domaćih generatora vjetroturbina. Koje vrste vjetroturbina postoje i kako izgraditi uređaj za pretvaranje energije vjetra vlastitim rukama - pročitajte dolje.

Što je osnova proizvodnje vjetra

Proizvodnja vjetra je sposobnost primanja električne energije iz energije vjetra. Generator vjetra je u biti solarni generator: vjetar se stvara zbog nejednakog zagrijavanja Zemljine površine suncem, rotacije planeta i njegovog reljefa. Generatori koriste kretanje zračnih masa i pretvaraju ih u električnu energiju pomoću mehaničke energije.

U prosjeku, jedna vjetroturbina snage 20 kW može osigurati jedno malo selo električnom energijom.

Prije nastavka proizvodnje vjetroturbine potrebno je pažljivo pročitati upute

Na temelju načela vjetroelektrane može se izgraditi cijela elektrana, kao i izgrađeni autonomni uređaji za opskrbu električnom energijom pojedinih područja, pa čak i kuća. Do danas se 45% sve energije proizvodi pomoću vjetroelektrana. Najveća vjetroelektrana nalazi se u Njemačkoj, a svake godine proizvodi do 7 milijuna kWh energije na sat. Stoga, sve više i više, vlasnici seoskih kućadomovi u udaljenim regijama i selima razmišljaju o korištenju energije vjetra za kućne potrebe. U ovom slučaju, vjetroturbine se mogu koristiti kao jedinstveni i dodatni izvor energije.

Vjetrogenerator: načelo rada, vrste uređaja

Većina vjetrenjača su čelični toranj - jarbol, čiji je vrh fiksiran s tri oštrice. Moderna kućna vjetroturbina od 5 kW druge vrijednosti lako može generirati do 5000 W električne energije. To je dovoljno da osigura struju za stambenu kuću, dacha. Aksijalni generator proizvodi do 500 vata na sat. Najsnažniji svjetski generator vjetra je 8 MW.

Moderna turbina na vjetar može imati:

 • Horizontalna os rotacije;
 • Vertikalna os rotacije.

Horizontalni rahljač ima os koji se rotira paralelno s tlom (kao konvencionalni mlin). Vertikalne vjetroturbine mogu imati i lopatice i rotore koji se kreću paralelno s tlom.

Proučavanje načela rada vjetroagregata s lakoćom može biti na internetu

Rotori se mogu razlikovati po obliku i veličini i podijeljeni su na:

 • Savonius uređaji (rotori napravljeni u obliku pola cilindara);
 • Rotori Ugrinskog (poboljšani rotori tipa polukrađa);
 • Dahney rotori (mogu biti vijčani, zakrivljeni i u obliku slova H);
 • Višestruke vjetroturbine (koje se upotrebljavaju za račva tipa vrtuljka);
 • Spiralni rotori (imaju konusni rotor).

Često su vertikalne vjetroturbine u obliku šablona (primjer može poslužitiRotacijska turbina na vjetar "Genghis Khan"). Najučinkovitiji uređaj u njegovoj grupi je multi-rasponski dizajn tipa šablona.

Vjetroturbina s vlastitim namotom: prednosti i nedostaci

Instaliranje vjetrenjače može biti potrebno u slučaju da se električna energija ne isporučuje na vašu lokaciju, električne mreže se stalno prekidaju ili želite uštedjeti na plaćanju električne energije. Vjetrenjača se može kupiti, ali možete je sami napraviti.

Prednost domaće vjetroturbine je ušteda novca

Vjetroturbina s vlastitim namotom ima sljedeće prednosti:

 • To vam omogućuje da uštedite novac na kupnji tvorničkog uređaja, budući da je proizvodnja najčešće napravljena od improviziranih dijelova;
 • Savršeno prilagođen vašim potrebama i uvjetima rada, jer moć uređaja računate na sebe, uzimajući u obzir gustoću i snagu vjetra u vašoj regiji;
 • U skladu je s dizajnom kuće i krajobraznim dizajnom, jer izgled vjetrenjače ovisi samo o vašoj mašti i vještinama.

Nedostaci domaćih uređaja mogu se pripisati njihovoj nepouzdanosti i nedostatku trajnosti: često se izrađuju samostalno od starih motora iz kućanskih aparata i strojeva, pa brzo propadaju. Međutim, kako bi turbina bila učinkovita, potrebno je pravilno izračunati snagu uređaja.

Kako napraviti vlastitu ruku vjetrenjačom

Da bi vlastitim rukama napravili vjetroagregat, potrebno je točno znati koji dijelovi njegovog dizajna postoje i za štooni odgovaraju. Tako možete razumjeti što zamijeniti neke pojedinosti koje je teško pronaći kod kuće.

Prilikom proizvodnje vjetroagregata samoproizvedenog, bolje je unaprijed pripremiti sve potrebne materijale i alate za rad

Svaka vjetroturbina ima svoj vlastiti dizajn:

 • rotirajuće lopate;
 • proizvodi električni generator izmjenične struje;
 • Kontroler - uređaj koji pretvara mehaničku energiju iz oštrica u struju;
 • Inverter - uređaj koji pretvara istosmjernu struju u izmjeničnu;
 • punjive baterije;
 • Jarbol.

Jednostavna mala vjetrenjača može se izraditi pomoću kućnog ventilatora. Neki majstori prilagođavaju stari hladnjak računala pod mini vjetrenjačom. Istina, snaga takve vjetroturbine ne prelazi 100 vata. Kada za napajanje male i kuće srednje veličine trebaju vjetroagregati snage 5 kW, a za komercijalne objekte 10 kW.

Elektrogenerator vlastitim rukama: izračun snage uređaja

Proizvodnja bilo koje vjetrenjače za privatnu uporabu započinje pripremnom fazom - izračunom snage uređaja. Na primjer, za rad grijanja vode trebat će instalirati vjetroturbinu ne manje od 5-6 metara. Istodobno se za grijanje može koristiti samo energija vjetra: brzina vjetra je prilično promjenjiva. Ali kao dodatni izvor koji će uštedjeti novac, možete koristiti vjetar.

Izračunati snagu samog vjetrogeneratora,treba odrediti jačinu protoka zraka.

Mnogi stručnjaci preporučuju da se električni generator dodatno izračunava

Da biste to učinili, možete koristiti brojne formule koje su prikazane na mreži. Najjednostavnije rješenje bit će korištenje kalkulatora koji samostalno izračunava snagu vjetra. U isto vrijeme, trebat ćete samo ubiti program u potrebnim vrijednostima. Često je to: područje na koje puše vjetar, gustoća i brzina vjetra.

Da biste saznali prosječnu brzinu zračnih masa u vašem području, možete se obratiti meteorološkoj službi.

Osim toga, za rad će biti potreban električni krug vjetrenjače, detaljni projektni crteži koji se mogu nacrtati na običnom papiru ili vizualizirati pomoću računalnog programa za trodimenzionalnu simulaciju.

Što odabrati generator za vjetrenjaču

Domaće vjetroturbine trebale bi imati nisku razinu buke. Stoga je bolje koristiti kao generator za male vjetroagregate (slow-moving) motor. Takav motor može raditi od 350 do 700 o /min. Osim toga, motor s niskim brojem okretaja može se koristiti čak i na jednom mlazu vjetra. Također, generator male snage može se izrađivati ​​od koračnog motora.

Za povećanje brzine vjetrenjače možete koristiti množitelj: ubrzat će rotaciju lopatica 5-10 puta.

Postoji veliki broj različitih električnih generatora, koji bi trebali biti odabrani prema vlastitim preferencijama

. Naročito su popularni diskovni pogoni naneodimijski magneti. Magneti, u ovom slučaju, mogu biti različitih veličina i, prema tome, snage. Takav generator je napravljen vrlo jednostavno, ali njegova cijena je prilično visoka.

Za pokretanje propelera možete koristiti okretne ploče za pedale.

Mnogi proizvode generator male snage iz generatora plina, generatora automobila ili traktora, baterije iz odvijača. Treba imati na umu da će dizajn s generatorom iz traktora i autogeneratora morati instalirati reduktor koji smanjuje brzinu.

Vjetroturbine vlastitim rukama na 220 in

Za prikupljanje vjetroturbina trebat će nam: 12 voltni generator, punjive baterije, 12 voltni transformator za 220 volti, voltmetar, bakrene žice, spojni elementi (stege, vijci, matice).

Da bi se turbina na vjetar pokazala praktičnom i visokokvalitetnom, bolje je detaljno pročitati detaljne upute

prije izrade.

Proizvodnja bilo koje vjetrenjače uključuje sljedeće faze:

 1. Proizvodnja noževa. Noževi vertikalnog vjetrogeneratora mogu se izrađivati ​​iz cijevi. Možete rezati dijelove koristeći bugarski. Vijak za malu vjetrenjaču može biti izrađen od PVC cijevi s presjekom od 160 mm.
 2. Proizvodnja jarbola. Jarbol bi trebao biti visok najmanje 6 metara. U tom slučaju, da bi se uvukao napor, nije poderao jarbol, on mora biti fiksiran na 4 strija. Svako istezanje, u isto vrijeme, mora biti namotano na trupac koji treba duboko zakopati u zemlju.
 3. Ugradnja neodimijamagneti. Magneti su zalijepljeni na disk rotora. Bolje je odabrati pravokutne magnete, magnetska polja u kojima se koncentriraju po cijeloj površini.
 4. Generator zavojnice. Namatanje se vrši bakrenim nitima promjera ne manjeg od dva mm. U ovom slučaju, bubnjevi ne bi smjeli biti veći od 1200.
 5. Učvrstite noževe na cijev pomoću matica.

U prisutnosti snažnih akumulatora i pretvarača, dobiveni uređaj će moći proizvoditi dovoljno električne energije koja će biti dovoljna za korištenje kućanskih aparata (npr. Hladnjak i TV). Idealno za takav generator koji podržava rad sustava rasvjete, grijanja i ventilacije u maloj seoskoj kući, staklenicima.

Vjetrenjače vlastitim rukama 5 kW (video)

Vjetroturbina je sigurna, moderna oprema koja vam omogućuje pretvoriti energiju vjetra u električnu energiju, što je potrebno za kućanske aparate, grijanje, opskrbu vodom i ventilaciju. Nakon malih izračuna moguće je izgraditi vjetroturbinu bez stručne pomoći. Gore navedene detaljne upute, slike i preporuke za izbor pribora mogu biti od pomoći u tome!

Primjeri vjetrenjača (foto)

)